25.6 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrimăria lucrează, SCT încasează

Primăria lucrează, SCT încasează

Angajaţii Regiei de Administrare a Domeniului Public, din subordinea Primăriei Craiova, frezează de două luni faţadele clădirilor din centrul Băniei fără vreo comandă oficială sau vreun contract cu firma care a realizat noua esplanadă, SCT Bucureşti.

Pe măsură ce data inaugurării centrului Craiovei se apropie, furnicăraia se încinge din nou pe strada Unirii. De aproape două luni, clădirile care mărginesc noua esplanadă şi coloanele de susţinere a acestora sunt frecate, refrecate şi apoi vopsite de muncitorii Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, unitate subordonată Primăriei Craiova. RAADPFL prestează la ordinul primarului Antonie Solomon, în contul firmei SCT Bucureşti, asociat în proiectul noului centru, fără să fi primit însă vreo comandă oficială sau fără să fi încheiat vreun contract cu SCT Bucureşti, firma care însă urmează să încaseze banii de la buget pentru lucrare. Directorul RAADPFL, Ion Petre, a confirmat că lucrarea i-a fost dată „aşa“. „Ni s-a spus să facem noi finisajele imobilelor care mărginesc centrul, în contul SCT Bucureşti. Nu, nu avem contract şi nici comandă, ni s-a dat aşa…“, a spus Petre. Şefa Biroului investiţii al primăriei, Sabina Dumitru, nu a comentat procedura de atribuire a lucrărilor, dar a confirmat că îngrijirea faţadelor este trecută la „lucrări suplimentare“. „Ce execută acum RAADPFL sunt lucrări suplimentare. Nu ştim deocamdată cât costă. Vom şti când va fi întocmit devizul“, a declarat Sabina Dumitru. Astfel, craiovenii vor fi încărcaţi la nota de plată a centrului cu alte câteva sute de milioane de lei vechi, după ce anul trecut şi la începutul acestui an au mai fost trecuţi la plata a zeci de miliarde de lei vechi, în plus faţă de valoarea iniţială a proiectului, pentru intervenţii „neaşteptate“ la reţeaua de apă şi de canalizare şi la sistemul de iluminat public. Reprezentanţii SCT nu au putut fi contactaţi.

Praf şi pulbere

Lucrările i-au exasperat pe locatari, pe proprietarii spaţiilor comerciale din zonă, dar şi pe trecători, obligaţi să înghită pulberea ridicată de sculele angajaţilor RAADPFL. Marius Ciunele, un craiovean tocmai ieşit dintr-un magazin în dreptul căruia frezele duduiau, a declarat că nu mai calcă prin zonă. „Când am intrat, erau la clădirea vecină. Nu mi-am dat seama ce se poate întâmpla dacă se mută aici. După câteva minute, geamurile magazinului au devenit opace, iar când am ieşit m-am înecat de praf, var, nu ştiu ce era. Muncitorii aveau măşti“, a povestit Ciunele. Administratorul altei firme cu sediul pe frontul centrului a afirmat că afacerea i-a căzut după ce RAADPFL s-a apucat de lucru. Ion Petre, directorul RAADPFL, a recunoscut că trebuia luate nişte măsuri pentru a fi avertizaţi trecătorii ce riscă dacă acced în apropierea şantierului. „Da, aveţi dreptate. Uite că nu ne-am gândit“, a spus Petre. Cât despre impactul asupra afacerilor firmelor afectate, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj şi cei ai Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Dolj au arătat că nu e de competenţa lor să intervină. „Dacă o persoană juridică se simte lezată, nu o putem ajuta, întrucât este vorba de un conflict cu altă persoană juridică şi atunci se poate adresa instanţei“, a declarat Gheorghe Marinescu, directorul OPC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII