5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOltenii nu au consumat fondurile Phare

Oltenii nu au consumat fondurile Phare

Desi de la 1 ianuarie 2007 avem la dispozitie fonduri structurale de miliarde de euro pentru dezvoltare regionala, oltenii nu au finalizat lucrarile nici pentru proiectele de preaderare contractate pâna acum. De vina sunt birocratia excesiva, dar si intârzierile constructorilor, sustin responsabilii in domeniu.


Doua treimi din proiectele de investitii in mica infrastructura, finantate in Regiunea Sud-Vest Oltenia prin programul PHARE 2001 Coeziune Economica si Sociala (CES), vor fi finalizate abia la jumatatea lui 2007, au anuntat duminica responsabilii in domeniu. Prin PHARE CES 2001, regiunea a beneficiat de 12 proiecte de investitii in valoare totala de 5,12 milioane de euro, pentru lucrari in diverse obiective din Oltenia. Numai patru dintre ele sunt finalizate la ora actuala, desi termenul initial pentru terminarea lucrarilor era data de 30 septembrie, dupa cum a precizat Marilena Bogheanu, director al Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) 4 Sud-Vest Oltenia.


Prelungirea termenelor s-a facut insa numai dupa obtinerea acceptului Comisiei Europene.


„In cele din urma, am primit acceptul Comisiei Europene pentru decalarea termenelor de finalizare a proiectelor. Ultimul dintre ele ar trebui sa fie finalizat in luna august 2007“, a precizat duminica Marilena Bogheanu. Demersurile pentru aceasta componenta a programului au fost facute in lunile aprilie si mai 2004, când beneficiarii au primit si avansurile pentru granturile UE. Derularea proiectelor a mers insa cu greutate si din cauza birocratiei excesive, dupa cum au explicat reprezentantii ADR Oltenia. Tot atât de adevarat este insa si ca o parte dintre constructori nu au respectat graficele de executie.


August 2007, termen-limita


Cele patru proiecte finalizate pâna in prezent au o valoare cumulata de circa 1,75 milioane de euro. Primul dintre ele a fost intocmit de Consiliul Judetean (CJ) Dolj si se refera la amenajarea statiei de sterilizare a Spitalului de Urgenta Craiova. Aceasta a costat circa 112.000 de euro si a fost terminata in luna iunie 2006. Din punct de vedere financiar, rezultatele proiectului se concretizeaza in reducerea semnificativa a costurilor de functionare a statiei de sterilizare.


Al doilea proiect priveste modernizarea a patru kilometri de drum judetean in localitatea Baia de Arama – Mehedinti. In valoare de aproape 808.000 de euro, acesta a fost finalizat in luna octombrie. Contractul de executie a cuprins lucrari de reparatii asfaltice, santuri din beton, reparatii la podete si terasamente. Tronsonul face parte dintr-o retea de drumuri locale si regionale care leaga DN 67 cu Baia de Arama si apoi cu judetele Caras-Severin, Gorj, Vâlcea, si Hunedoara.


Al treilea proiect apartine tot CJ Dolj si vizeaza amenajarea unei expozitii la sectia de stiinte ale naturii a Muzeului Olteniei din Craiova, costurile ridicându-se la circa 240.000 de euro, iar lucrarile au fost finalizate la sfârsitul lunii octombrie 2006. Concret, proiectul a avut ca scop amenajarea unui spatiu care sa indeplineasca anumite conditii de expunere si conservare a patrimoniului muzeal (instalatii de incalzire si climatizare, instalatii electrice, statie de pompare pentru incendiu). In prezent, se executa si alte lucrarii de reparatii, realizate din fonduri proprii.


Ultimul proiect a fost intocmit de Consiliul Local (CL) Motru – judetul Gorj, pentru modernizarea unui tronson de strada de peste 590.000 de euro. Receptia lucrarilor a avut loc pe 15 noiembrie. Strada modernizata este cea mai circulata din municipiu, facând legatura intre DN 67 (Turnu Severin – Târgu Jiu) si DJ 671B (Motru – Baia de Arama), care duce spre zona turistica Glogova-Tismana. Cu toate ca proiectele de preaderare nu au fost finalizate, programele structurale accesibile de la 1 ianuarie 2007 ne prind din urma.


ADR Sud-Vest Oltenia a demarat recent o campanie de informare pentru potentialii beneficiari ai fondurilor structurale in cadrul Programului Operational Regional (POR), care vor deveni disponibile in perioada 2007-2013. Actiunea de instruire s-a desfasurat pâna acum in patru din cele cinci judete ale Olteniei, ultima având loc la Slatina. Participantii au avut ocazia sa afle continutul POR 2007-2013 (portofoliu de proiecte si eligibilitatea acestora). Trebuie spus ca in aceasta perioada oltenii si-au propus sa acceseze fonduri structurale in valoare de circa 500 de milioane de euro pentru dezvoltarea regionala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS