Cum îți recuperezi drepturile salariale dacă firma e în insolvență

Drepturile salariale restante pot fi recuperate de la firmele în insolvență
Autori


Un doljean a fost disponibilizat, dar firma la care lucrase era în insolvență și nu i-a plătit acestuia contravaloarea concediului de odihnă neefectuat timp de trei ani, invocând că nu are bani. Iată ce pârghii legale au angajații unei firme aflate în insolvență, precum și foștii angajați, pentru a-și recupera drepturile salariale neachitate de angajator. 

Un doljean a fost disponibilizat la finalul anului 2016 de la Dumatrucks SRL, ca urmare a faptului că firma a închis punctul de lucru la care lucra omul. Mihai Glăvan și alți doi foști colegi de-ai săi au intrat în șomaj, însă aventura bărbatului cu firma la care a lucrat din 2014 abia de atunci a început. Bărbatul susține că a avut contract individual de muncă în regulă pe toată perioada cât a lucrat la firma respectivă și că i s-au plătit lună de lună contribuțiile către stat. Numai că, Mihai Glăvan susține că din 2014 și până în 2016, când a fost disponibilizat, nu i s-a acordat concediul de odihnă. Firma la care a lucrat doljeanul trebuia să îi achite fostului angajat, la disponibilizare, contravaloarea concediului de odihnă neefectuat. El a spus că firma a recunoscut că are să îi plătească aproximativ 2.000 de lei, pentru concediul de odihnă neefectuat, însă i-ar fi motivat omului că nu are, în acel moment, disponibilități bănești la dispoziție, pentru a-i achita acea sumă.

Firma este în insolvență

La momentul disponibilizării, adică pe 25.10. 2016, firma se afla în procedură de insolvență. La începutul lui 2017, Mihai Glăvan s-a adresat Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, reclamând faptul că nu și-a primit drepturile salariale restante. ITM Dolj a transmis dosarul al București, deoarece firma Dumatrucks și-a mutat din 2012 sediul social în Sectorul 1 din Capitală. În luna martie, ITM București i-a răspuns doljeanului că firma la care a lucrat este în insolvență și că bărbatul trebuie să se adreseze lichidatorului judiciar BNP Consult SPRL din Craiova, care se ocupă de Dumatrucks. De la lichidatorul FORINSOLV (fostul BNP Consult), doljeanul a fost trimis din nou la firmă, reprezentanții lichidatorului spunând că nu este de competența lor. Întors din nou la compania la care a lucrat, Glăvan s-a lovit de un refuz, spunându-i-se că i se vor plăti banii pe viitor. Firma fiind în insolvență, ITM nu are prea multe pârghii să acționeze în astfel de cazuri.

Fostul angajat a vrut să acționeze firma în judecată, însă avocatul contactat de el i-ar fi cerut un onorariu de 1.500 de lei, din cei 2.000 de lei pe care bărbatul îi are de recuperat de la fostul angajator, pentru concediul de odihnă neefectuat.

Bărbatul s-a adresat GdS, disperat că nu știe cum să mai procedeze pentru a intra în posesia banilor care i se cuvin. „De luni de zile mă plimbă de la unii la alții, pentru ca tot la firmă să ajung. Ei spun că nu au bani, iar eu sunt disperat că o să termin șomajul și nu am altă sursă de venit. La peste 50 de ani cine mă mai angajează pe mine“, s-a plâns bărbatul.

Lichidatorul: „Am notificat firma să îi achite drepturile bănești“


GdS a contactat FORINSOLV pentru un punct de vedere în acest caz. O reprezentantă a biroului practicienilor în insolvență ne-a precizat că se cunoaște cazul lui Mihai Glăvan. „Firma Dumatrucks este în perioada de observație, din partea noastră, a lichidatorului, însă nu i s-a ridicat dreptul de administrare al societății. Noi am notificat firma să îi achite drepturile bănești domnului respectiv. Deci firma a fost informată, însă are propria administrare“, a precizat o reprezentantă a lichidatorului.

GdS a încercat să contacteze firma la sediul social, dar numerele de telefon afișate pe internet nu mai sunt valabile. Am încercat să contactăm Dumatrucks și pe telefonul de contact comunicat de firmă la Ministerul Finanțelor, însă apelurile de primire sunt blocate. În momentul în care vom primi un răspuns de la societate vom prezenta și punctul de vedere al firmei.

Cum pot foștii angajați și actualii angajați să își recupereze banii

Cum procedează persoanele care au de recuperat bani de la firme aflate în insolvență, în condițiile în are în această procedură firmele sunt protejate de orice formă de executare silită. Totuși, drepturile de natură salarială trebuie achitate cu prioritate angajaților sau foștilor angajați. Salariații unei firme aflate în insolvență pot depune cereri direct la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM), pentru a-și încasa drepturile bănești restante din partea firmei aflate în insolvență. Conform Legii nr. 200/2006, sumele pentru concediile de odihnă neefectuate sau drepturile salariale neplătite la timp se pot achita din Fondul de garantare, inclusiv la cererea salariaților. Foștii salariați se pot adresa AJOFM prin intermediul unei organizații care să le reprezinte interesele (ONG, sindicat, o asociație), care trebuie să notifice în prealabil lichidatorul și AJOFM privind drepturile salariale restante pe care intenționează să le recupereze de la Fondul de garantare.

Potrivit articolului 13 din legea enunțată, din Fondul de garantare se suportă inclusiv sume de genul celor solicitate de cetățeanul de mai sus, respectiv „b) compensațiile bănești restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihnă neefectuat de salariați, dar numai pentru maximum un an de muncă“. Angajatorul care nu are bani la dispoziția firmei pentru plata acestor concedii de odihnă neefectuate poate depune cerere la AJOFM pentru eliberarea acelor sume din fondul de garantare. Firma este obligată să ramburseze sumele în termen de șase luni de la ieșirea din insolvență.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 6 iunie 2017

Actualitate

» Noua conducere PNL va fi aleasă pe 18 iunie
» Forțele speciale ale României, Republicii Moldova și SUA participă la un exercițiu militar comun
» Ministrul Finanţelor: Impozitul pe gospodărie va fi implementat în două-trei etape
» Paris: Un bărbat a fost împuşcat după ce a atacat cu un ciocan un poliţist în faţa catedralei Notre Dame
» Qatarul izolat: Donald Trump apreciază că vizita sa în Orientul Mijlociu a început să “dea roade”
» Finanţarea sistemului sanitar, spre cota de avarie: sub 40% dintre români mai plătesc contribuţia la sănătate
» Ceartă în Parlament pe legea salarizării. Dumitru Coarnă (SNPPC): “Nimeni nu o să primească niciun spor. (…) Nu mai minţiţi la televizor că ne măriţi salariile, că ne luaţi. Ne luaţi şi contribuţiile”
» CCR a respins sesizarea depusă de Clotilde Armand privind alegerea primarilor într-un singur tur
» Mandat de arestare emis pe numele fostului deputat Sebastian Ghiță în dosarul Ponta-Blair
» CCR a respins excepţia ridicată de Bombonica Dragnea privind abuzul în serviciu şi a decis că stabilirea unui prag nu intră în sarcina sa
» Atentatele din Londra: Al treilea atacator a fost identificat
» Sebastian Ghiţă a fost audiat prin videoconferinţă în dosarul Ponta-Blair
» Ministrul de Finanţe cofirmă amânarea majorărilor salariale
» Incident între mai mulți șoferi români de tir și poliția belgiană
» Salariile nu mai cresc de la 1 iulie 2017. Medicii și profesorii vor primi doar 25% abia la 1 ianuarie 2018
» Producţia craioveană „Nu-nțeleg ce se-ntâmplă“, jucată la Sibiu
» Atenţionare meteo de vreme rea, valabilă până miercuri

Publireportaj

» Antonie Solomon votează cu Anişoara Stănculescu
» Scrisoare către craioveni

Local

» Rețea de traficanți de etnobotanice, destructurată de DIICOT Olt

Dolj

» Zece milioane de euro, îngropate în Parcul „Nicolae Romanescu“
» A condus băut și fără permis și a omorât un băiat de 18 ani
» ” Pescuitorii de perle” incheie stagiunea Operei Craiova
» Pe repede înainte
» A inceput BAC-ul
» Dolj: Un cal căzut într-un canal de desecare, salvat de pompierii din Bechet
» Dolj: O femeie a fost găsită moartă într-o fântână din Castranova
» Craiova: Conferința aniversară a Consiliului Concurenței, la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor
» Dolj: Program special de alegeri la Serviciile de Evidenţă a Persoanelor din Craiova şi Işalniţa
» Dolj: Un tânăr vinovat de un accident rutier în care un băiat a murit a fugit de la locul tragediei

Gorj

» Călinoiu a fost instalat şef la SGA Gorj
» Zilele Spitalului Novaci
» Ministrul turismului a fost încântat de Transalpina
» Salubrizarea, drumurile, apa și canalizarea din Rânca lasă de dorit
» Se opreşte apa la Târgu Jiu
» Premieră la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu
» Gorj: Autoturism radiat în Spania, depistat în Motru

Vâlcea

» Vâlcea: Şofer care transporta lemne, amendat cu 3000 de lei pentru că avea autorizaţia de însoţire a mărfii expirată

Sport

» Simona Halep o înfruntă azi pe Svitolina
» Tricolorii vor să producă surpriza în Polonia
» Florin Spînu a făcut bilanțul lui CSO Filiași
» Fotbal / Dragoș Grigore îi dă bătăi de cap selecționerului Cristoph Daum
» Fotbal / CFR Cluj a oficializat plecarea antrenorului Vasile Miriuţă și anunță sosirea lui Dan Petrescu

Educatie

» Olimpicii Craiovei, în lumina reflectoarelor
» Două sesiuni de examene pentru elevii corigenți
» Prima zi de emoții la bacalaureat

Magazin

» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Horoscop
» Bob Dylan a rostit discursul care îi va aduce banii pentru premiul Nobel

Top