10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajMetode de a controla și a preveni hipertensiunea arterială

Metode de a controla și a preveni hipertensiunea arterială

Dr. Petrișor Cătălin Adrian, medic specialist medicină internă și cardiologie în cadrul Centrului Medical PRIMA CLINIC
Dr. Petrișor Cătălin Adrian, medic specialist medicină internă și cardiologie în cadrul Centrului Medical PRIMA CLINIC

Indiferent dacă sunteți diagnosticat cu hipertensiune arterială sau sunteți doar predispuși la a o dezvolta, trebuie să știți că metoda cea mai eficientă, pe lângă tratamentul medicamentos, este reprezentată de modificarea stilului de viață. Iată câteva sfaturi oferite de dr. Petrișor Cătălin Adrian, medic specialist medicină internă și cardiologie în cadrul Centrului Medical PRIMA CLINIC.
Mențineți o greutate ideală. Supraponderalitatea și obezitatea cresc riscul de a dezvolta hipertensiune arterială de peste șase ori față de persoanele cu o greutate corporală normală.
Evitați fumatul. În timp ce fumați se înregistrează o creștere temporară a valorilor tensiunii arteriale. Aceasta se va menține până la câteva minute după ce ați fumat.
Încurajați activitatea fizică. Persoanele active au un risc mult mai mic de a dezvolta hipertensiune decât cele sedentare.
Reduceți stresul, dar și consumul de sare. În practică există un paralelism între cantitatea de sare consumată și valorile tensiunii arteriale.
Consumați alcool în cantități moderate sau deloc. În cazul bărbaților se recomandă maximum 20 ml alcool pur pe zi, iar în cazul femeilor, maximum 10 ml alcool pur pe zi. Există nutrienți ce au un rol benefic pentru hipertensiune. Alimentele bogate în potasiu (bananele, kiwi, cireșele, smochinele, fasolea albă, soia, salata, cartofii și peștele) pot preveni creșterea tensiunii arteriale la pacienții predispuși. Suplimentele pe bază de potasiu pot fi periculoase dacă sunt administrate fără recomandarea medicului. Dieta săracă în magneziu se asociază frecvent cu creșterea valorilor tensiunii arteriale. Alimentele bogate în magneziu (spanac, semințe de dovleac, iaurt, alune, fasole neagră, smochine) pot fi benefice. Valorile mici ale calciului sunt asociate cu creșterea valorilor tensiunii arteriale astfel: un aport mediu de 1 gram de calciu pe zi pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani, sursele de calciu fiind multiple, în principal reprezentate de lapte și produse pe bază de lapte (brânză, iaurt, sana). Conținutul de omega 3 din unele specii de pește (somonul, macroul, păstrăvul sau tonul) poate determina reduceri ale tensiunii arteriale. Alimentele precum spanacul, boabele de muștar, germenii de grâu, semințele de in, alunele, nucile pot reprezenta o sursă importantă de omega 3. Grăsimile nesaturate conținute în avocado, nuci, uleiuri vegetale, de canola sau măsline pot ajuta la scăderea valorilor colesterolului.
Pentru calculul riscului cardiovascular vă așteptăm la un control la Centrul Medical PRIMA CLINIC. „Dacă suferiți sau sunteți la risc de a dezvolta hipertensiune arterială, nu uitați că modificarea stilului de viață poate avea un impact major asupra evoluției afecțiunii. Și niciodată nu întrerupeți administrarea tratamentului recomandat de medic“, subliniază dr. Petrișor Cătălin Adrian, medic specialist medicină internă și cardiologie.

Centrul Medical PRIMA CLINIC – str. A.I. Cuza, nr. 46, bl. 10B, parter. Telefon 0351.184.825, 0722.314.754.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS