23.4 C
Craiova
duminică, 2 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlegerile locale vor fi într-un singur tur

Alegerile locale vor fi într-un singur tur

Curtea de Apel București a respins vineri cererea PNL de anulare a hotărârii de guvern privind organizarea alegerilor locale într-un singur tur de scrutin, anunţă România TV.

În cadrul procesului desfășurat vineri la Curtea de Apel București, un avocat care reprezintă PNL a solicitat ca dosarul să fie trimis la Curtea Constituțională, în vederea discutării excepției de neconstituționalitate a art. 101 alin.2 din Legea 115/2015 care prevede: „Este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”. În opinia sa, acest articol are legătură cu HG 51/2016, care stipulează că data desfășurării alegerilor locale se stabilește în ziua de 5 iunie 2016.

În opinia PNL, HG 51/2016 se întemeiază pe dispoziții legale care nu sunt constituționale.

De asemenea, reprezentantul PNL a cerut anularea HG 51/2016, susținând că acest act normativ favorizează primarii care sunt acum în funcție și candidează pentru nou mandat, deoarece aceștia au cele mai mari șanse de a câștiga alegerile dacă se menține prevederea privind un singur tur de scrutin.

Conform PNL, dacă HG 51/2016 rămâne în vigoare, atunci primarul care câștigă alegerile va fi ales de către de o minoritate dintre cetățeni, întrucât el va primi mai puține voturi decât ceilalți candidați la un loc.

De cealaltă parte, reprezentanți ai Guvernului, Ministerului Afacerilor Interne și Autorității Electorale Permanente au cerut judecătorilor să respingă atât cererea de anulare a HG 51/2016, cât și solicitarea de sesizare a CCR, arătând că PNL critică doar elemente pur administrative de natură electorală, iar sesizarea nu este suficient motivată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS