5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCriză de sămânţă de grâu

Criză de sămânţă de grâu

În Dolj, nu se mai găseşte de câteva zile grâu de sămânţă. Pentru cele 200.000 de hectare preconizate a se însămânţa cu grâu în acest an, sunt necesare 46.000 de tone de sămânţă. În judeţ, în această vară nu s-au recoltat decât nouă mii de tone de sămânţă, diferenţa, până la necesar, urmând să fie adusă din alte judeţe sau din afara ţării. Până în prezent, s-au semănat doar 80.000 de hectare cu grâu.

De câteva zile, în judeţ s-a instaurat o adevărată isterie generată din lipsa seminţei de grâu necesară însămânţării celor 200.000 ha cu grâu pentru care s-au făcut cereri de subvenţionare. Ţăranii care au depus târziu cererile de subvenţionare la APIA au primit bonurile valorice (pentru fiecare hectar semănat cu grâu s-a primit un bon valoric de cinci milioane de lei vechi), dar nu au mai avut de unde să cumpere sămânţă. Pentru prima dată după 17 ani, guvernul român, printr-un ordin al ministrului de resort, a condiţionat obţinerea bonurilor valorice de folosirea seminţelor certificate. Acest lucru a făcut ca judeţul să aibă nevoie de mai multă sămânţă faţă de anii trecuţi, lucru care i-a luat prin surprindere pe comercianţii obişnuiţi să se aprovizioneze cu cantităţi mult mai mici faţă de cele 46.000 de tone, câte sunt necesare în acest an.

În prezent, nici un distribuitor sau producător de sămânţă nu mai are nici un bob de vânzare, în condiţiile în care s-au semănat doar 80.000 ha cu grâu şi se preconizează că mai este sămânţă cumpărată pentru încă 20.000 de hectare. Asta înseamnă că doar jumătate din suprafaţa preconizată a fost semănată cu grâu certificat. Prelungirea termenului de depunere a cererilor pentru subvenţie până pe 15 noiembrie va genera o situaţie şi mai gravă, în sensul că mai mult de jumătate dintre proprietarii care s-au angajat să cultive grâu în această toamnă vor rămâne cu bonurile obţinute de la APIA nevalorificate.

 

Se poate cultiva grâu din magazie!

 

Criza de sămânţă certificată a generat proteste în rândul ţăranilor fermieri, care se tem că nu vor putea beneficia de bonurile valorice distribuite de APIA. Sunt localităţi în judeţ care nu au obţinut nici zece la sută din necesarul de sămânţă, în condiţiile în care perioada optimă de semănat se apropie de final. „În Rast, trebuie să cultivăm în toamna asta 1.500 ha cu grâu şi avem nevoie de 350 de tone de sămânţă. Nu avem decât 30 de tone de sămânţă. Eu le-am spus oamenilor că, decât să rămână câmpurile necultivate, că nu găsim sămânţă, mai bine să selecteze şi să trateze grâul din magaziile lor şi să-l semene, dar să ducă 1,2 kg de grâu, ca să-i facă germinaţia la laborator. Nu putem aştepta 15 zile ca să ne dea rezultatul laboratorul şi să ne dea şi certificatele în condiţiile, în care se va dovedi că putem semăna grâul nostru. Eu nu pot să mai fac foamea şi la anul împreună cu tot satul, că şi aşa suntem destul de amărâţi“, a spus Iulian Silişteanu, primarul din Rast.

Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Dolj primeşte zilnic grâu pentru analiză, iar pentru cei care solicită eliberează buletin de analiză informativ, document acceptat de APIA la decontarea din primăvara viitore a subvenţiilor. Fermierii, care în lipsa seminţei certificate doresc să folosească pe post de sămânţă grâu din magaziile proprii, trebuie să ştie că se pot adresa Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor cu o cerere şi 1,2 kg de grâu din magazie şi să solicite în fiecare zi, de luni până joi, la ora 13.00, eliberarea unui buletin. Fiecare analiză costă 86,28 RON, adică 862.800 de lei vechi. Rezultatul analizei se eliberează după 10-15 zile lucrătoare.

 

Nu se pierde subvenţia

 

Specialiştii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) susţin că, dacă vremea este bună, se poate semăna până la 1 noiembrie.

„Săptămâna aceasta, distribuitorii de sămânţă certificată vor obţine banii pe decontul bonurilor valorice şi vor face din nou aprovizionarea cu sămânţă certificată. Este vorba şi de o criză de sămânţă de grâu, dar şi de un blocaj financiar al distribuitorilor, care şi-au investit toţi banii în sămânţa distribuită. Nici cei care şi-au cumpărat sămânţa nu s-au grăbit să o pună în pământ, pentru că, din experienţa anilor trecuţi, cei care au semănat în septembrie, fiind secetă, nu au obţinut producţii mai mari decât cei care au semănat la sfârşitul lunii octombrie. Eu am fost la Inspectoratul pentru Calitatea Seminţelor şi am constatat că zilnic sunt aduse 200 de probe pentru a se face germinaţia la grâu. Analiza durează zece zile şi, dacă este pozitivă, se poate semăna grâu din magazii. Oamenii nu trebuie să se sperie că vor rămâne cu bonurile valorice pentru că nu pot cumpăra sămânţă. Cei care le-au luat trebuie să meargă la centrele APIA şi să schimbe bonurile valorice pentru grâu în bonuri valorice pentru motorină, îngrăşăminte sau pesticide. Nu se vor pierde subvenţiile pentru că nu se mai găseşte în judeţ sămânţă certificată şi nici nu vor rămâne suprafeţe necultivate. În schimb, vom avea jumătate din suprafeţe cultivate cu sămânţă de grâu certificată, iar jumătate cu grâu din magazii pentru care Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor va elibera buletine“, a spus Cornel Popa, directorul DADR Dolj.

 

De râs!

 

Lucrurile nu ar fi ajuns aşa dacă, în vară, după ce s-au recoltat doar 9.000 de tone de sămânţă de grâu, prefectul împreună cu specialiştii în agricultură, precum şi cu cei câţiva distribuitori de sămânţă certificată din judeţ s-ar fi întâlnit şi ar fi găsit soluţii. Cum la Dolj s-a făcut un obicei ca instituţiile statului şi cele private care au interese comune în agricultură să nu comunice, rezultatul îl vedem acum, când ţăranii se dau de ceasul morţii, iar autorităţile dau vina una pe alta!

„Dacă ăştia mari de la judeţ, care stau pe salarii lunare cât pensia mea pe doi ani, au ştiut că nu e sămânţă în judeţ, de ce nu s-au interesat să aducă atâta câtă trebuie din altă parte? De ce să mă duc eu, om bătrân, la Craiova, cu un kil de grâu, să mai dau aproape un milion pe analiza aia, când puteam şi eu, ca un fermier ce sunt, să iau grâul doar pe cupoanele astea care ni le-a dat APIA? S-a ajuns de râs, un kil de sămânţă 30.000 de lei şi nici aşa nu o găseşti“, a spus Mitu Firan, ţăran fermier din Boureni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU