16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAngajaţi gratis pentru firmele din Dolj

Angajaţi gratis pentru firmele din Dolj

Întreprinzătorii care angajează tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani, aflaţi în dificultate şi confruntaţi cu riscul excluderii profesionale, pot achita, integral sau parţial, salariile acestora din bani de la stat. Modul de acordare a acestei subvenţii este destul de simplu. Angajatorul îşi selectează angajaţii din rândul celor care au semnat un contract de solidaritate cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj pe o perioadă de până la doi ani, dar nu mai puţin de un an, şi semnează cu personalul ales un contract de muncă pe perioadă determinată care trebuie să fie egală cu cea a contractului de solidaritate. Angajatorii respectivi, care se numesc „de inserţie“, încheie apoi cu AJOFM Dolj convenţii prin care agenţia se obligă să ramburseze lunar salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu net pe economie comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Această sumă se acordă angajatorului pe o perioadă de maximum doi ani, până la împlinirea de către angajat a vârstei de 25 de ani. În plus, dacă la data încetării contractului de solidaritate, angajatorii de inserţie angajează tinerii cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată, aceştia beneficiază, în baza aceleiaşi convenţii, de rambursarea lunară a unei sume, în cuantum de 50% din indemnizaţia de şomaj cuvenită conform legii, pe care tânărul beneficiar ar fi primit-o dacă ar fi fost disponibilizat la acea dată.
În Dolj există deja trei angajatori care vor să primească sprijin pentru angajaţi

Cu toate că ar fi putut face economii semnificative la plata salariilor, angajatorii doljeni nu au tratat cu prea mult interes această facilitate, unul dintre motive fiind şi acela că trebuia să păstreze angajaţii pentru o anumită perioadă de timp. În 2008, de exemplu, doar o firmă a angajat un tânăr pentru care să beneficieze de sprijin. În 2009, în plină criză, dezinteresul a fost cu atât mai mare – nici măcar un angajator nu a devenit de inserţie şi astfel nu a încadrat în muncă persoane pentru care să primească acest sprijin. Anul acesta, angajatorii par însă mult mai receptivi la această formă de ajutor financiar. „De la începutul anului şi până în prezent, în judeţul Dolj am înregistrat trei angajatori de inserţie şi au fost încheiate 52 de contracte de solidaritate. Anul trecut, nu a existat însă nici măcar un angajator de inserţie şi s-au încheiat 17 contracte de solidaritate“, a declarat Aurora Tiribeja, directorul executiv al AJOFM Dolj.
Având în vedere faptul că angajatorii dau semne de interes pentru acest tip de sprijin, tinerii care se încadrează în categoria persoanelor aflate în dificultate care nu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă ar putea să-şi încerce norocul şi să încheie cu AJOFM Dolj un contract de solidaritate. În funcţie de suma prevăzută în bugetul asigurărilor pentru şomaj, agenţia va încheia contracte de solidaritate cu tinerii, ţinând seama de ordinea înscrierii în evidenţele agenţiilor teritoriale ca persoană în căutarea unui loc de muncă şi de următoarele priorităţi: tineri proveniţi din centrele de plasament şi centrele de primire a copilului din cadrul serviciilor publice specializate şi al organismelor private autorizate în domeniul protecţiei copiilor, tineri singuri cu copii în întreţinere, tineri familişti cu copii în întreţinere, tineri familişti fără copii în întreţinere, tineri familişti care au executat pedepse privative de libertate, alte categorii de tineri aflaţi în dificultate. „Anul acesta, pentru această măsură activă au fost alocaţi 206.000 de lei“, a declarat Aurora Tiribeja.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU