21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalAdrenalina la 120 km pe ora

Adrenalina la 120 km pe ora

Dragos Stefan Gulie este la carting de sapte ani. In prezent, este vicecampion national, urcând pe podium la toate concursurile la care a participat.


Dragos este in clasa a VIII-a la Scoala Generala nr. 24 „Sfântul Gheorghe“, din Craiova. Pasiunea lui cea mai mare este insa cartingul. Viseaza sa ajunga mare campion la intrecerile de raliu din tara, dar si din strainatate. A participat la toate intrecerile de carting organizate pâna acum in România. A trecut cu usurinta de la grupa mica, de initiere, la cea de avansati. Dupa numai un an de antrenament la carting, la Palatul Copiilor din Craiova, Dragos a obtinut locul II in primul lui concurs. Din 2002 insa a obtinut primul loc la toate concursurile la care a participat. „Am obtinut pâna acum 36 de cupe la intrecerile de carting la care am luat parte. In 2004, am reusit sa devin vicecampion la concursul organizat in Cluj-Napoca, apoi in 2005 vicecampion la Caransebes. Când ma urc la volanului unui cart, senzatia este extraordinara, nu o pot descrie in cuvinte. Orice concurs presupune concentrare maxima, pentru ca orice miscare gresita te poate descalifica si, Doamne fereste, iti poate pune viata in pericol“, a povestit adolescentul.


„Ne antrenam in curtea Palatului Copiilor si, mai rar, in Parcul «Romanescu», pe velodrom“


Concursurile de carting se desfasoara atât pe plan local, intre grupe, cât si pe plan judetean, intre clubul de carting al Palatului Copiilor din Craiova si cluburile de carting din Filiasi, Bailesti, Calafat, Dabuleni, Segarcea. De 1 iunie, copiii au si demonstratii in centrul Craiovei. Numarul solicitantilor dornici sa urmeze cursuri de carting este foarte mare in Craiova. Anual se formeaza noua grupe a câte zece elevi, dar in acest an numarul copiilor inscrisi la acest sport depaseste 100. „Cele mai importante si mari etape de intreceri de carting se desfasoara in timpul verii, pe marile cartodromuri din tara, de la Bacau, Bucuresti, Arad, Târgu Secuiesc. Din pacate, in Craiova nu avem un cartodrom, cel din Lunca Jiului a fost distrus… Ne antrenam in curtea Palatului Copiilor si, mai rar, atunci când obtinem permisiune din partea Primariei Craiova, in Parcul «Romanescu», pe velodrom. Iarna, când este zapada prea mare si nu ne putem antrena, invatam cu profesorul nostru, Sorin Dinisor, partea mecanica a cartului“, a spus Dragos Gulie.


Un echipament profesionist costa 1.000 de euro…


Pe lânga partea frumoasa a acestui hobby, copiii se lovesc insa de mari probleme, din lipsa banilor necesari obtinerii performantei. Un echipament profesionist costa peste 1.000 de euro, o deplasare in tara poate ajunge si la 30 de milioane de lei. Cei norocosi, copiii care au in spate parinti cu venituri bune pentru a-i sprijini, reusesc sa mearga mai departe, restul insa se pierd, clacheaza. „Am mare noroc pentru ca tatal meu, impatimit ca si mine de motoare si masini, ma sustine. Mi-a cumparat echipamentul, pe care a dat aproximativ 1.000 de euro. Doar casca de protectie si ghetele costa 200 de euro fiecare, iar cartul ajunge intre 4.000 si 5.000 de euro. Tata ma ajuta si «sponsorizeaza» si in deplasari… Doar cauciucurile cele mai ieftine pentru un cart ajung la 160 de euro. Te poti considera fericit daca le poti folosi la mai mult de doua intreceri“, a povestit Dragos.


Desi adolescentul a obtinut 36 de cupe in intrecerile sportive la care a participat, recompensa financiara in toate aceste etape adunata nu depaseste trei milioane de lei.


Cei care doresc sa urmeze cursuri de carting dupa implinirea vârstei de 18 ani nu au in Craiova aceasta posibilitate, fiind nevoiti sa se inscrie la cluburi private din tara…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS