27.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMarii contribuabili, înglodaţi în datorii

Marii contribuabili, înglodaţi în datorii

Coloşii Craiovei sunt puşi de ANAF pe „lista ruşinii“, din cauza datoriilor pe care le-au acumulat către stat. Fiscul anunţă că a început executarea silită a unora dintre marii contribuabili, în timp ce aceştia mai au şi alte probleme existenţiale: creditorii le-au cerut falimentul sau insolvenţa.

Multe dintre firmele mari din Dolj, incluse în categoria marilor contribuabili, au datorii uriaşe către bugetul consolidat al statului, sunt în proceduri de executare silită, creditorii au dat năvală, iar dosarele de insolvenţă curg în lanţ. Cu toate acestea, toate firmele îşi desfăşoară activitatea în mod normal şi încearcă din răsputeri să treacă de criză cu cât mai puţine bătăi de cap. Datoriile către stat ale marilor contribuabili sunt controlate direct de la Bucureşti, printr-o direcţie de specialitate din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Firmele doljene despre care vorbim în continuare figurează pe lista publică a datornicilor către bugetul de stat, către cel al asigurărilor sociale de stat, de sănătate sau către toate cele care compun bugetul consolidat.

Electroputere, datornicul istoric

Electroputere Craiova este, de departe, cel mai mare datornic al Doljului. Societatea figurează pe lista ANAF cu datorii istorice de 160 de milioane de lei, iar cele de dată recentă (existente la finele lunii iunie 2009) au ajuns la 113,8 milioane de lei. Dintre acestea, fabrica are de plată impozit pe profit de aproape şapte milioane de lei, TVA de trei milioane de lei, iar impozitul pe venitul din salarii neplătit statului ajunge la 3,89 milioane de lei. ANAF spune că dobânzile şi penalizările calculate la Electroputere ajung la 93 de milioane de lei, iar societatea se află în procedură de executare silită.
Directorul general al Electroputere, Adrian Dumitriu, se rezumă să spună „ce se găseşte pe net e OK“, adăugând că informaţii despre aceste datorii nu poate să ofere până săptămâna viitoare.

Ford, inclusă pe lista datornicilor

În evidenţele ANAF, printre marii contribuabili din Dolj figurează şi compania Ford România, cu datorii atât către bugetul de stat, cât şi către bugetul asigurărilor sociale existente la 30 iunie 2009. La categoria „obligaţii fiscale către bugetul de stat constituite în anii precedenţi în care s-au înregistrat obligaţiile restante“ pe site-ul ANAF, Ford figurează cu o datorie de şase milioane de lei. Ca şi obligaţii totale de dată recentă, Ford este trecută pe lista restanţierilor cu 890.721 de lei, din care 851.648 de lei reprezintă impozit pe venitul din salarii. Compania producătoare de automobile din Craiova este inclusă şi pe lista datornicilor către bugetul asigurărilor sociale cu suma 2,85 milioane de lei. Reprezentanţii Ford dezmint faptul că societatea ar avea datorii către bugetul de stat şi spun că sumele pe care le aveau de plată au fost compensate cu alte sume provenind din TVA, pe care statul le-ar fi avut de plată către fabrică. Reprezentanţii companiei mai spun că, de fapt, statul are de plată către Ford, şi nu invers şi, în acelaşi timp, le-au fost aprobate cererile de compensare a datoriilor:
„Conform prevederilor Codului de Procedură Fiscală, Ford România nu are datorii la bugetul de stat, ci, dimpotrivă, statul trebuie să ramburseze Ford TVA-ul plătit. În conformitate cu acelaşi act normativ, respectiv art. 116, compania noastră a optat pentru compensarea unor plăţi privind anumite obligaţii fiscale cu rambursarea de TVA de la bugetul de stat. Cererea de compensare depusă de Ford România a fost aprobată de conducerea ANAF“. În acelaşi timp, reprezentanţii ANAF au precizat, pentru GdS, că datoriile Ford sunt reale şi că există cereri de compensare „în curs de soluţionare“ pe numele companiei. „La data de 31.07.2009 au fost publicate, în condiţiile legii, pe pagina de internet menţionată mai sus, listele contribuabililor persoane juridice care înregistrau obligaţii bugetare restante la 30.06.2009. Facem precizarea că SC FORD ROMÂNIA SA înregistra la data de 30.06.2009 următoarele obligaţii bugetare restante: buget de stat: 890.721 de lei; buget asigurări sociale de stat: 2.857.029 de lei; bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate: 1.801.110 lei; bugetul asigurărilor pentru şomaj: 211.480 de lei. Totodată, menţionăm faptul că SC Ford România SA are depuse cereri de compensare aflate în curs de soluţionare pentru obligaţiile bugetare restante“, spun cei de la Direcţia Comunicare din cadrul ANAF.

Pan Group: datorii, plus creditori supăraţi

Alt mare contribuabil care figurează pe lista ANAF este Pan Group SA, din domeniul panificaţiei, firmă la care Fiscul spune că a început executarea silită. Obligaţiile restante ale companiei totalizează, conform ANAF, 17,5 milioane de lei, iar cele recente erau la sfârşitul lunii iunie de 1,69 milioane de lei. În plus, unul dintre partenerii de afaceri ai Pan Group, firma de pază Shelter Security SRL, a cerut falimentul companiei de panificaţie, conform Dosarului nr. 9650/63/2009, înregistrat la Tribunalul Dolj. Falimentul firmei a fost cerut pentru o sumă infimă faţă de cifra de afaceri a companiei craiovene.
„Mai avem de recuperat de la Pan Group 10.373 de lei şi vom continua procedura în instanţă până la recuperarea totală a debitului. Ei au făcut o plată către firma noastră în august, de 7.000 de lei“, au spus reprezentanţii Shelter Security din Bucureşti. Reprezentanţii companiei neagă cu vehemenţă faptul că firma ar fi în insolvenţă sau în faliment, precizând că nu s-au întrunit condiţiile pentru acest lucru.
„Informaţia conform căreia compania s-ar afla în insolvenţă ca urmare a cererilor creditorilor este total eronată şi nu are nici un fundament real, fapt ce poate fi foarte uşor verificat în arhiva Tribunalului Dolj, unde se vede că nu a existat pe rolul acestei instanţe şi nu există un dosar pe rol care să privească deschiderea procedurii falimentului asupra Pan Group“, a precizat Adrian Mătuşoiu, reprezentant Relaţii Publice. Conducerea companiei recunoaşte că există datorii către buget şi menţionează că activitatea Pan Group se desfăşoară „în parametri normali“.
„Perioada de criză economică pe care o traversăm cu toţii cu siguranţă nu poate fi considerată benefică, motiv pentru care există sume restante către stat, aşa cum se întâmplă cu toate societăţile în funcţiune la acest moment. Această situaţie o gestionăm cu responsabilitate şi dispunem de control asupra acesteia, astfel că, în perioada următoare, compania noastră îşi va achita în totalitate aceste datorii“, a adăugat Adrian Mătuşoiu.

Felvio Distribution – în insolvenţă

Încă un mare contribuabil doljean, Felvio Distribution SRL, figurează cu datorii către bugetul de stat de 2,4 milioane de lei, dintre care ultimele înregistrate totalizează 60.000 de lei. Firma cu pricina a intrat în procedură de insolvenţă, la cererea băncilor, dar îşi desfăşoară activitatea normal. Administratorul judiciar al Felvio Distribution, Nicolae Cazacu, lasă să se înţeleagă că firma este la adăpost de creditori prin insolvenţă: „Suntem în procedură de insolvenţă din martie 2009. ANAF nu mai poate face nimic până nu se rezolvă situaţia noastră. Principalii creditori ai Felvio Distribution, adică băncile, au dorit lichidarea firmei. Administratorul judiciar crede în problemele de reorganizare. Prin reorganizare se rezolvă totul. Lucrul cel mai important este că activitatea a fost salvată şi societatea îşi desfăşoară activitatea în parametri normali“, a spus Nicolae Cazacu.    

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII