29.3 C
Craiova
duminică, 2 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePorturile de la Dunăre se schimbă la faţă

Porturile de la Dunăre se schimbă la faţă


Porturile de la malul Dunării vor cunoaşte o dezvoltare fără precedent. Omul de afaceri George Constantin Păunescu a inaugurat, la sfârşitul săptămânii trecute, şase containere de depozitare în Portul Orşova şi a anunţat că va investi în construirea altora şi în Portul Calafat. Omul de afaceri a precizat că intenţionează să înfiinţeze o piaţă angro în oraşul Bechet, localitate unde a fost declarat sâmbătă cetăţean de onoare.

 

Faţa Portului Orşova s-a schimbat după ce omul de afaceri George Constantin Păunescu a decis să finanţeze un spaţiu de depozitare de 6.600 de tone compus din şase celule cu o capacitate de 1.100 de tone fiecare. Întregul proces de depozitare este automatizat şi poate deservi atât traficului pe apă, cât şi celui pe uscat. „Am început această acţiune de implementare a silozurilor puse la dispoziţia comunităţilor locale. În felul acesta, producătorii nu vor mai fi obligaţi să vândă cerealele la preţuri de nimic, ci vor avea posibilitatea să le depoziteze şi să le vândă ulterior, la preţul corect. Aici, la Orşova, sperăm ca prin forţa de lucru calificată să reducem rata şomajului sub 1%. Orşova va deveni un punct de distribuţie pentru porturile de pe malul Dunării“, a declarat omul de afaceri. George Constantin Păunescu a precizat că doreşte să investească în realizarea a 50 de unităţi de depozitare la porturile de pe Dunăre, cu o capacitate de depozitare de 100.000 de tone de cereale pe an. „Sperăm ca în felul acesta să dezvoltăm serviciile, mai ales pe cele portuare, şi sper, de asemenea, ca Ministerul Transporturilor să treacă porturile în administrarea comunităţilor locale, pentru că nimeni nu ştie mai bine decât ele problemele cu care se confruntă. O să mă implic direct la minister pentru a se realiza acest lucru. Conduse, de exemplu, de la Galaţi, cei de acolo nu ştiu care sunt realităţile zonei“, a mai spus George Constantin Păunescu. Acesta a precizat că secretul pentru dezvoltarea comunităţilor locale este parteneriatul public-privat, pe baza căruia pot fi atrase fonduri europene. „Propun autorităţilor locale un parteneriat public-privat. Să facem din Orşova şi un oraş turistic prin dezvoltarea infrastructurii“, a completat omul de afaceri.

 

Piaţă de gros la Bechet

 

Nu numai Orşova va beneficia de investiţii care să vină în sprijinul comunităţilor locale. La Calafat vor fi deschise, de asemenea, două silozuri multifuncţionale, iar la Bechet, o piaţă angro. „Voi supune Consiliului Local Bechet un proiect care să dea stabilitate producătorilor agricoli. Noi să construim, iar administraţia locală să gestioneze. Este vorba despre o piaţă de gros, în care producătorii să fie participanţi activi. Produsele vor fi depozitate şi controlate de cei care le produc. De asemenea, ne gândim la un siloz de depozitare a cerealelor, cu o capacitate de 12.800 de tone, şi la un proiect amplu de dezvoltare a infrastructurii locale, prin care traficul rutier să ocolească oraşul“, a spus George Constantin Păunescu.

Investiţii în cariera de granit

 

Omul de afaceri a investit şi în industria extractivă şi de prelucrare. La sfârşitul săptămânii trecute, acesta a inaugurat cariera de granit Iardaştiţa Mare, din comuna mehedinţeană Mehadia, unde a fost pusă în funcţiune o linie de producţie şi concasare-sortare a granitului. „Aici nu este o piaţă creată, dar noi am avut curaj să investim şi să creăm această piaţă“, a spus Păunescu. Cu o capacitate de 50.000 de tone anual, cariera poate fi o sursă de aprovizionare pentru companiile care lucrează la fundaţia drumurilor sau la întărirea malurilor şi a şinelor de cale ferată. „Companiile italiene care lucrează la DE 70 aduc, în prezent, piatra de la 150 de kilometri distanţă, pe când de aici o pot lua de la doar zece kilometri“, a declarat omul de afaceri.

Bechetul, în sărbătoare

George Constantin Păunescu a fost declarat sâmbătă cetăţean de onoare al oraşului Bechet. Evenimentul a avut loc cu ocazia Zilelor Bechetului, în cadrul cărora a fost sfinţită troiţa de la intrarea în localitate, a fost dezvelită placa de pe o modernă sală de sport şi s-au acordat diplome foştilor primari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII