28.4 C
Craiova
duminică, 2 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi este Ziua Poliţiei de Frontieră Române

Astăzi este Ziua Poliţiei de Frontieră Române

(Foto: unimedia.info)
(Foto: unimedia.info)

Astăzi este Ziua Poliţiei de Frontieră Române, în această zi împlinindu-se 151 de ani de existenţă a acestei instituţii. Poliţia de Frontieră Română a luat fiinţă la data de 1 iulie 1999, prin unificarea fostului Comandament Naţional al Grănicerilor cu Direcţia Poliţiei de Frontieră. Până în anul 1998, la această dată s-a sărbătorit Ziua grănicerilor, care marca constituirea primului corp unificat al grănicerilor din România. La data de 24 iulie 1864 domnitorul Alexandru Ioan Cuza i-a unificat pe grănicerii munteni şi moldoveni, punând bazele instituţiei moderne de pază a frontierelor ţării. Data de 24 iulie a fost desemnată ca Ziua Poliţiei de Frontieră Române prin articolul nr. 45 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.104/27.07.2001.

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Giurgiu – care are competenţă pe raza judeţelor Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Olt şi Dolj şi în zona de zece kilometri de o parte şi de alta a malului Dunării pe raza judeţelor Ialomiţa şi Călăraşi organizează o expoziţie a tehnicii din dotare şi a echipamentelor performante folosite pentru securizarea frontierelor.

Totodată, la sediul ITPF Timişoara – care are competenţă pe raza judeţelor Mehedinţi, Caraş Severin şi Timiş – se organizează „Ziua Porţilor Deschise”, eveniment dedicat publicului larg şi fostelor cadre ale instituţiei, aflate în rezervă, care vor asista la o expoziţie a tehnicii din dotare şi a echipamentelor performante folosite pentru securizarea frontierelor, la prezentarea unor exerciţii demonstrative ale poliţiştilor de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timiş, precum şi exerciţii demonstrative ale câinilor poliţişti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS