20.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltenii dau replica sighisorenilor

Oltenii dau replica sighisorenilor

Cea de-a opta editie a festivalului cu participare internationala „Tabara de folk“, de la Calafat, promite sa fie una memorabila. Lansari de albume, premiere inedite, precum si invitati celebri fac parte din programul festivalului. Mircea Vintila, Cristian Buica sau Doru Stanculescu sunt doar câtiva dintre cei care si-au anuntat participarea.


Intre 1 si 10 august, Calafatul va fi destinatia favorita a tuturor iubitorilor de muzica folk din România si nu numai, pentru ca s-a deschis „Tabara de folk“. Inca din prima zi, organizatorii festivalului, Directia Judeteana pentru Tineret (DJT) filiala Dolj impreuna cu Asociatia Pentru o Lume a Oamenilor Mai Buni (APLOMB), s-au declarat multumiti de numarul participantilor la eveniment. Au venit cântareti si iubitori ai genului din toate colturile tarii, precum si de peste hotare, astfel incât au fost ocupate deja toate locurile din tabara (in caz ca vor mai veni participanti, acestora li se vor oferi locuri de camping). Din cauza bugetului redus, nici unul dintre artistii participanti la festival nu va fi remunerat, mai mult, acestia isi vor plati singuri drumul.


„Am fi cheltuit mii de euro daca ar fi trebuit sa-i platim pe toti cei care vor cânta. Avem 20 de capete de afis pentru cele zece seri ale taberei. Tatiana Stepa, Cristian Buica, Mircea Vintila, Doru Stanculescu sau Mircea Bodolan sunt doar câtiva dintre cei care vor veni aici. Alaturi de acestia vor mai cânta multi alti tineri. De asemenea, Emeric Imre isi va lansa mâine primul sau album, intitulat «Nebun de alb»“, a spus Dan Vana, presedintele APLOMB. Desi initial Consiliul Local al Municipiului Calafat promisese ca va finanta festivalul cu o suma de bani, in cele din urma APLOMB a trebuit sa se descurce doar cu sprijinul financiar oferit de DJT Dolj.


Folkul se cânta doar live


„Este prima data când DJT Dolj intra in organizarea acestui eveniment. Ne-am alaturat cu suport financiar si tehnico-material si pot spune ca sunt multumit de organizare. De obicei, folkul este lasat pe margine si tocmai de aceea am depus efort pentru pastrarea traditiei acestui festival. Tabara de la Calafat se adreseaza tinerilor si tuturor consumatorilor de cultura“, a declarat Ionut Stroe, director al Directiei Judetene pentru Tineret Dolj. Chiar daca este un festival care nu se bucura de un buget mare, artistii au asigurata aparatura necesara pentru a cânta live.


Dupa un scurt discurs al organizatorilor, deschiderea festivalului i-a apartinut lui Cristian Buica. Acesta a cântat un imn special compus de el pentru tabara de la Calafat. Au urcat apoi pe scena Leo Constant, venit tocmai din Canada, Iulian Baldovin si Sorin Mingheat, Vasile Mardare si Teora, primarita copiilor din Craiova. In afara de recitaluri, pe parcursul evenimentului vor fi puse in discutie si o serie de probleme legate de muzica. „Muzica, text, interpretare – un triunghi echilateral“ si „Rolul festivalurilor de muzica in promovarea tinerilor artisti“ sunt doar câteva dintre temele care vor fi supuse dezbaterii. La finalul evenimentului vor fi acordate si câteva premii (constând in DVD-playere). „Vor fi premiati cel mai tânar participant al festivalului si cea mai buna piesa. De asemenea, se va acorda si un premiu-surpriza“, a spus Ionut Stroe.


Festivalul din Calafat pare o replica a celebrului Festival Medieval care se tine in Sighisoara, in perioada 28-30 iulie, pentru ca ambele isi propun sa le ofere tinerilor posibilitatea de a-si manifesta nestingheriti talentul artistic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS