19.2 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTeroarea impozitului pe grâne

Teroarea impozitului pe grâne

Impozitul asupra tranzacţiilor agricole, valabil de la 1 ianuarie, bagă şi mai rău în groapă producătorii agricoli. După ce că preţul grâului este de mizerie, atât firmele producătoare de cereale, cât şi ţăranul care vinde la moară doi saci de grâu trebuie să plătească 2% din valoare.

 

Codul Fiscal prevede ca de la 1 ianuarie 2009 orice venit obţinut din valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare şi vândute unităţilor specializate se impozitează cu 2%. Adică, societatea X sau producătorul agricol Y (persoană fizică) merge să vândă grâul la moară, la fabrica de pâine sau la societăţile care colectează cereale şi află că trebuie să plătească 2% din sumă către stat, sub forma impozitului pe tranzacţiile agricole.

Fermierii se revoltă: Este supraimpozitare!

Fermierii doljeni îi acuză pe guvernanţi că vor să scoată ţara din criză tot cu impozite asupra agriculturii, dar, în acelaşi timp, producătorilor nu li se acordă subvenţii consistente. Vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Dolj, Mihai Bogdan Stancu, a declarat pentru GdS că acum se aplică două impozite pentru acelaşi lucru: „Dacă eşti înregistrat ca Persoană Fizică Autorizată (PFA) sau ca societate comercială plăteşti la stat impozit pe profit sau pe venit. Acest impozit pe tranzacţii de 2% din valoarea mărfii este o supraimpozitare. Preţul actual al grâului este infim: 0,45 lei (fără TVA). Dacă se mai şi impozitează, ce mai rămâne? Măsura aceasta îi va încuraja pe agricultorii din Vest să-şi vândă produsele în România“. Procesatorii susţin că fiind un impozit nou, furnizorii interni de grâu sunt înştiinţaţi în scris despre existenţa impozitului de 2% pe tranzacţia cu produse agricole. „Nu ştiu dacă le convine sau nu acest impozit. Cert este că noi îi informăm pe furnizori prin contractul pe care îl încheiem cu ei despre existenţa impozitului de dată recentă“, a precizat directrorul comercial al Pan Group SA, Mihai Cârstea. „Impozitul se calculează prin reţinere la sursă şi se achită la bugetul de stat (în contul unic, la fel ca restul impozitelor) de cumpărătorul mărfii, adică societatea care l-a reţinut, până la data de 25 a lunii viitoare efectuării tranzacţiei. Impozitul este valabil şi pentru producţia de anul trecut, dar care se vinde după 1 ianuarie 2009“, a spus Ilie Bălan, şeful Biroului de Metodologie şi Asistenţă Contribuabili, din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj. Fiscul nu are nici un fel de calcule şi analize care să arate ce venituri ar trebui să încaseze din acest impozit către bugetul de stat. Agricultorii scapă de impozit doar dacă vând în târg cu sacul sau la alte persoane fizice. Impozitarea se aplică şi legumicultorilor în aceleaşi condiţii.

Atenţie la tranzacţiile la negru!

Procesatorii sau firmele care colectează cereale pot să le oprească ţăranilor 2% din valoarea mărfii doar dacă le-au emis factură. În caz contrar, firma înregistrează marfa la negru şi nu plăteşte nici un impozit la stat, dar îl păcăleşte pe ţăran, căruia îi dă mai puţini bani decât i s-ar fi cuvenit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII