18.1 C
Craiova
sâmbătă, 8 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalFericirea de a avea mulţi copii

Fericirea de a avea mulţi copii

Dumitrana Cândea, o femeie modestă şi cu suflet mare din municipiul Târgu Jiu, a adus pe lume opt copii. Spune că este cea mai norocoasă femeie din lume, are copii sănătoşi şi o familie frumoasă.

Mezinul familiei Cândea are zece luni, iar cel mai mare dintre cei opt fraţi are aproape 20 de ani. Situaţia financiară a familiei nu este bună, astfel că de câţiva ani copiii cei mari îşi ajută cum pot părinţii. Dumitrana Cândea are 39 de ani, nu a fost niciodată angajată pentru că a ales cu ani în urmă cariera de mamă. „Am hotărât să nu renunţăm la nici o sarcină. Dumnezeu dă copii celor care îi merită şi celor care îi iubesc. Cariera mea este aceea de mamă, consider că am urcat pe o treaptă destul de superioară“, a glumit femeia înconjurată de trei dintre copiii săi. Cei şase băieţi şi cele două fete ale familiei Cândea au fost învăţaţi de mici cu greutăţile vieţii: şi-au ajutat părinţii şi au fost conştienţi că aceştia fac totul pentru ca lor să le fie bine.

 

Nu au fost niciodată în tabere

 

Mama Dumitrana, micuţă, cu un chip plin de bunătate, ochi mari şi căprui, îşi priveşte cu nespusă dragoste copiii. Ana Maria, fiica de numai nouă ani, se aşază pe banca din curtea casei, alături de mama sa. O ia de după gât şi o sărută pe obraz. Roşeşte şi apoi se îndepărtează uşor. „Sunt copii cuminţi. Nu au fost niciodată în tabere, dar nici nu au făcut vreodată scandal pe această temă. Ştiu cum stăm cu banii, înţeleg şi acesta este un lucru foarte important. Se joacă împreună, se mai bat sau se mai ceartă, dar se înţeleg destul de bine. Se iubesc, la şcoală îşi iau apărarea unul altuia. Sunt uniţi“, a povestit Dumitrana. Ana Maria, un îngeraş de fetiţă, recunoaşte că la şcoală se mai bate din când în când cu băieţii. „Nu pot să stau şi ei să dea, nu? Îmi spun Karatista. Îmi place să mă urc în copaci, să alerg, să mă joc cu fraţii mei, dar cel mai mult îmi place să am grijă de sora mea mai mică, de Teodora. Mi-ar plăcea să merg în tabere, undeva la munte sau, mai bine, la mare. Dar nu anul ăsta, poate la anul, când vom avea bani“, a afirmat micuţa Ana Maria. Băieţii muncesc alături de tatăl lor în gospodărie, îşi mai ajută şi mama. Robert, unul dintre băieţii cei mari, care are 18 ani, este un foarte bun bucătar. „Îi place foarte mult să gătească. De mic era pasionat de mâncare, se uita la mine cum găteam. Ne aştepta cu mâncare seara când mă întorceam cu tatăl lor de la muncă. Şi a avut mereu grijă de fraţii săi mai mici“, a afirmat, mândră, Dumitrana Cândea.

 

O familie mare şi fericită

 

Acasă i-am găsit doar pe trei dintre copiii familiei Cândea. Cei mari erau la muncă. Fiind în vacanţă, au ales să-şi ajute părinţii la muncă, să mai câştige un ban. „Merg la muncă la vecini, dar acei bani nu îi luăm de la ei. Dacă vor să cumpere ceva în casă, foarte bine. Încercăm să le lăsăm acei bani, pentru că muncesc pentru ei. De obicei, nu îi păstrează, le cumpără dulciuri fraţilor sau îşi cumpără haine“, a afirmat Dumitrana. Fiecare copil al familiei Cândea are o pasiune: Daniel are talent la desen, Andrei, băiatul de 16 ani, creşte porumbei de care are grijă în fiecare zi. Gabriel are o voce minunată şi vrea să se înscrie în luna septembrie la cursurile Şcolii Populare de Artă. Robert visează să ajungă un vestit bucătar. Băieţilor le place să meargă cu bicicleta şi să se plimbe. Merg la pescuit împreună cu tatăl lor sau îşi ajută mama în gospodărie. Seara se strâng cu toţii în camera unde se află televizorul şi petrec câteva ore împreună. „Gălăgie sau nu, ne strângem la un loc, suntem mulţi, ce-i drept, însă nu vă pot spune în cuvinte cât este de frumos să fim la un loc. Ne uităm la televizor, mai comentăm filmul sau ne apucăm să povestim. Cumpărăm suc şi seminţe uneori şi este foarte distractiv. Oricât am fi de obosiţi, petrecem mult timp împreună. Viaţa noastră este frumoasă, chiar dacă mai există şi lipsuri materiale. Am învăţat să luptăm şi să rămânem împreună“, a spus Dumitrana Cândea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU