21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrimăriile, în prag de colaps financiar

Primăriile, în prag de colaps financiar

Zeci de primării doljene aşteaptă cu înfrigurare de câteva săptămâni bani de la guvern pentru a-şi putea plăti salariile. Deşi administraţiile locale din aproape tot judeţul sunt în pragul unei crize financiare, guvernul a alocat bani prin rectificare doar către şase primării.

Semnalele că primăriile doljene nu stau deloc bine când vine vorba de bani nu sunt de ieri, de azi. Primarii s-au plâns încă de acum câteva săptămâni autorităţilor judeţene că fondurile alocate pentru acest an nu le vor mai ajunge nici pentru a plăti salariile angajaţilor din primărie. Rectificarea bugetară mult dorită nu a rezolvat problema decât în cazul câtorva primării, restul rămânând în aceeaşi pană de bani.

Primarii se plâng că situaţia este deja disperată şi că, dacă în două săptămâni nu primesc bani, angajaţii administraţiilor locale nu îşi vor lua salariile, iar utilităţile ar putea fi tăiate din cauza neplăţii. „Nu mai am bani să dau salariile şi să plătesc utilităţile. Am nevoie de 1,1 miliarde de lei vechi cu tot cu utilităţi şi am depus adresă şi la Direcţia de finanţe. Am tras de bani cât s-a putut, dar funcţionarii din primărie au avut şi hotărâri judecătoreşti pentru nişte sporuri şi a trebuit să le dau banii.

Dacă nu primesc bani la rectificare, de sărbători închid primăria, îi trimit acasă pentru că nu mai am ce să fac. E primul an de când sunt primar când mi se întâmplă să nu am cu ce plăti salariile şi curentul la primărie“, a spus Constantin Popa, edilul-şef din comuna Terpeziţa.

De bani s-a plâns şi primarul din Fărcaş, Ilie Nemţaru, care a declarat că a fost obligat să asigure banii pentru ajutoarele sociale din veniturile proprii. „E bătaie de joc! Eu o să-i las pe cei de la ajutoarele sociale fără bani pentru încălzire şi asistenţii personali fără salarii pentru că altfel nu îmi pot plăti salariile în primărie. Am trimis adresă la Finanţe şi mi-au spus că trebuie să asigur banii pentru ajutoare sociale din venituri proprii. Care venituri proprii?!“, a spus edilul Nemţaru.

 

Problemele financiare, inexistente pentru finanţişti

 

În timp ce primarii descriu situaţia în care se află ca fiind disperată, autorităţile de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj susţin că administraţiile locale nu au probleme financiare, dar şi-au făcut un obicei din a se plânge de bani cu orice ocazie. Florian Barbu, trezorier-şef în cadrul DGFP Dolj, a declarat că finanţiştii nu pot face cereri către ministerul de resort fără ca primarii să ceară în scris banii.

Cu toate acestea, Barbu recunoaşte că la ultima rectificare bugetară 24 de primării au rămas cu buza umflată şi cu mâna întinsă la guvernanţi. „Au stat până acum şi s-au trezit că nu mai au bani. Noi, în momentul în care avem o adresă oficială de la o primărie, chemăm contabilul, analizăm indicatorii, execuţia bugetară şi atunci vedem dacă lucrurile stau într-adevăr aşa. Deocamdată, nu avem decât trei-patru adrese şi, în rest, majoritatea se plâng de bani. La rectificarea de buget s-au avut în vedere nişte indicatori şi, din 30 de comune, doar şase au primit bani, însă urmează probabil şi celelalte. Deocamdată, nu sunt probleme deosebite cu banii“, a spus Florian Barbu.

 

Rectificarea, musai în două săptămâni!

 

Problema banilor e reclamată şi de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, care e de părere că vina pentru situaţia creată aparţine Ministerului Economiei şi Finanţelor. Prioteasa a declarat că termenul maxim pentru rectificarea bugetară este de două săptămâni, după care primăriile vor începe, rând pe rând, să nu mai poată plăti salarii sau utilităţi.

„Problema e la Ministerul Finanţelor, care trebuie să facă rectificarea bugetară şi nu a făcut-o până acum. Pe unde mă duc, acesta e motiv, că nu mai au bani. Dacă în două săptămâni nu se face rectificarea bugetară, primăriile vor fi într-o situaţie foarte delicată. După rectificare mai durează o lună până ajung banii efectiv la ei“, a spus Ion Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII