5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriŞomajul, dat afară din salariul minim

Şomajul, dat afară din salariul minim

Confederaţiile sindicale, patronatele şi guvernul au căzut de acord, săptămâna trecută, ca salariul minim să crească de la 500 la 540 de lei, de la 1 octombrie, şi la 600 de lei, de la 1 ianuarie 2009, urmând ca, în anii ce vor veni, salariul minim să fie majorat cu aproximativ 100 de lei anual. Totodată, cei prezenţi la negocieri vor semna mâine un protocol referitor la stabilirea unei strategii comune de creştere sustenabilă a salariului minim la nivelul anului 2014.

 

 

Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse şi Ministerul Economiei şi Finanţelor vor aproba prin Ordonanţă de Urgenţă, începând cu 1 septembrie, proiectul de lege privind modificarea şi completarea unor acte normative în vederea eliminării legăturilor dintre nivelul unor drepturi salariale, de asigurări sau de asistenţă socială, şi nivelul salariului de bază minim brut pe ţară.

Prin proiectul de lege se propune ca indemnizaţia de şomaj, sumele primite de către angajatori pentru încadrarea absolvenţilor, ucenicilor, elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţelor şi a persoanelor în vârstă de peste 45 de ani să fie determinate în funcţie de indicatorul de referinţă şi nu de salariul minim pe economie, cum se proceda până acum.

Conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, alineatul (1) al articolului 40 va avea următorul cuprins: „(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor pe o perioadă de şase luni şi este o sumă fixă, lunară, al cărei cuantum reprezintă 50% din valoarea indicatorului de referinţă, în vigoare la data stabilirii acesteia“, se arată în proiectul legislativ în dezbatere, publicat pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse. Mai mult decât atât, indicatorul de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă este egal cu 500 de lei, potrivit articolului 33' din Legea nr. 76/2002 („Art.33' – Valoarea indicatorului de referinţă este de 500 de lei“) şi nu cu 540 de lei, cât va fi salariul minim, astfel că indemnizaţia de şomaj nu mai are nici o legătură cu salariul minim pe economie.

 

Guvernul şi confederaţiile sindicale au căzut de acord

 

Potrivit Protocolului ce urmează să fie semnat în decursul acestei săptămâni, în lunile a cincea şi a zecea ale fiecărui an, guvernul împreună cu partenerii sociali vor face o analiză şi reevaluarea situaţiei efective, în vederea realizării angajamentului creşterii accelerate a salariului minim brut în perioada 2008-2014, ţinând cont de principalii parametri macroeconomici. Părţile semnatare consideră că, prin aceste măsuri, unul dintre obiectivele fundamentale ale unei societăţi democratice şi prospere – anume creşterea bunăstării individuale şi a coeziunii sociale prin reducerea discrepanţelor, în baza unei creşteri economice sustenabile – va fi îndeplinit.

 

Patronatele susţin această decuplare

 

Reprezentantul Confederaţiei Patronale a Industriei Serviciilor şi Comerţului (CPISC) este de acord cu această decuplare a indicatorului de referinţă de salariul minim. „Cred că este o treabă foarte bună că s-a decuplat indemnizaţia de şomaj de salariul minim, deoarece indemnizaţia de şomaj este o problemă care ţine numai de guvern, iar salariul minim are legătură cu toate patronatele şi sindicatele şi, totodată, era benefică o creştere a salariului minim pe economie. În legătură cu protocolul pe care urmează să-l semnăm, sunt nemulţumit de punctul unu din acesta, în care se precizează că guvernul se angajează să asigure o creştere sustenabilă a salariului minim până în anul 2014. Nu guvernul majorează salariile, ci noi, patronii. Aici ar trebui modificat Protocolul“, a declarat Adrian Izvoranu, preşedintele CPISC.

Premierul Tăriceanu le-a propus sindicaliştilor ca salariul minim pe economie să crească de la 500 la 540 de lei, de la 1 octombrie 2008, şi la 600 de lei, de la 1 ianuarie 2009, urmând ca, în anii ce vor veni, salariul minim să fie majorat cu aproximativ 100 de lei anual. În plus, premierul le-a propus celor prezenţi la întâlnirea de la Palatul Victoria un acord tripartit – guvern, sindicate, patronate – care să reglementeze problema salariului minim pe termen mediu şi lung, până în anul 2014, în scopul eliminării discrepanţelor dintre salariul minim şi cel mediu.

„Vrem să ne apropiem de acest raport de 0,5 între salariul minim şi cel mediu“, declara Tăriceanu.

Cristina Chicoş

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII