20.6 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMama cu o cariera de succes

Mama cu o cariera de succes

A avut parte doar de 26 de ani de casnicie, insa fericita, in urma careia a ramas cu un copil „minunat“. In numai doi ani si-a pierdut cele mai scumpe fiinte, sotul si mama, insa incurajata de baiat si de cei apropiati a decis sa nu renunte, sa mearga mai departe…


Mama, profesoara, parlamentar, directoare a unuia dintre liceele importante ale Craiovei, 30 de ani de cariera, Maria Antoaneta Dobrescu a avut o viata frumoasa, insa in care, de multe ori, obstacolele si nenorocirile si-au facut loc…


„Dumnezeu a vrut sa ma nasc in apropierea sarbatorii Sfântului Anton“


Maria Antoaneta Dobrescu s-a nascut in Târgu Jiu, intr-o familie de oameni modesti, cu tatal economist, iar mama absolventa de liceu. „Am fost singura la parinti, drept pentru care parintii mei au facut tot ce a fost posibil pentru ca eu sa ajung cineva. Mama si-a dorit foarte mult o fetita, imi alesese chiar numele inainte ca eu sa vin pe lume. Voia mult sa ma cheme Dana Maria (cel din urma nume era ales dupa al bunicii mele). Insa Dumnezeu a vrut sa ma nasc in apropierea sarbatorii Sfântului Anton, de aceea a renuntat la numele de Dana si m-au botezat Maria Antoaneta“, a povestit directoarea Liceului de Arta „Marin Sorescu“ din Craiova.


Pentru a avea ce este mai bun pentru copilul lor, familia s-a mutat in Craiova, pentru ca fetita sa invete la cele mai bune scoli. Ii place chiar sa spuna ca tine in mâna toate colegiile din Craiova, scoala primara urmând-o la „Elena Cuza“, liceul la „Nicolae Balcescu“, iar titularizarea a obtinut-o la „Fratii Buzesti“. Facultatea a urmat-o la Bucuresti – Limbi germanice, sectia engleza.


In anul cu ghinion si-a cunoscut barbatul vietii


Nu a reusit la facultate din primul an, initial sustinând examen la Cluj, insa este de parere ca „intotdeauna in viata exista si a doua sansa, pierzi o batalie, dar nu si razboiul“. In anul cu ghinion, când a picat la facultate, a avut sansa sa il cunoasca pe sotul ei, Ion Dobrescu, ziarist. Datorita mamei l-a cunoscut pe barbatul care i-a calauzit pasii in viata, mamele lor fiind prietene. A mers sa imprumute niste carti pentru facultate, s-au imprietenit si au decis sa ramâna impreuna. „Am vrut sa ne casatorim inca din timpul facultatii, insa mama mea nu a fost de acord. A zis ca in viata trebuie intotdeauna sa termini ce ai inceput, apoi sa treci la alta treapta… In anul IV ne-am logodit, iar in vara, dupa licenta, ne-am casatorit“, a adaugat Maria Dobrescu. A avut o viata minunata, ochii ii lacrimeaza ori de câte ori vorbeste despre sotul ei. El a fost cel care a incurajat-o permanent, a sfatuit-o sa nu se opreasca atunci când vrea sa obtina ceva important: „Am avut o viata de familie foarte echilibrata, nu am stiut ce inseamna discutiile, certurile, atmosfera incordata. Ca in orice familie au existat greutati inerente, insa impreuna am reusit sa trecem peste toate necazurile pe care ni le-a adus viata. Eu si sotul meu, Ion, ne-am dorit foarte mult un copil, iar Dumnezeu ne-a daruit un baiat fara de care nu as fi putut trece peste toate necazurile. Sotul meu a fost cel care m-a determinat sa imi dozez eforturile spre cariera. Ne-am preocupat de existenta copilului, de educarea lui. Am incercat sa-i impartasim copilului experientele noastre, dar sa il lasam sa ia singur decizii pentru viitorul lui“, a spus directoarea Liceului de Arta „Marin Sorescu“ din Craiova.


In timpul cutremurului din 1977, insarcinata fiind in luna a saptea, a trecut prin clipe cumplite. Atât casa parintilor ei, cât si a socrilor au cazut, ramânând fara adapost…


Profesor, inspector general scolar, parlamentar


Au urmat ani de munca asidua, concursuri importante si nenumarate, cu concurenta acerba. A fost repartizata dupa licenta in judetul Mehedinti, unde a facut naveta, desi era insarcinata. Prima reusita in cariera a fost sa fie aleasa lider de sindicat in Scoala nr. 30 din Craiova, apoi prin concurs a obtinut postul de director adjunct la aceeasi scoala. Considera insa ca apogeul carierei sale l-a reprezentat perioada desfasurata ca profesor de engleza la clase bilingve. A intrat apoi in politica, in 1992, unde treptat a reusit sa fie convingatoare. A devenit inspector scolar general adjunct, apoi, prin concurs, inspector general, numarându-se printre cei trei candidati din tara cu punctaj maxim. A urmat concursul pentru functia de director la Liceul de Arta.


Doi ani in care si-a pierdut cele mai dragi fiinte


Au urmat apoi doi ani grei, care i-au marcat viata. L-a pierdut pe barbatul vietii ei, acesta suferind de inima. „Copilul nostru era in anul II de facultate, in Bucuresti, când sotul meu a murit. Nu mi-a fost deloc usor, mi-a fost foarte frica, m-am trezit peste noapte ca trebuie sa ma ocup de tot… Dupa numai un an, alta nenorocire s-a abatut asupra mea si a copilului. A murit mama“, a adaugat Maria Antoaneta. Cel care a incurajat-o sa nu renunte, in perioada ei de consilier judetean, a fost fiul, Marius. El a sfatuit-o sa se dedice carierei, muncii… A candidat pentru parlament, cei patru ani de activitate in legislativ reprezentând „o experienta extraordinara, un privilegiu“. Dupa una din sesiunile parlamentare a fost propusa pentru Comisia de Politica Externa si Integrare Europeana, reprezentând de trei ori România la Parlamentul European. A avut parte de delegatii parlamentare, fiind chiar raportor pentru problemele de administrare, protectia copilului si relatia parlament-guvern. Desi a avut parte de o cariera ascendenta, femeia s-a ocupat foarte mult de baiat, care a terminat doua facultati, a facut un masterat, lucrând acum la un post de televiziune national, ca producator.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII