5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOferta de locuinţe, în scădere

Oferta de locuinţe, în scădere

La aproape o lună şi jumătate de la începutul anului, numărul tranzacţiilor imobiliare este în continuare mic. Potrivit specialiştilor din domeniu, 2009 este primul an după Revoluţie care debutează în acest fel.

Nici aderarea la UE, urmată de o creştere masivă a preţurilor, nu a avut un aşa impact asupra pieţei imobiliare cum a avut criza economică. La aproape o lună şi jumătate de la începutul anului, piaţa se menţine îngheţată, chiar dacă, spun specialiştii, se observă o uşoară creştere a numărului celor care se interesează. „Sunt semne că s-ar putea dezgheţa piaţa. Clienţii au început să caute, dar sunt în aşteptare. Vor să vadă ce se întâmplă cu euro şi cu preţurile din piaţă“, a declarat Teodor Popescu, managerul agenţiei Dorcas Imobiliare, care a explicat că 2009 este primul an după Revoluţie care debutează cu scăderi majore ale tranzacţiilor imobiliare. Asta nu înseamnă însă că de la începutul anului nu s-au făcut tranzacţii. „Terenuri au mai început să cumpere. Vine primăvara şi vor să se pregătească, astfel încât să poată începe construirea unei locuinţe cât mai curând. S-a vândut, în general, ce e mai ieftin – terenuri cu suprafeţe mici, cu preţuri între 8 şi 15 euro“, a spus Bogdan Buzatu, directorul altei agenţii imobiliare.

Scade oferta

Totuşi, nu se poate vorbi de o tendinţă în acest sens. „Se observă o indiferenţă a cumpărătorilor. Numărul persoanelor interesate să cumpere tinde spre zero. Avem semnale de la notari că nu este vorba de faptul că ocolesc agenţiile, ci asta este atitudinea generală“, a spus Nicu Răduţ, directorul agenţiei Unic. La indiferenţa cumpărătorilor au reacţionat şi proprietarii, foarte mulţi începând să-şi retragă imobilele de la vânzare. „Scade oferta din piaţă. Mulţi au renunţat, cel puţin pentru o perioadă. Foarte mulţi vânzători s-au retras pentru că nu vor să lase din preţ“, a adăugat Nicu Răduţ.

Nu se poate estima când se va dezmorţi piaţa

Potrivit specialiştilor din piaţa imobiliară din Craiova, este greu de preconizat când lucrurile vor reveni la normal în piaţă. „Sperăm că în primăvară se va debloca. Suntem însă strâns legaţi de condiţiile bancare. Dacă băncile comerciale vin cu credite cu dobândă mai mică, piaţa se va revigora“, a explicat Teodor Popescu. Totuşi, este greu de făcut o estimare. „Sperăm să se dezgheţe cât mai curând. Două bănci au relaxat puţin gradul de îndatorare. Sperăm să aibă efect cât de cât, însă e prea puţin timp de la schimbare (săptămâna trecută). Nu se poate estima o perioadă, deoarece cererea şi oferta nu mai sunt singurii factori care influenţează piaţa“, a precizat Nicu Răduţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII