28.4 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024

Vot pe sărite

Chiar dacă au avut posibilitatea să voteze atât viitorul preşedinte al României, cât şi viitorul parlamentului, nu toţi craiovenii şi-au exercitat acest drept, unii decizând să intre în cabina de vot doar cu un buletin. Alţii, în schimb, au luat trei buletine, de frică să nu decidă alţii pentru ei.

Foarte mulţi craioveni şi-au făcut ieri drum la secţiile de votare încă de dimineaţă, la unele secţii formându-se cozi. Cu toate că au fost prezenţi la secţiile de votare, nu toţi au votat pentru preşedinte şi pentru menţinerea sau, după caz, diminuarea numărului de parlamentari. „Votez la referendum, dar nu votez la preşedinţie pentru că nici unul dintre participanţi nu mi se pare că merită. Toţi şi-au făcut propagandă punând accentul pe sănătate şi învăţământ, dar niciodată nu rezolvă nimic. Voi lua însă toate buletinele de vot şi-l voi anula pe cel pentru preşedinte, pentru că nu aş vrea să risc să voteze altcineva în locul meu“, a declarat Marius C., de 53 de ani, din Craiova.
Unii craioveni au spus că nu vor vota pentru referendum.
„Nu particip la referendum pentru că nu am înţeles foarte bine care sunt avantajele şi dezavantajele scăderii numărului de parlamentari. Nimeni nu a spus nimic, aşa că nu voi vota în necunoştinţă de cauză“, a spus Dan Nicola, de 29 de ani, din Craiova.

Unii craioveni au refuzat buletinele de vot pentru referendum

Faptul că nu toţi craiovenii şi-au exercitat dreptul de vot atât pentru preşedinte, cât şi la referendum a fost confirmat şi de preşedinţii secţiilor de votare. „Pentru preşedinte nu a refuzat încă nimeni buletinul de vot. Pentru referendum însă au fost câteva cazuri“, a declarat Alexandru Florea, preşedintele Secţiei de votare nr. 8. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi preşedinţi. „Până la ora 11.00, au fost aproximativ zece persoane care au refuzat buletinele de vot pentru referendum. Majoritatea participanţilor la vot au luat însă toate cele trei buletine în cabină“, a precizat Maria Popa, preşedintele Secţiei de votare numărul 7.

Scăderea numărului de parlamentari versus menţinerea lui

Cei care au decis totuşi să-şi exercite dreptul pe toate cele trei buletine au avut păreri diferite. „Votez pentru preşedinte, pentru stabilitate în ţară. Altă schimbare nu mai aştept. Sper însă în îmbunătăţirea lucrurilor. Poate înţeleg aleşii noştri că parlamentul şi preşedinţia nu sunt o joacă de copii. La referendum am optat pentru unicameral, pentru reducerea numărului de parlamentari, pentru că oricum un sfert dintre ei sunt plătiţi de pomană, iar la nivelul de jos nu se văd rezultatele muncii lor din ultimii 20 de ani. Poate dacă sunt mai puţini se străduiesc mai mult“, a precizat Maria Diaconu, de 52 de ani.
„Am fost pentru a-mi exprima dreptul constituţional. La referendum o să votez împotriva reducerii numărului de parlamentari pentru că nu cred că numărul este problema, ci şi responsabilizarea şi alegerea lor cu mai multă grijă. Cred că ar trebui să fie supuşi unor teste înainte de a ajunge să ne reprezinte. În plus, dacă se diminuează numărul parlamentarilor, noul parlament va fi mai puţin reprezentativ decât cel de până acum, astfel că se va slăbi puterea parlamentului şi va creşte cea a preşedintelui“, a spus Gabriel I., de 32 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII