22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProducătorii ţin sus preţul motorinei

Producătorii ţin sus preţul motorinei

Motorina este mai scumpă decât benzina, deşi acciza este mai ieftină. Chiar şi motorina obţinută din extracţia românească este mai scumpă. Producătorii motivează că se ţine cont de cotaţia carburantului pe plan internaţional, mai ales în zona mediteraneană.

 

De anul acesta, nu mai este un avantaj să deţii un autoturism diesel în locul unuia pe benzină, din cauză că s-a schimbat ierarhia preţurilor pe piaţa carburanţilor. Acum, motorina este mult mai scumpă decât benzina. Am încercat să desluşim cum a devenit motorina mai scumpă şi de ce nu scade preţul la pompă. Mai multe elemente concură la scăderea preţului la pompă. În primul rând, preţul ar trebui să scadă în condiţiile în care petrolul s-a ieftinit vertiginos pe plan internaţional, de la 147 de dolari pe baril, cât era în vară, la 61 de dolari, zilele trecute. Ieri, la Bursa de la Londra, petrolul s-a tranzacţionat la 50,6 dolari pe baril. În al doilea rând, acciza pe 2008 la motorină este mult mai mică decât la benzină, deci încă un element de reducere a preţului. Cu toate acestea, la pompă benzina euro 4 este, în medie, 3,2 lei pe litru, iar motorina costă 3,7 lei pe litru sau chiar 4,05 lei, în funcţie de firma care o vinde.

Motorina – motorul industriei

 

Cotaţiile motorinei şi ale benzinei la Bursa Română de Mărfuri (BRM) Bucureşti arată că motorina este ţinută la un preţ mult mai mare decât benzina. Ieri, cotaţiile la BRM pe piaţa la disponibil erau de 1.829,39 lei pe tonă, pentru motorina Euro 4 şi de 1.403,04 lei pe tona de benzină (preţurile nu includ TVA şi acciza). Cotaţiile motorinei au atins maximul în lunile iulie şi august, când s-a tranzacţionat cu 2.853,16 lei pe tonă, iar benzina a fost cea mai scumpă la BRM în mai şi iulie, dar maximul a fost de numai 1.905,23 lei pe tonă. Deci, mult mai ieftin decât motorina. La Bursă se tranzacţionează produsele petroliere numai din producţia internă. Consumul de diesel este mai mare decât cel de benzină. „Motorina este principalul combustibil care se consumă pe partea de industrie, transporturi, dar şi în agricultură. Probabil producătorii au încercat să ţină preţul sus pentru o anumită perioadă“, a spus directorul Direcţiei Activităţi Bursiere din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie „Oltenia“, Gheorghe Dumitru.

 

Acciza, mai mică la motorină

 

Legea nr. 343/2006 care a modificat Codul Fiscal prevede anumite accize unitare specifice fiecărei clase de produse accizabile, până în 2010 inclusiv. În funcţie de acestea se calculează acciza pe produs. Aşa am aflat că acciza la motorină este mai ieftină cu 100 de euro pe tonă decât cea la benzină. „Potrivit legislaţiei, pentru anul 2008 acciza la motorină este de 325 de euro pe tonă şi 274,625 euro pe 1.000 de litri de produs. La benzină, acciza unitară pe 2008 este de 425,06 euro pe tonă şi de 327,29 euro la 1.000 de litri. Aceste valori se iau în calcul la stabilirea accizei pe fiecare litru“, a precizat directorul executiv adjunct al Direcţiei Regionale Vamale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, Ştefan Zaharia.

Taxele – jumătate din preţul carburanţilor

 

Acciza şi taxa pe valoarea adăugată reprezintă 48% din preţul de la pompă, conform calculelor reprezentantului Direcţiei Regionale Vamale: „La un litru de benzină care costă 3,4 lei, acciza este 32,29% din preţ, iar TVA este 15,88%. La preţul de achiziţie, la pompă se pune adaosul comercial, apoi acciza calculată conform legii şi TVA“.

 

Producătorii: „E un trend general“

 

Producătorii susţin că preţurile la benzină şi motorină se formează pe baza cotaţiilor internaţionale ale produselor petroliere, respectiv ale carburanţilor. Cu alte cuvinte, deşi vorbim despre combustibili obţinuţi din producţia internă, preţurile sunt cele la nivel internaţional. „Preţurile noastre se formează pe baza cotaţiilor internaţionale ale carburanţilor, în special ale cotaţiilor în spaţiul mediteranean. Este un trend general ca motorina să fie mai scumpă“, a declarat purtătoarea de cuvânt de la Petrom, Ramona Zanfirescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII