5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOltenii vor să se împrumute

Oltenii vor să se împrumute

Indiferent că beneficiază de un salariu minim sau mediu pe economie, pentru cei mai mulţi craioveni este destul de greu să strângă bani pentru a-şi cumpăra o casă, o maşină sau dotările necesare într-o locuinţă. Varianta cea mai la îndemână este contractarea unui credit.

Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1825/2006, începând cu 1 ianuarie 2007, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată s-a stabilit la 390 de lei lunar, cu 60 de lei mai mult decât anul trecut. Salariul minim negociat este însă de 440 de lei. Nivelul salariului mediu la nivel de judeţ este mai mare. Potrivit unui comunicat emis de Direcţia Regională de Statistică Dolj, în luna februarie 2007, la nivelul judeţului Dolj, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.200 de lei/persoană. Câştigul salarial mediu nominal net realizat a fost de aproximativ 900 de lei, cu 15,3% mai mare decât în februarie 2006. „Câştiguri peste media judeţului au realizat salariaţii din servicii (1.221 de lei), iar sub media judeţului salariaţii din industrie şi construcţii (1.180 de lei) şi din agricultură, vânătoare şi servicii anexe (915 lei)“, se arată în comunicatul emis de Direcţia Regională de Statistică Dolj, făcând referire la salariul mediu brut.

„Salariul nu-mi permite să economisesc“

Chiar dacă se bucură de un salariu mediu, cei mai mulţi craioveni intră în categoria celor care nu prea reuşesc să-şi strângă banii necesari pentru a-şi achiziţiona cele necesare – o casă, o maşină sau dotările dintr-o locuinţă. „Salariul nu-mi permite să economisesc, mai ales că mereu sunt alte priorităţi, astfel că e mai uşor să cumperi ceva şi să dai banii obligatoriu lunar. Deocamdată, vreau să ştiu cam la ce să mă aştept în momentul în care mă voi hotărî să contractez un credit“, a declarat Mădălina N., o craioveancă prezentă ieri la Salonul de Servicii Financiare 2007, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) „Oltenia“ în holul Universităţii din Craiova. Afirmaţia este susţinută şi de alţi craioveni. „Nu e prea uşor să economiseşti, iar să cumperi din salariu cu atât mai puţin. Vreau să contractez un credit şi vreau să mă informez ce oferte au“, a spus Alina Paraschiv, altă craioveancă prezentă ieri în holul Universităţii.

Oferte speciale la Salonul de Servicii Financiare 2007

Varianta cea mai la îndemână în astfel de situaţii este împrumutul bancar, astfel că mulţi craioveni încearcă să contracteze un credit cu destinaţiile pliate pe propriile nevoi. La Salonul de Servicii Financiare 2007, îşi prezintă ofertele nouă bănci – Alpha Bank, BCR, BRD – Groupe Societe Generale, Banca Românească, Banca Carpatica, Credit Europe Bank, CEC, Eximbank şi Romexterra Bank. Dintre acestea, unele bănci au oferte special create pentru perioada salonului. „Persoanele care doresc să contracteze un credit de nevoi personale, fie că e vorba de credite ipotecare, pe durata salonului nu vor plăti comisionul de analiză“, a declarat Corina Tudoran, reprezentant Credit Europe Bank.
Ieri, BCR a lansat o nouă ofertă. „Începând din 7 mai, până la 15 iunie, la creditul imobiliar Cămin Super BCR, în euro, a scăzut dobânda“, a declarat Daniel Călin, manager privat banking BCR Dolj. De la o dobândă fixă pentru doi ani şi ulterior variabilă de 7,2% s-a ajuns la 5,8%. O scădere de dobândă a apărut şi la creditul de trezorerie nenominalizat.

Multe bănci promovează ofertele promoţionale deja lansate

În aşteptarea unor produse noi, special pliate pe noile norme BNR, restul băncilor promovează în special produsele care beneficiază de oferte promoţionale în această perioadă. „Promovăm cardul Gadget, dedicat plăţii facturilor de utilităţi şi oferit pe loc, gratuit şi fără formalităţi, prin care clienţii au acces rapid la descoperit autorizat de cont de 300 de lei“, a declarat Alina Brătescu, directorul comercial persoane fizice BRD – Group Craiova. Afirmaţia este susţinută şi de reprezentanţii celorlalte bănci. „Avem ofertele noi adoptate de consiliul nostru directoral – credit ipotecar cu dobândă de la 4,5% (DAE 4,6%), în franci elveţieni, şi 5,9% (DAE 6,1%), la euro“, a spus Alexandru Gavrilescu, administrator de credite la Banca Românească. CEC-ul promovează produsele de împrumut în euro, recent lansate pe piaţă. „Nou-apărute sunt creditele în valută pentru persoane fizice cu dobânzi de 7,8% la creditele imobiliare în euro, de 8,7% la cele de nevoi personale, respectiv de 8% pentru cele auto“, a declarat Aneta Bucătaru, director de vânzări la CEC Craiova.

Salonul de Servicii Financiare 2007

Salonul de Servicii Financiare 2007, care are loc în holul Universităţii din Craiova, în perioada 7-11 mai, îşi propune să informeze în privinţa produselor bancare (carduri bancare, credite de consum, ipotecare, corporate, pentru IMM-uri), venind în sprijinul craiovenilor prin aducerea mai multor oferte la un loc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS