22.2 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAngajaţi cu conturile goale

Angajaţi cu conturile goale

Din luna decembrie, 3.000 de salariaţi nu mai figurează în evidenţele Casei de Pensii Dolj, pentru că firmele la care lucrau nu au mai depus declaraţiile nominale pentru aceştia. Indisciplina societăţilor şi concedierile masive sunt motivele pentru care oamenii au rămas cu conturile goale la pensiile de stat, iar unii dintre ei şi la cele private.

Unele firme doljene „uită“ să-şi onoreze obligaţiile legale în ceea ce priveşte angajaţii pe care îi au. Aşa se face că, în ultima lună a anului 2008, în jur de 3.000 de persoane angajate nu mai figurează în evidenţele Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj ca şi contribuabili la asigurările sociale (la pensii). În decembrie au fost depuse declaraţii nominale pentru 142.660 de salariaţi, în scădere tot cu aproximativ 3.000 faţă de luna noiembrie, când figurau în tot judeţul 145.574 de salariaţi cu acte în regulă. „Aceste 3.000 de persoane nu mai apar în evidenţele noastre. Pot fi două cauze: ori agenţii economici nu au depus la timp declaraţiile, ori au avut loc foarte multe concedieri. Dacă firmele doar au fost neglijente cu declaraţiile angajaţilor, vor fi amendate atunci când le vor depune. Dar, dacă este vorba despre concedieri, noi nu avem ce face“, a precizat directoarea Casei Judeţene de Pensii Dolj, Ileana Ciutan. Numărul de firme care şi-au declarat obligaţiile de plată la CJP Dolj în decembrie a scăzut cu 37 faţă de luna noiembrie, ajungând la 12.437 de entităţi. Situaţiile furnizate recent de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj confirmă temerile celor de la CJP: numărul şomerilor a crescut în decembrie cu 857 de persoane, atingând un record al ratei şomajului pe judeţ: 8,44%.

Pensiile administrate privat, afectate

Faptul că societăţile comerciale nu au depus declaraţii nominale pentru 3.000 de angajaţi are consecinţe în întregul sistem de pensii (şi de stat, şi private). Mai întâi, persoanele care nu figurează cu declaraţii la Casa de Pensii nu vor avea vechime. Apoi, cei până în 40 de ani care cotizează şi la pensiile administrate privat (Pilonul II) vor suferi la pensia privată. Conturile lor deschise la fondurile private de pensii nu sunt alimentate în lunile în care firmele nu depun declaraţii. „În Dolj există 99.979 de persoane angajate care s-au înscris la sistemul pensiilor administrate privat. Dintre acestea, 701 aveau conturile goale la începutul lui decembrie, adică nu s-au depus declaraţii. Dacă aceste persoane au fost disponibilizate, atunci contul lor de la pensiile private se păstrează până când vor fi reangajate, dar probabil că li se vor redimensiona drepturile băneşti pe care le vor primi la final“, a spus Ileana Ciutan.
La nivel naţional, Casa Naţională de Pensii a anunţat că 1,2 milioane de persoane care au aderat la un fond de pensii administrat privat au conturile goale, din cauză că firmele nu virează banii.   

Unii declară, dar nu plătesc

Datele înregistrate de Casa de Pensii pe luna decembrie nu concordă cu cele înregistrate la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Dacă la CJP Dolj au depus declaraţii în noiembrie 12.473 de firme, la Finanţe au depus declaraţii 10.312 societăţi şi au achitat contribuţia la asigurările sociale (CAS, adică la pensie), în decembrie pentru luna noiembrie, doar 8.774 de firme. Şi la DGFP Dolj s-a diminuat numărul societăţilor care plătesc asemenea contribuţii, în decembrie achitându-şi obligaţiile cu 91 de agenţi economici mai puţini decât în noiembrie. Ca şi sume plătite de mediul de afaceri, acestea au fost mai mari în decembrie, dar finanţiştii explică asta prin faptul că şi-au mai plătit şi din datoriile restante.

Concedierea, nu şomajul tehnic

În mediul de afaceri se discută despre faptul că firmele care ţineau până acum angajaţii în şomaj tehnic periodic (din cauza specificului activităţii) au preferat iarna aceasta să-i disponibilizeze. Patronii au luat aceste măsuri pentru a nu mai plăti două treimi din salariu angajaţilor, precum şi contribuţiile şi impozitul aferent către stat. Unii oficiali doljeni susţin că situaţia s-ar putea menţine, mai ales după ce s-au anunţat creşteri de contribuţii la CAS şi pentru angajtor, şi pentru angajat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS