27.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalEvitati imbufnarea in cuplu

Evitati imbufnarea in cuplu

Fie ca l-ati intâlnit ieri-seara, fie ca traiti impreuna sub acelasi acoperis de câteva luni sau aveti deja copii, intrebarea ramâne intotdeauna in picioare: cel de lânga dumneavoastra este intr-adevar cel de care aveti nevoie?


Prima regula care trebuie respectata: nu il judecati pe celalalt dupa criterii predefinite, atât in ceea ce priveste infatisarea, cât si situatia sociala. Bazati-va pe elemente fundamentale. Nu e cazul sa il intrebati daca are simpatii politice de stânga sau de dreapta, e suficient sa discutati despre un film, ultima carte citita, o emisiune de la televizor, vacante… Va veti da seama imediat daca aveti ceva in comun. Mai devreme sau mai târziu, orice cuplu se poate confrunta cu mici discutii sau probleme care pot pune relatia in pericol. Important este sa invatati sa treceti peste acestea, sa aveti puterea de a merge mai departe.


Suntem suparate pe partenerul de viata, desi solutia se gaseste in noi insine. Ii reprosam celuilalt ca vrea sa controleze totul, fara sa ne dam seama ca, de fapt, noi refuzam sa acceptam sa preluam controlul. Si cum comunicarea a fost deja intrerupta, mai ales când exista si copii, intervine si distantarea. Obiectivul fiecaruia, in acest caz, este sa isi reconstituie propria persoana. Este suprinzator pâna in ce punct oamenii cred ca sunt inca in faza de „comunicare“, când, de fapt, nu mai fac deloc acest lucru. Ei nu fac decât sa se acuze reciproc, fara sa exprime adevaratele temeri, nevoi, dorinte. Cu alte cuvinte, trebuie sa vorbiti despre propria persoana cu sinceritate, sa discutati impreuna despre schimbarile prin care treceti amândoi, sa aveti un adevarat dialog de cuplu. Pentru ca, daca partenerul de viata este cel potrivit, este posibil ca dumneavoastra sa fi uitat acest lucru…


Câteva sfaturi pentru evitarea supararii in cuplu


„Sotia stie din experienta anterioara ca nu trebuie sa ia in serios imbufnarea lui. De fapt, sotul asteapta de la ea sa-i arate ca-l apreciaza ca munceste din greu. Daca ea i-ar arata un mic semn de apreciere, totul ar merge bine, dar sotia refuza sa-i faca jocul. Sotul stie din experienta anterioara ca nu trebuie sa ia in serios supararea ei. De fapt, sotia nu doreste decât ca el sa incerce sa o imbuneze si atunci totul s-ar rezolva, dar, din pacate, de multe ori sotul nu vrea sa-i faca jocul“, a spus dr. Cristian Sandulescu, psihoterapeut la Policlinica Medsan.


Material realizat in colaborare cu dr. Cristian Sandulescu, psihoterapeut la Policlinica Medsan

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS