12 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInstitutul de Cercetari Chimice Craiova, declarat falimentar

Institutul de Cercetari Chimice Craiova, declarat falimentar

In lipsa unei strategii guvernamentale coerente, cercetarea isi da obstescul sfârsit si trimite in somaj mii de cercetatori, obligati sa se reprofileze pentru a supravietui. Institutul de Cercetari Chimice si Tehnologie Aplicata Craiova (ICCTA) se numara printre „victimele“ originalei economii de piata românesti, care pune semn de egalitate intre un SRL de cartier si o institutie specializata in inovatii.


Fostul Centru de Cercetare a Ingrasamintelor Chimice Craiova, transformat apoi in ICCTA, a dat faliment din cauza datoriilor de peste 15 miliarde de lei pe care le are catre creditori si urmeaza sa fie dizolvat ca urmare a sentintei Tribunalului Dolj pronuntata in urma cu patru luni. Institutul „traia“ de pe o zi pe alta de câtiva ani, iar angajatii isi primeau salariile cu intârziere, in functie de proiectele pe care le primeau de la Bucuresti. Dupa o activitate aproape inexistenta, cercetatorii si directorii si-au impachetat lucrurile, au golit birourile si laboratoarele si au pus lacat cercetarii, lasând in urma o lista consistenta de substante chimice expirate ale caror costuri de neutralizare se ridica la sume considerabile. Târât in procese prin care angajatii isi cereau drepturile salariale cuvenite, din fostul ICCTA care se ocupa, printre altele, cu perfectionarea tehnologiilor in industria amoniacului, acidului azotic sau a ingrasamintelor chimice, a ramas doar cladirea de pe platforma Combinatului Chimic Doljchim si cele câteva laboratoare altadata forfotind de cercetatori.


Creditorii fac coada


Dezinteres din partea statului sau management defectuos? Nimeni nu cunoaste raspunsul la o astfel de intrebare. Cert este ca pleiada de directori care s-au perindat la conducerea ICCTA nu a putut impiedica falimentul institutului, incapabil sa-si plateasca nici macar datoriile catre stat, care, culmea, era si este in continuare actionarul principal. Inclus pe lista societatilor din portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, care trebuia privatizate in 2005, ICCTA nu mai are de oferit nimic unui posibil investitor, decât poate datoriile de aproximativ 15 miliarde de lei.


Problemele financiare au inceput o data cu transformarea in societate comerciala printr-o hotarâre data de guvern in 1999. Pentru ca partea din cladire in care isi desfasura activitatea se afla in incinta Combinatului Doljchim apartinând Petrom, ICCTA a trebuit sa achite chirie pe terenul de sub cladire. Anii au trecut, insa institutul nu si-a platit obligatiile, motiv pentru care Petrom a cerut Tribunalului Dolj declansarea procedurii de faliment pentru recuperarea unei datorii de aproape 800 de milioane de lei vechi. ICCTA a contestat suma si a inceput procesul cu gigantul petrolier, pierzând la toate instantele, inclusiv la Tribunalul Arbitral al Camerei de Comert si Industrie Oltenia.


Nu numai Petrom a ramas cu ochii in soare in privinta creantelor detinute la institutul de cercetare din Craiova. Directia Generala a Finantelor Publice Dolj a cerut, la rândul ei, tribunalului declansarea procedurii de reorganizare judiciara si faliment pentru o datorie de peste 11 miliarde de lei provenita din impozitul pe salarii si celelalte contributii sociale catre bugetul consolidat al statului. Ca si in cazul Petrom, ICCTA a contestat suma, motivând ca guvernul urma sa o scuteasca de la plata obligatiile fiscale intr-un viitor apropiat, lucru care nu s-a mai intâmplat. Astfel, in iunie 2004, conducerea ICCTA i-a informat pe inspectorii fiscului ca Ministerul Educatiei si Cercetarii le-a comunicat printr-o adresa ca toate unitatile cu obiect principal de activitate cercetarea, dezvoltarea sau proiectarea vor beneficia de scutiri la plata obligatiilor prevazute de Legea nr. 230/2004. „Astfel, prin hotarârea de guvern ce se va elabora se stabileste plafonul aferent unitatilor de cercetare“, se arata in informarea trimisa de ICCTA catre DGFP. „Intr-adevar, alte institute de cercetare au beneficiat de aceste scutiri, dar cei de la Craiova nici macar nu s-au obosit sa depuna documentele necesare pentru a fi inclusi de guvern pe anexele cu institutele beneficiare ale scutirilor“, a declarat directorul Administratiei Financiare Comunale1 Craiova din cadrul DGFP Dolj, Sorin Cojoaca.


Statul dator la stat


Pe lista celor care isi vor banii inapoi de la institut se numara chiar AVAS, patronul ICCTA, pus astfel in situatia de a falimenta o unitate a statului care ii apartine si pe care dorea sa o privatizeze in cursul acestui an. Autoritatea s-a inscris la masa credala alaturi de ceilalti creditori pentru a recupera la buget suma de 1,9 miliarde de lei si 36.804 dolari, aproximativ trei miliarde de lei vechi. Nici fostii salariati nu au stat cu mâinile in sân si au dat in judecata institutul ori de câte ori au avut ocazia, câstigând majoritatea proceselor. Banii ii vor recupera insa doar dupa ce lichidatorul desemnat de judecatorul sindic va scoate la licitatie bunurile aflate in ograda ICCTA. Altfel, nici o sansa, situatie recunoscuta chiar de conducere.


„ICCTA este in imposibilitate de plata din cauza lipsei banilor, fiind fara activitate“, se mentiona intr-un document aflat pe masa judecatorului sindic. Dupa mai bine de un an de la declansarea procedurii, Tribunalul Dolj a pronuntat in iulie 2005 intrarea in faliment si dizolvarea ICCTA, punând astfel capat agoniei fostului Centru de Cercetare a Ingrasamintelor Chimice, care mai mult incurca socotelile Doljchim pe terenul caruia isi desfasura activitatea. Instanta a dat câstig de cauza administratorului judiciar care a cerut trecerea in faliment din cauza pierderilor continue de active din patrimoniu, a lipsei personalului specializat si a sustragerii repetate de repere din echipament si instalatiile ramase in proprietate.


De doi lei speranta


Lichidatorul desemnat sa se ocupe de vânzarea bunurilor a confirmat in septembrie 2005 ca mare parte dintre acestea nu mai pot fi valorificate din cauza termenului de valabilitate expirat.


„In incinta debitoarei se gasesc foarte multe substante chimice in cantitati mici pentru care va fi necesara neutralizarea in laboratoare specializate, iar costurile vor fi mari. (…) S-a constatat un grad de depreciere de 100% a substantelor chimice inventariate din cauza faptului ca au fost achizitionate in perioada 1970-1980. Termenul de valabilitate este depasit cu peste 25 de ani. Majoritatea sunt nesigilate, dispersate in toate laboratoarele“, se arata in raportul intocmit de lichidator. De departe, cel mai mare creditor al ICCTA este DGFP Dolj, care a avut „ghinionul“ ca din 1999 si pâna in 2002 sa nu poata executa silit nici unul dintre bunurile insititutului. Cind s-a trezit in final sa puna sechestru pe patrimoniu, era prea târziu. Autoritatile numisera deja un administrator special care s-a ocupat personal de recuperarea unei parti din datorii. „Noi am vrut sa scoatem la licitatie statiunea Victoria de la Fagaras, detinuta de ICCTA, dar in cele din urma a vândut-o administratorul special. Din acel moment, nu am mai putut executa silit nici un bun“, a declarat Sorin Cojoaca, directorul AF Comunala 1 Craiova. Ramâne de vazut cât vor recupera din datorii creditorii inscrisi pe liste in urma vânzarii substantelor expirate si a sediului de pe platforma Doljchim.


Lista creditorilor ICCTA:


DGFP Dolj – 11,3 miliarde de lei


AVAS Bucuresti – 36.804 USD + 1,9 miliarde de lei


Primaria Isalnita – 44 milioane de lei


Petrom, sucursala Craiova – 794 milioane de lei


salarii neridicate – 370 milioane de lei


salarii neachitate – 194 milioane de lei


TOTAL: 15,7 miliarde de lei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS