16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDinel Staicu, şah la Chelu

Dinel Staicu, şah la Chelu

Conducerea pro-Staicu a SIF Oltenia a anunţat că societăţile controlate de Cătălin Chelu nu vor primi buletine de vot pe 14/15 noiembrie, când acţionarii vor alege componenţa CA pentru următorii patru ani. Toată lumea aşteaptă acum mutarea lui Chelu.

 

SIF Oltenia a publicat recent pe site-ul societăţii lista deţinătorilor de acţiuni cu drept de vot suspendat, la data de referinţă 10 octombrie, în vederea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor (AGOA) şi Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA), care vor avea loc pe 14/15 noiembrie.

Potrivit comunicatului, numărul total de acţiuni cu drept de vot suspendat este de 51,5 milioane, reprezentând 8,89% din capitalul social al SIF Oltenia.

Teodor Buzatu, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al societăţii de investiţii financiare, a declarat că majoritatea acţiunilor suspendate aparţin unui grup de societăţi care acţionează concertat. „În mare parte, este vorba despre acţiunile deţinute de societăţile controlate de Cătălin Chelu. S-a luat decizia publicării din timp a voturilor suspendate, pentru a nu exista tot felul de interpretări. Din moment ce au votul suspendat, eventualii participanţi din partea acestor societăţi nu contează la cvorum şi nici nu primesc buletine de vot“, a precizat Teodor Buzatu.

Şedinţa AGA din 14/15 noiembrie are o importanţă foarte mare, pentru că va decide componenţa CA pentru următorii patru ani.

 

Taberele sunt pregătite pentru luptă

 

Aşa cum am mai relatat în GdS, pentru cele şapte locuri din CA s-au înscris 21 de candidaţi, deci concurenţa este de trei pe loc. La start s-au aliniat brokeri, bancheri, investitori importanţi de pe piaţa de capital românească. Luptele de culise se duc însă între grupările conduse de Dinel Staicu – actualul preşedinte, şi Cătălin Chelu – om de afaceri din Galaţi, care ar deţine concertat peste 10% din SIF Oltenia.

În actualul consiliu, doar Margareta Racoviţă şi Doru Mihai Lupoae erau cunoscuţi ca susţinători ai lui Chelu. Despre Lupoae, omul de afaceri gălăţean a afirmat că ar fi trecut de partea lui Dinel Staicu. Ceilalţi membri ai CA sunt Dinel Staicu, Teodor Buzatu, Tudor Ciurezu, Vasile Şalapa şi Gheorghe Blidaru. Printre „oamenii lui Staicu“ îi menţionăm pe Carmen Popescu Ioana şi Constantin Bădîrcea, iar din tabăra lui Chelu – pe Petru Mihalecea şi Maria Şerban.

După cum se ştie, în şedinţa AGA din 29 august, acţionarii au decis, cu o majoritate de 62% din numărul de voturi valabil exprimate, menţinerea lui Dinel Staicu la cârma SIF Oltenia, în ciuda trimiterii sale în judecată de către DNA, în cazul fraudelor de la BIR şi Transgaz Mediaş. La acea şedinţă de pomină, comisia de numărare a voturilor a anulat aproximativ 35 de milioane de voturi, reprezentând 8,8% din capitalul social, pe motiv că ar acţiona concertat, în favoarea lui Cătălin Chelu.

Cu voturile concertate, gălăţeanul spera să-l înlăture pe Dinel din fruntea SIF Oltenia. Chelu este cercetat de DIICOT într-un dosar cu prejudicii de trei milioane de euro, pe care le-ar fi adus SIF Oltenia. După şedinţa cu pricina, societăţile controlate de Chelu au atacat decizia AGA în instanţă, procesele aflându-se în prezent în diferite faze. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a admis şi ea o parte din concertarea cu pricina, turnând şi mai mult gaz pe foc. În acelaşi timp, din tabăra lui Staicu a fost difuzată pe internet o discuţie privată Chelu-Staicu, în care cei doi negociau SIF-ul ca la piaţă. În fine, este de aşteptat ca, în perioada următoare, Cătălin Chelu să reacţioneze. Aceasta deoarece, în condiţiile date, Chelu şi oamenii săi ar ieşi definitiv din conducerea SIF Oltenia, iar tabăra lui Staicu ar fi învingătoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS