28.4 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalEducatia sexuala la vârsta adolescentei

Educatia sexuala la vârsta adolescentei

Este extrem de important sa aveti o relatie adevarata cu copilul dumneavoastra, sa il determinati sa va fie aproape, sa va marturiseasca si cele mai ascunse gânduri si intrebari specifice vârstei. Daca veti reusi sa deveniti unul dintre cei mai buni prieteni ai micutului, veti sti cu siguranta când va fi momentul oportun si pentru o discutie despre sex.


Nu intâmplator vârsta de sase, sapte ani este cea mai indicata pentru a va da copilul la scoala. Pâna la sapte ani, copilul trece prin diferite faze de evolutie, insa el nu intelege semnificatia celor explicate. Trebuie sa observati cu atentie modalitatile de exteriorizare, spontane de altfel, prin care fiecare copil experimenteaza fie cu propria persoana, cu propriul corp, fie cu cei apropiati – parintii, fratii, bunicii. Mentineti o atitudine neutra, sa nu interveniti, interzicându-i sau incurajându-i in vreun fel actiunea. Ceea ce copilul dumneavoastra face in aceasta perioada este pur instinctual, dar este extrem de important pentru evolutia sa ulterioara, intrucât o atitudine opresiva din partea dumneavoastra poate da nastere unor sentimente de vinovatie asociate cu sexualitatea. Sau, dimpotriva, o atitudine incurajatoare poate conduce, in unele cazuri, la comportamente hipersexuale. Este un prilej si pentru dumneavoastra sa observati diverse reactii ce pot sa apara la propria persoana si de a va reevalua pozitia fata de sex si sexualitate, in general.


Vârsta de 11-12 ani – momentul cel mai potrivit


Deja la aceasta vârsta copilul incepe sa se orienteze catre cunoastere, catre exterior. Este dezinteresat vizavi de subiectul sex. Daca vede o scena amoroasa, veti observa ca isi pune mâna la ochi. De la noua pâna la 11, 12 ani, veti observa o oarecare ambivalenta, curiozitate, dar si dezinteres in acelasi timp. Au loc o serie de transformari fizice, apar semnele diferentierii sexuale. Este un moment ideal pentru o discutie cu copilul dumneavoastra, dar numai atât cât vrea el, nu insistati sa discutati in cazul in care observati ca se inhiba.


Sfaturile pot influenta destinele copiilor


Ce le spunem copiilor? Aici intra in joc personalitatea fiecarui parinte, credintele acestuia, principiile sale despre viata si despre lume. Intr-un fel abordeaza problema un om de stiinta si altfel va vorbi copiilor sai o persoana profund religioasa. Cu privire la ce anume spunem copiilor nostri, este extrem de important sa vorbiti cu ei, sa le aratati ca va pasa de ceea ce li se intâmpla si de ceea ce traiesc in aceasta perioada delicata a vietii lor. Insa, continutul si forma acestor discutii sunt in exclusivitate opera dumneavoastra. Totusi nu uitati ca vorbele rostite pot influenta destinele lor. Exista literatura de specialitate de unde puteti culege informatiile care se potrivesc cu ceea ce gânditi sau va puteti inspira atunci când va lipseste o educatie in acest sens. De asemenea, aveti posibilitatea de a apela la specialisti care pot facilita comunicarea intre dumneavoastra si copil, daca este cazul. De modul in care pregatiti copilul pentru trecerea in faza urmatoare, cea a pubertatii, si mai apoi in adolescenta depind relatia pe care o veti avea cu acesta in momentele delicate caracteristice traversarii acestor etape, precum si transformarea sa intr-un tânar adult sanatos si echilibrat.


Cea mai importanta lectie pentru copiii nostri este sa iubeasca…


Daca reusiti sa puneti bazele unei relatii solide, bazate pe incredere, transparenta, respect si mai ales dragoste, copilul dumneavoastra nu va ezita sa va ceara sfatul ori de câte ori va fi nevoie in toti acesti ani premergatori debutului vietii sexuale. A fi sincer cu copilul inseamna ca tot ceea ce spuneti sa fie in concordanta cu conduita dumneavoastra, altfel riscati sa pierdeti respectul micutului. Felul in care alegem noi sa ne traim viata, in conditii pe care de cele mai multe ori nu le putem influenta, relatiile noastre cu oamenii importanti din jurul nostru, toate acestea si multe altele spun mai mult decât cuvintele. Cea mai importanta lectie pentru copiii nostri este sa iubeasca, sa se iubeasca pe ei insisi in primul rând, doar in felul acesta sexul isi va lua locul sau firesc.


Asteptam scrisorile dumneavoastra


Daca aveti un copil talentat sau sunteti un cuplu fericit care doreste sa vorbeasca despre
iubirea lui sau aveti o poveste interesanta care merita cunoscuta, va asteptam scrisorile, insotite de fotografii, pe adresa redactiei: strada Câmpia Islaz, nr. 97 A. Daca sunteti parinti si aveti nevoie de sfaturile unui specialist in cresterea si educarea copilului sau intâmpinati probleme in viata de cuplu si aveti nevoie de consilierea unui psihoterapeut, va asteptam intrebarile, iar specialistii va vor oferi sugestiile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU