28.4 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMititelu: Nu voi cere bani primăriei

Mititelu: Nu voi cere bani primăriei

Va fi Universitatea Craiova ajutată cu bani de autorităţile locale pentru a ieşi din criza financiară în care se află? Această întrebare a fost pusă şi în trecut, iar primăria a spus atunci da. 500.000 de euro a plătit municipalitatea clubului de fotbal, dar s-a ales până la urmă cu un proces în justiţie.

Un articol publicat ieri de Prosport aduce iar în discuţie ajutorarea financiară a clubului de fotbal Universitatea Craiova de către autorităţile publice locale. Articolul în cauză spune că Victor Piţurcă ar fi obţinut promisiuni de la consilierii locali şi judeţeni că Ştiinţa va primi două milioane de euro la sfârşitul acestui an sau la începutul lui 2011. Informaţia a fost dezminţită atât de Victor Piţurcă, dar şi de conducătorii celor două instituţii, inclusiv de către finanţatorul clubului Adrian Mititelu. „De când am venit la Craiova, am vorbit deseori cu reprezentanţi ai autorităţilor municipale şi ai consiliului judeţean despre situaţia prezentă şi despre viitorul Ştiinţei. Toţi au fost amabili, receptivi, dar nu au promis nimic concret din varii motive, cum ar fi criza financiară, cadrul legal. Nu ştiu care va fi bugetul clubului pe anul 2011, sper să fie unul astfel încât Universitatea să depăşească momentul financiar critic, apoi să facem performanţă“, a declarat Victor Piţurcă pentru GdS. Nici finanţatorul clubului nu confirmă promisiunile de acordare a banilor. Ba, mai mult, Adrian Mititelu spune că nici nu va cere aşa ceva autorităţilor locale. „E o tâmpenie ce scrie în acel articol! Cine ne dă nouă două milioane de euro? Chiar să promită, cine dă acum bani, când nu mai sunt. Nu ne-au dat ei înainte, dar acum. Nici măcar nu mi-am pus problema să cer aceşti bani, nu am vorbit cu nimeni. Nu vreau să-mi pun lumea în cap. Universitatea Craiova nu va face nici un demers pentru a obţine bani de la autorităţile locale“, a spus Adrian Mititelu.
Chiar dacă ar face acest lucru, Adrian Mititelu ar bate la porţi închise, mai ales în aceste condiţii de criză, în care bugetarii îşi pierd locurile de muncă, iar autorităţile cu greu găsesc bani să-şi plătească utilităţile. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a precizat că este exclusă finanţarea clubului de fotbal. „Eu nu pot da bani de la buget pentru o firmă privată. Suntem alături de club prin ceea ce facem acum la clubul de juniori. Nimeni nu va pune un astfel de proiect pe ordinea de zi a şedinţei consiliului judeţean. Este exclus să dăm bani clubului de fotbal“, a spus Prioteasa. Viceprimarul Craiovei, Teodor Sas, nu ştia despre presupusele discuţii dintre Victor Piţurcă şi consilierii locali. „Aud prima dată despre aşa ceva. Nici nu ştiu sub ce formă ar putea fi daţi aceşti bani, nu m-am gândit la aşa ceva. Nu a vorbit nimeni cu mine despre aşa ceva, dar oricum, acum primăria nu are bani pentru asta“, a spus Sas.

Primăria nu poate da bani nici dacă vrea

Chiar dacă ar avea sacul plin cu bani şi ar dori să acorde clubului o sumă de bani, primăria sau consiliul judeţean ar trebui să fie foarte atente la modul în care s-ar implica într-o relaţie financiară cu Universitatea Craiova. Potrivit directorului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, Eugen Călinoiu, colaborarea dintre o instituţie publică şi o firmă privată este „puţin mai sensibilă“. „Teoretic, o instituţie a statului nu poate plăti datoriile unei firme private, deoarece nu ea a făcut acele datorii. Ce obligaţie ar avea primăria sau consiliul local faţă de club? O posibilă colaborare ar putea fi sub forma unui parteneriat public-privat, prin care să pună la dispoziţie bunuri sau bani, dar instituţia ar trebui să aibă un membru în Adunarae Generală a Acţinarilor sau în Consiliul de Administraţie al clubului cu drept de veto“, a spus Eugen Călinoiu.
Consilierul local Pavel Badea, unul dintre susţinătorii Universităţii în faţa autorităţilor locale, spune că primăria ar putea să încheie un contract de asociere şi să vină cu o contribuţie financiară. „Eu nu am discutat cu Victor Piţurcă şi nu ştiu despre nici o altă discuţie. Cine şi-a asumat sau a promis că va da aceşti bani nu a făcut-o decât ca să se laude“, a spus Badea. Surse din cadrul municipalităţii au precizat pentru GdS că primăria nu poate să acorde legal nici un leu clubului de fotbal. „Noi suntem în proces cu ei, cum să le dăm bani? Clubul de fotbal este în procedură de insolvenţă şi nu poţi acorda bani unei societăţi comerciale aflate în această stare“, au spus sursele citate.

Dragoste cu năbădăi între primărie şi Mititelu

Istoria relaţiei dintre clubul de fotbal şi Primăria Craiova este zbuciumată. Adrian Mititelu a acuzat mereu primăria că nu ajută clubul de fotbal cu bani şi că municipalitatea nu decontează investiţia de 2-2,5 milioane de euro pe care ar fi făcut-o la stadionul „Oblemenco“. În cele din urmă, primăria a sponsorizat clubul cu suma de două milioane de lei pentru cheltuieli curente cu jucătorii, dar banii au fost luaţi imediat de fisc din contul clubului, pe care finanţele puseseră sechestru din cauza datoriilor către bugetul de stat. Şi atunci a început o ceartă cumplită între Mititelu şi primărie, aceasta din urmă dându-l în judecată pe finanţator deoarece nu a adus documente care să justifice cheltuirea banilor publici. Alt proces în care se duelează cele două părţi este cel legat de folosirea stadionului „Ion Oblemenco“. Adrian Mititelu a dat primăria în judecată pentru prelungirea contractului de folosire a bazei sportive, deşi primăria îi propusese chiar ea acest lucru contra unei sume simbolice de un euro pe lună. În prezent, clubul de fotbal foloseşte baza sportivă cu acordul tacit al primăriei, dar nu are bază legală pentru acest lucru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

34 COMENTARII