28.4 C
Craiova
duminică, 2 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFoşti debitori, înşelaţi cu TVA-ul

Foşti debitori, înşelaţi cu TVA-ul

O societate de finanţare le cere clienţilor retroactiv să plătească TVA la dobânda percepută la creditele acordate. TBI Credit IFN SA continuă să le ceară bani chiar şi persoanelor care şi-au încheiat de mult contractul de credit cu firma în cauză.

Un craiovean a contractat un credit de 3.200 de lei, pe 12 aprilie 2006, la TBI Credit IFN SA – instituţie financiară nebancară, care are puncte de lucru şi în Craiova. Marinel Ţigănuş a depus o cerere la TBI Credit anul acesta, pentru a-şi achita în avans împrumutul respectiv. Compania i-a răspuns că mai are de plată 1.523,43 lei. Debitorul a mers şi şi-a achitat exact suma comunicată de „bancă“, pe 27 mai 2008. Teoretic, craioveanul şi-a încheiat orice relaţie contractuală cu creditorul mai sus-amintit. Omul a plecat liniştit acasă, ştiind că a scăpat de rate. Practic, nu a fost aşa. La două luni după ce şi-a achitat împrumutul în avans, Marinel Ţigănuş a primit o înştiinţare de la TBI Credit, prin care era anunţat că, „începând cu data de 01.01.2007, elementul dobândă, component al ratei lunare, datorată de dumneavoastră în baza contractului de vânzare-cumpărare pe credit cu plata în rate, este supus regimului fiscal al taxei pe valoarea adăugată şi urmează să fie colectată de TBI Credit în temeiul art. 7.2 din contract“, dar contractul invocat nu mai putea produce nici un efect juridic, la două luni după încetarea lui. Oricum, articolul invocat (7.2) spune că vânzătorul are dreptul să modifice ratele lunare, dacă survin modificări legislative, dar nu prevede nimic legat de TVA şi nici de plata retroactivă. În continuarea informării, TBI Credit facea referire la Legea codului fiscal şi, colac peste pupăză, îl anunţa pe craiovean că mai are de plată aproape 90 de lei (mai exact, 88,65 lei) sub formă de „TVA la dobândă“. IFN-ul respectiv îl anunţa pe fostul client că va colecta TVA-ul conform Legii nr. 343/2006 (legea prin care au fost aprobate modificările noului Cod Fiscal – n.r.), art. 128 şi 161, alin. 15.

 

Legat de TBI Credit pe viaţă?

 

Ţigănuş a depus o contestaţie la societatea care îi acordase creditul, iar răspunsul, primit pe 27 august, continuă să-l sfideze pe fostul client. „Dacă ar fi fost aşa cum spun ei şi ar fi trebuit să plătesc TVA la dobândă după aderarea la UE, atunci TBI Credit ar fi avut aproape un an şi jumătate la dispoziţie să-mi notifice acest lucru. Nu la două luni după ce eu mi-am încheiat contractul cu ei. Nu ştiam că m-am legat pe viaţă de această societate! Dacă plătesc această sumă, ce va urma după aceea? Pot să mai îmi ceară şi altele!“, a spus craioveanul păţit.

 

Mai mulţi clienţi în aceeaşi situaţie

 

Marinel Ţigănuş s-a interesat şi la Fisc, de unde a aflat că nu există „TVA la dobândă“ şi nicidecum aşa ceva nu se percepe retroactiv. Ne-am interesat şi noi la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, iar răspunsul oficialilor a fost surprinzător: fostul client al TBI Credit nu este singurul craiovean în situaţia aceasta, ci există multe alte persoane cărora le-a fost cerut să plătească din urmă TVA la dobândă. „Nu se percepe TVA la dobândă retroactiv. Au fost depuse mai multe solicitări la noi cu privire la acest aspect, iar instituţia a răspuns în scris persoanelor respective că nu se plăteşte nici un fel de TVA la dobânda de la credite. Tot ce putem să îi sfătuim pe contribuabilii care se află în situaţia descrisă este să se adreseze Oficiului pentru Protecţia Consumatorului sau instanţelor judecătoreşti, dacă ei se consideră nedreptăţiţi“, a precizat un oficial din cadrul DGFP Dolj.

Articolul 161 din Codul Fiscal, invocat de TBI Credit, prevede că la contractele de bunuri aflate în derulare la data aderării se percepe o taxă la ratele ce curgeau de la 1 ianuarie 2007, dar nu se precizează că acestea se plătesc retroactiv.

 

„Un contract încheiat e ca mortul dus la groapă“

 

Avocatul Iulian Urban spune că sunt foarte multe persoane cărora li s-a cerut de către diverse IFN-uri, printre care şi TBI Credit, să plătească TVA la dobândă la contractele de la 1 ianuarie 2007. Numai că acele contracte încheiate deja nu mai produc efecte juridice. „A fost introdus acest TVA, dar trebuia perceput la contractele de credit încheiate după 1 ianuarie 2007. Cât despre cei care şi-au încheiat deja contractele de credit şi după aceea au fost anunţaţi de IFN că mai au ceva de plată, ei trebuie să ştie că nu trebuie să mai plătească nici un ban. Un contract încheiat e la fel de mort ca şi mortul dus la groapă. În sensul că un contract devine nul în momentul în care a încetat între părţi“, a declarat Urban pentru GdS.

 

TBI susţine că are dreptate

 

Contactaţi telefonic, reprezentanţii TBI Credit din Bucureşti recunosc faptul că le cer să plătească TVA la dobândă la 50.000 de clienţi din toată ţara, inclusiv celor ale căror contracte au încetat. Unul dintre agenţii TBI Credit din Bucureşti a precizat: „Contractul este valid pe o perioadă şi după ce acesta s-a încheiat, pentru că modificările aduse contractului au survenit pe parcursul perioadei cât acesta exista“. Agentul respectiv a precizat că IFN-ul are un răspuns de la Ministerul Economiei şi Finanţelor, care precizează că taxa la dobândă poate fi colectată de la clienţii companiei, însă acest presupus răspuns nu a fost dat publicităţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII