5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajUn oraș inteligent cu tinerii IT-iști și pasionați de robotică din Craiova

Un oraș inteligent cu tinerii IT-iști și pasionați de robotică din Craiova

Ce se întâmplă acum

În 2013 se vorbea despre Craiova ca despre un viitor pol IT. Astăzi Craiova are aproape de 1.000 de tineri angajați în IT, în timp ce Clujul are 50% dintre IT-iștii României. Cluj – Napoca are cei mai mulți specialiști IT la nivelul întregii populații a orașului, 1 din 25 de clujeni lucrând în acest domeniu. Nu e de mirare că IT-iștii craioveni migrează spre Cluj.
Primăria Craiovei nu a folosit această resursă în modernizarea administrației și a orașului și nu a premiat excelența. Softiștii craioveni lucrează exclusiv pentru export pentru că în Craiova nu au mai apărut afaceri noi în ultimii ani. Investitorii nu vin acolo unde e corupția și nici firmele craiovene de IT nu lucrează cu parteneri corupți, și anume cu administrația orașului și firmele clientelare.
Craiova are tineri pasionați de robotică la „Frații Buzești“, care au câștigat concursuri internaționale și o Secție de Mecatronică și Robotică la Universitate. Administrația Craiovei nu a făcut încă nimic pentru a încuraja dezvoltarea acestui domeniu. Vine, natural, comparația cu Clujul, care a dezvoltat în Universitate un proiect de roboți autonomi și face parte din consorțiul condus de Volkswagen care dezvoltă în cadrul programului Horizon 2020 un proiect pentru vehicule autonome.
Dar există încă mult spațiu de dezvoltare, în condițiile în care România are doar 11 roboți la 10.000 de angajați, prin comparație cu Slovenia, care are 110 roboți la 10.000 de angajați.
Politicile de investiții ale administrației locale sunt făcute în funcție de inspirația sau interesul primarului și al partidului din care face parte. La baza acestor politici nu există nici un fel de dare și nici studii de impact. Așa se face că jumătate din Craiova este neasfaltată, că transportul public este neglijat, învechit și fără să fie integrat, în așa fel încât craiovenii să schimbe mijloace de transport pentru a ajunge la destinație.

Să folosim resursele Craiovei

Voi încheia un protocol cu firmele de IT și cu Universitatea din Craiova pentru crearea unor laboratoare pentru IT și robotică în jurul CN „Frații Buzești“. Voi încuraja firmele locale de IT să se implice în digitalizarea primăriei. Voi introduce o aplicație care să evalueze automat performanțele angajaților și să ofere automat bonusuri și promovări. Voi crea un ghișeu unic electronic, cererea putând fi încărcată și urmărită automat în sistem. De asemenea, voi crea o aplicație prin care cetățenii să poată urmări șantierele deschise ale Craiovei, și să sesizeze neregulile și întârzierile.
Prin introducerea bugetului participativ, voi finanța proiectele elevilor și studenților din domeniul IT, printr-un concurs public de proiecte.
Voi introduce sistemul de politici publice bazate pe date – așa numitele data based policies. Voi crea o bază de date cu toate informațiile actualizate la zi pentru Craiova.
Informațiile socio-demografice, economice, informații despre forța de muncă și domeniile în care este activă, cu companiile care lucrează în Craiova, domenii și clienți, informațiile despre infrastructurile rutieră, de educație și sănătate, precum și despre viața culturală a Craiovei, toate acestea vor putea fi găsite pe site-ul Primăriei Craiova, în patru ani de mandat. Nici o decizie privind investițiile nu va mai fi luată fără analizarea acestor date și fără studii de impact.
Comandat de Partidul Uniunea Salvați România, executat de SC Media Sud Europa SA, CUI mandatar 2117029

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS