17 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVoluntariatul, carieră provocatoare

Voluntariatul, carieră provocatoare

Să lucraţi fără nici un fel de remuneraţie nu este neapărat un lucru absurd. Voluntariatul este activitatea desfăşurată din proprie iniţiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o contraprestaţie materială. Aceasta este doar una dintre definiţiile conceptului de voluntariat adoptată de Consiliul Naţional al Voluntariatului, în iunie 2002.

Din ce în ce mai mulţi tineri se implică în activităţi de voluntariat de la vârste fragede, chiar din perioada ciclului primar. Apreciază angajatorii români experienţa obţinută în urma voluntariatului sau o consideră doar o pierdere de timp, fără nici un fel de importanţă pe CV? Dacă în Occident există o tradiţie a stagiilor de practică şi a acţiunilor voluntare, ca modalitate de a obţine experienţă, la noi, lucrurile abia acum încep să se mişte. Ce faceţi dacă toţi angajatorii vă cer experienţă imediat după absolvirea facultăţii, iar dumneavoastră nu aţi luat în calcul posibilitatea de a lucra din timpul şcolii? Dacă aveţi norocul să vă ajute încă părinţii cu bani, puteţi alege calea voluntariatului, fie că îl numiţi aşa, fie că i se spune stagiu de practică sau internship. Odată cu criza economică, s-au reorientat companiile şi au ales să beneficieze de oameni, fără a-i plăti. Aşa a crescut considerabil numărul de oferte de internship, mai ales în timpul verii – peste 60% faţă de anul trecut, în condiţiile scăderii pieţei de muncă. Durata medie a unui internship este de trei luni, dar acest lucru nu este universal valabil. În zilele noastre, un internship poate să dureze de la două săptămâni până la un an. Acest lucru variază şi în funcţie de profilul internship-ului, dar şi de mărimea companiei. Într-un anumit domeniu, lucrurile se pot învăţa destul de uşor, aşa că un program prelungit de internship nu îşi are rostul. De asemenea, o companie mare îşi va permite mai uşor să susţină un program amplu de internship, care îi va garanta faptul că internul îşi va însuşi mare parte din cunoştinţele necesare acelui domeniu.

La ce este bun voluntariatul

Punctual, vom încerca să trasăm câteva avantaje pe care specialiştii în resurse umane vă sfătuiesc să le folosiţi ulterior drept argumente solide pentru angajare. În primul rând, în urma voluntariatului vă creaţi o minimă experienţă, apoi vă lărgiţi reţeaua de contacte, puteţi obţine recomandări de la diverse companii, puteţi interacţiona cu specialişti din diverse domenii de activitate. Într-o companie, organizaţie nonguvernamentală, aveţi acces la o cultură pe baza căreia vă puteţi face o idee despre ce reprezintă piaţa muncii, vă dezvoltaţi abilităţile, puteţi pune în practică teoria învăţată în timpul facultăţii. Peste 44% dintre respondenţii unui sondaj Myjob.ro au menţionat că ar fi dispuşi să facă un stagiu de practică neplătit dacă acest lucru ar fi o oportunitate pentru angajare. Toate avantajele enumerate mai sus converg către scopul final – obţinerea unui job. Atât experienţa pe care o treceţi în CV, cât şi contactele, recomandările şi dezvoltarea abilităţilor sunt aspecte de care beneficiaţi atunci când vă prezentaţi la un interviu de angajare. Puteţi avea acces la traininguri de dezvoltare personală şi profesională gratuite. În mod normal, educaţia nonformală este plătită, dar majoritatea organizaţiilor care desfăşoară activităţi cu voluntarii le asigură acestora sesiuni de pregătire pentru domeniul în care activează.
O perioadă de voluntariat adaugă valoare CV-ul dumneavoastră. De foarte multe ori, facultăţile din ţară sau din străinătate solicită activităţi de voluntariat, acestea fiind o condiţie de admitere. O condiţie pe care, în calitate de voluntar, o veţi îndeplini cu uşurinţă. Ca un ultim avantaj, nu trebuie să omitem că, pornind în drumul spre carieră ca voluntar, puteţi învăţa să redactaţi proiecte“.
Participarea efectivă la acest gen de activităţi permite dezvoltarea personală şi profesională într-un mod practic, dezvoltare pe care sistemul actual de învăţământ nu o încurajează şi nu o stimulează suficient. Implicarea efectivă în aceste acţiuni denotă pentru angajatori faptul că persoana în cauză îşi poate asuma scopuri individuale, corelate cu scopul comun al organizaţiei, ca are capacitatea să îşi asume şi să îndeplinească obiectivele aferente scopului individual şi celui organizaţional, că este capabilă să facă eforturi susţinute pentru atingerea acestor obiective. Realizarea acestor obiective implică dezvoltarea unor competenţe utile în viaţa profesională viitoare. Persoana participantă înţelege importanţa lucrului în echipă, îşi sincronizează eforturile individuale cu cele ale grupului în care lucrează, înţelege importanţa respectării unor termene precise şi asumate, precum şi modul în care poate comunica şi impune o idee bună în cadrul discuţiilor de grup. În funcţie de specificul activităţilor, suma acestor competenţe poate fi extinsă. Concomitent cu dezvoltarea competenţelor apar acumularea de noi cunoştinţe, dezvoltarea unor deprinderi şi abilităţi care vă vor conferi un avantaj suplimentar atunci când vă aflaţi în competiţie în ocuparea unei slujbe. Ce faceţi?“, a menţionat Laurenţiu Lazăr, consultant resurse umane Manpower Craiova.  
 
Cum puteţi face un stagiu de practică într-o companie cu perspectivă

Practica la o companie unde veţi vrea să lucraţi este primul pas mare către obţinerea unui loc de muncă în organizaţie. Dacă nu găsiţi oferte de internship, abordaţi direct departamentul HR printr-un CV şi o scrisoare de intenţie în care să puneţi accentul pe motivele pentru care aţi ales acea companie. La o săptămână după ce aţi trimis documentele, sunaţi să întrebaţi dacă le-au primit şi dacă vă pot da un răspuns în acest sens. În cazul în care reprezentanţii organizaţiei nu sunt receptivi, nu vă descurajaţi. Orientaţi-vă către altă companie pentru voluntariat, dar reveniţi după ce aţi obţinut ceva experienţă pentru a ocupa un job vacant. Veţi discuta astfel la alt nivel. Este foarte important să alegeţi cu grijă ceea ce vi se potriveşte, căci va fi „cauza“ în care veţi investi timp şi energie. Ca voluntar, în primul rând, trebuie să lucraţi cu oamenii, chiar şi cu aceia cu care nu aveţi afinităţi. Dacă aveţi răbdare, puteţi învăţa din greşelile proprii sau ale altora, veţi descoperi că puteţi fi mai tolerant şi că lucrul în echipă poate avea rezultate extraordinare. Reuşiţi astfel să vă înfruntaţi temerile şi să vă descoperiţi şi dezvoltaţi abilităţi şi competenţe noi, poate nebănuite.

Concurenţă la voluntariat…

Tinerii români au la dispoziţie şi un portal – www.studentCV.ro – care cuprinde cea mai mare bază de candidaţi pentru internship-uri la nivel naţional. În urma completării unui CV Europass, studenţii şi proaspăt absolvenţii pot aplica la stagiile de practică oferite de companiile participante. Altă componentă importantă este Ghidul de Internship, revista distribuită în universităţi, şi este concepută ca un îndrumar pentru startul în carieră, cuprinzând articole profesionale, interviuri cu specialişti în resurse umane, antreprenori, manageri şi vedete de televiziune. Anul acesta, concurenţa pentru oportunităţile de internship s-a dovedit a fi din ce în ce mai mare. Pe fondul diminuării numărului de locuri de muncă, dar şi al stagiilor de practică, unele companii au devenit mai selective cu potenţialii candidaţi. Cele mai căutate stagii de practică în 2009 s-au dovedit a în domenii bancare, IT, resurse umane, administrativ, contabilitate, inginerie, vânzări şi chiar juridic.

Voluntariat în Craiova

„Târgul ONGT Link“, aflat la prima ediţie, şi-a deschis porţile în urmă cu câteva zile, propunându-şi informarea tinerilor care îşi doresc să devină voluntari în diferite arii de activitate despre oportunităţile pe care le au, dar şi întărirea relaţiilor dintre ONG-uri şi comunitatea locală. 15 organizaţii şi-au prezentat domeniul de activitate, oferind o multitudine de beneficii organizaţiilor de tineret, începând cu punerea la dispoziţie a unui stand propriu pentru fiecare organizaţie, unde îşi vor putea întâmpina potenţialii membri, şi prezenta proiectele viitoare, logistica necesară (acces la videoproiector, flipchart), imprimarea materialelor de care au nevoie, dar şi vizibilitate optimă în rândul studenţilor. Proiectul ONGT Link face parte din Galele studenteşti 2009, proiect coordonat la nivel naţional de Ministerul Tineretului şi Sportului prin Direcţia Generală de Programe pentru Studenţi şi Casa de Cultură a Studenţilor din Craiova.

Voluntaris
Centrul de Voluntariat „Voluntaris“ Craiova este un program permanent al Asociaţiei Române a Tinerilor cu Iniţiativă şi al Casei de Cultură a Studenţilor din Craiova, înfiinţat în martie 2006. Face parte din Reţeaua Naţională a Centrelor de Voluntariat şi are misiunea de a promova voluntariatul şi responsabilitatea socială ca principii de bună practică în dezvoltarea comunităţii craiovene. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII