30.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmă în blocaj financiar... caut soluţii

Firmă în blocaj financiar… caut soluţii

Companiile înregistrează cel mai grav blocaj financiar din ultimul deceniu. GdS vă prezintă soluţiile de deblocare, venite din partea mediului de afaceri.

Termenele de plată sunt încălcate din ce în ce mai mult, pentru că şi partenerii de afaceri au de recuperat creanţe de la terţi.  
Vă mai amintiţi blocajul financiar din anii ’90? Acum este şi mai rău, avertizează firmele. Sondajele pe care Fiscul le-a făcut în rândul firmelor doljene arată că, în afară de lipsa contractelor, companiile au grave probleme cauzate de blocajul financiar. „Nu pot să-ţi plătesc factura de materie primă, pentru că şi clientul meu care trebuie să-mi vireze contravaloarea mărfii pe care i-am vândut-o are de recuperat bani de la terţi. Toţi avem plăţile blocate“ – acesta este limbajul folosit de tot mai mulţi manageri în relaţiile comerciale cu alţi parteneri de afaceri.
Blocajul plăţilor duce, implicit, la lipsa lichidităţilor firmei, la întârzieri în procesul de producţie sau la plata salariilor şi a impozitelor către stat. El are mai multe cauze: creditele bancare s-au limitat subit, dobânzile s-au triplat, costurile firmei s-au extins fără să fie prevăzute din  timp, plata contractelor externe a întârziat din cauza crizei care a cuprins întreaga lume, statul nu şi-a plătit facturile la timp către mediul de afaceri. Şi tot aşa, dificultăţile la plata facturilor s-au acumulat. „Dacă ţi-ai făcut un plan de afaceri, ai stabilit investiţii la anumite costuri şi ai luat în calcul contracte ferme de desfacere a produselor. Dar, dacă au crescut costurile cu dobânzile şi comenzile s-au diminuat, automat au apărut şi blocajele financiare“, a precizat Alexandru Barcan, director executiv adjunct în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj.

Care ar fi ieşirea

Mediul de afaceri, dar şi autorităţile specializate în finanţe spun la unison că soluţia cea mai bună nu ţine de managementul fiecărei entităţi economice, ci este strict legată de bănci. „O soluţie ar fi relaxarea creditării. Fără credite ieftine şi linii de creditare avantajoase nu se poate! Alta ar fi capitalizarea CEC Bank şi Eximbank. Dacă aceste bănci vin cu oferte avantajoase de credite pentru mediul de afaceri, atunci se deblochează anumite plăţi. De asemenea, statul trebuie să-şi achite în totalitate facturile restante de anul trecut către firme. O infuzie de două miliarde de lei în economie ar debloca multe contracte“, a spus vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) din România, Valentin Cristea.
Acesta a adăugat că o politică bună şi coerentă între BNR şi guvern ar conduce la deblocarea economiei. CNIPMMR le-a propus guvernanţilor o fluidizare a circuitului banilor în economie prin reglementarea tarifelor la utilităţi (gaze, energie electrică, apă şi combustibili). În felul acesta, povara costurilor ar fi mai scăzută pentru companii.

Plăţi mai rapide

Termene de plată mai scurte, aproape de plata cash, adică „dă-mi marfa, uite banii!“, pentru că multe companii au fost prinse de criză cu instrumente spre decontare emise şi neacoperite – aceasta este soluţia pe care o vede directorul adjunct din cadrul Fiscului: „Firmele ar trebui să utilizeze documente de plată mai rapide, de genul ordinului de plată, şi nu bilete la ordin şi file CEC. La acestea din urmă, din momentul emiterii cecului şi până la scadenţă, banii trebuie să fie în cont, or mulţi nu au mai avut bani în cont la scadenţă şi din această cauză au fost blocaţi ambii parteneri de afaceri“.
Propunerea Uniunii Generale a Industriaşilor (UGIR) de deblocare a firmelor a fost clară şi pragmatică: taxa pe valoarea adăugată (TVA) să fie deductibilă în momentul încasării facturii. Acum firmele care emit facturi şi nu le încasează au TVA de plată către stat, a afirmat directorul Barcan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII