20 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinOrhideea se odihneste dupa crestere

Orhideea se odihneste dupa crestere

Orhideele sunt cunoscute inca din antichitate. Ele cresc mai ales in padurile tropicale de pe intreg globul. Familia Orhidaceaelor este cea mai numeroasa dintre toate si numara aproximativ 30 de mii de specii.


Orhideele sunt terestre, epifite sau lithofite. Orhideele terestre sunt specifice zonelor temperate si cresc in zonele montane, prin paduri si fânete. Orhideele epifite sunt tropicale. Ele isi prind radacinile in scorburile copacilor si cresc pâna ajung la lumina. Unele au radacini aeriene care le ajuta sa se hraneasca si sa se aprovizioneze cu apa. Orhideele lithofite cresc in soluri pietroase.


La orhidee, frunzele sunt simple si persistente, dar sunt si specii la care frunzele cad la sfârsitul perioadelor de vegetatie. La unele specii frunzisul are un colorit deosebit: verde inchis cu pete gri pe fata superioara, iar pe cea inferioara culoarea este rosu-violet. La altele sunt catifelate, brun-rosietice, verde-galbui, unicolore sau cu dungi, cu retele de linii si uneori cu reflexe metalice.


Florile orhideelor au o diversitate impresionanta de forme, marimi si culori. Dimensiunile pot varia de la câtiva milimetri pâna la 50 cm in faza maxima de inflorire. Sunt si specii de orhidee ale caror tulpini ajung la 2 m inaltime si au aproximativ 200 de flori. Alte specii se cultiva doar in cosuri suspendate pentru ca tulpina si florile cresc in jos. Toate orhideele au o perioada de crestere intensa si alta de odihna. Daca este necesara, transplantarea trebuie facuta la inceputul perioadei de crestere.


Când „se odihneste“, orhideea nu trebuie udata excesiv


In perioada de odihna, de dupa crestere, orhideea cere udari diminuate. „Odihna“ se incheie o data cu primele frunze noi care apar pe tulpina. Lumina trebuie corelata cu locurile de origine ale speciei, pentru ca unele adora soarele, iar altele prefera umbra. Atunci când frunzele isi schimba culoarea inseamna ca s-a schimbat nivelul de iluminare. Când caldura este prea intensa pentru necesitatile plantei, apar arsuri si necroze. Toate speciile orhideelor au nevoie de lumina atunci când se formeaza bobocii si florile. Daca vreti sa tineti orhideele la fereastra, atunci alegeti o fereastra orientata catre est sau vest. Ferestrele orientate catre nord sunt ideale pentru speciile de orhidee care prefera umbra, iar cele sudice sunt foarte bune iarna.


Temperatura ideala in functie de specie se incadreaza intre zece grade Celsius ca limita rece noaptea si 30 de grade Celsius ca limita calda ziua. Diferenta termica dintre zi si noapte trebuie sa fie de cel putin cinci grade Celsius, pentru ca ea este necesara formarii florilor. Pentru orhidee apa este un factor important. Trebuie sa se aiba mereu in vedere necesitatile speciei si adaptarile ei. Daca orhideele sunt udate excesiv se vor asfixia. Urmatoarea udare trebuie sa se faca doar dupa ce solul de la suprafata s-a uscat. Cheia cresterii unei orhidee este alternanta dintre umiditate si seceta.


Solul in care se planteaza trebuie sa aiba un pH usor acid si sa fie compus din pamânt de frunze si ferigi, turba, carbune vegetal, perlit si scoarta de conifere. Reusita consta in alegerea combinatiei de sol de care are nevoie respectiva specie de orhidee. Cea mai simpla metoda de inmultire a orhideelor este divizarea tufei. Aceasta se aplica plantelor bine dezvoltate, dar fara a se afecta estetica si sanatatea acesteia.


Material realizat in colaborare cu Gradina Botanica din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS