30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA început Marea Înfrunzire

A început Marea Înfrunzire

Cu un copac nu se face primăvară, dar cu mai mulţi, da. 160 de frasini au fost plantaţi ieri-dimineaţă în cartierul Craioviţa Nouă de angajaţii cotidianului Gazeta de Sud. Lor li s-au alăturat reprezentaţi ai firmelor care sprijină donarea de hârtie, ai ONG-urilor şi asociaţiilor studenţeşti, care au vrut să dea o mână de ajutor la plantarea celor trei mii de pomişori din campania „Înfrunzeşte Craiova!“, iniţiată de Fundaţia Gazeta de Sud.

 

Cartierul Craioviţa Nouă a fost luat cu asalt ieri-dimineaţă de angajaţii Gazetei de Sud, de cei ai firmei de pază Civitas, de studenţi, reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai firmelor implicate în proiecte de mediu. Redactorii GdS nu au utilizat agendele şi pixurile din dotare sau aparatele de fotografiat, agenţii de pază ai firmei Civitas nu au folosit forţa şi echipamentul de intervenţii, ci toţi s-au înarmat cu lopeţi, cazmale şi sape şi au început să planteze copaci în cartier. Angajaţii din birourile GdS au lăsat deoparte hârtiile şi treburile zilnice, studenţii au chiulit de la cursuri pentru o cauză nobilă şi au contribuit cu toţii la înfrumuseţarea şi înfrunzirea oraşului. „Cu această acţiune a început proiectul «Înfrunzeşte Craiova!» al Fundaţiei Gazeta de Sud, în parteneriat cu firma Civitas, cu ajutorul firmei 3R din Craiova, al AIE QUIZ şi al Casei Studenţilor. Ni s-au alăturat reprezentanţi ai firmelor care sprijină donarea de hârtie, ONG-uri şi organizaţii studenţeşti. Banii pentru acest proiect au fost obţinuţi în urma campaniei 2%, din valorificarea hârtiei şi alte acţiuni de strângere de fonduri, cum ar fi concertul caritabil «Primăvara. Simfonic» susţinut de Tudor Gheorghe“, a explicat Iulian Fira, coordonator al proiectului.

Craiovenii, buni la „plantat“ gunoaie

Primii 160 de frasini au fost plantaţi pe bulevardul Olteniei, din cartierul Craioviţa Nouă, de voluntari îmbrăcaţi în tricouri albe. Aceştia nu a trebuit doar să pună pomişorii în gropile făcute de angajaţii RAADPFL, ci şi să adune gunoaiele „plantate“ de craioveni în acestea. Unii locuitori din cartier au confundat gropile de pe marginea trotuarului cu coşurile de gunoi şi au „înfrumuseţat“ spaţiul verde cu hârtii, pungi de seminţe, PET-uri şi chiar spray-uri. De aici şi indiferenţa cu care i-au privit pe cei ce plantau copaci. Decât să dea o mână de ajutor, unii au preferat să stea pe margine şi să comenteze. „Ia uite-i şi pe ăştia cum s-au îmbrăcat! Plantează copaci. Păi de copaci avem noi nevoie aici?“, a spus un bărbat, ce „întâmpina“ copăceii cu rotocoale de fum de ţigară. Alţii, în schimb, au salutat acţiunea Fundaţiei Gazeta de Sud, iar un prichindel a vrut chiar să dea o mână de ajutor. „Hai că ţin şi eu de copac, că poate e greu! Îmi daţi şi mie o lopată, că eu am mai plantat la şcoală copaci. Şi în parc, acum câteva săptămâni“, a spus Alin, de zece ani.

Urmează strada 1848

Programul „Înfrunzeşte Craiova!“ vrea să redea naturii o parte din ceea ce îi luăm prin cele aproximativ 1.000 de tone de deşeuri din hârtie produse lunar în oraş. Uniunea Europeană impune existenţa a 26 de metri pătraţi de spaţiu verde pentru fiecare locuitor, iar în Bănie există numai doi. Specialiştii au avertizat în nenumărate rânduri că unele zone ale Doljului se vor transforma în deşert. În Craiova „răsar“ parcări şi „înfloresc“ clădiri de birouri, iar copacii dispar treptat. De aceea, oraşul trebuie să înfrunzească. Mâine, angajaţii GdS vor planta alţi 100 de copaci pe strada 1848.

Cereţi un copac şi-l veţi avea!

Dacă v-aţi săturat de peisajul cenuşiu din cartier sau de containerul de gunoi care vă întâmpină în fiecare dimineaţă, dacă vreţi să aveţi umbră în faţa blocului atunci când staţi vara pe băncuţă, dacă doriţi ca dimineaţa, când deschideţi geamul, să vă întâmpine păsărelele din copaci şi nu alarmele şi motoarele maşinilor, atunci luaţi atitudine. Implicaţi-vă în campania „Înfrunzeşte Craiova!“. Spuneţi unde vreţi să fie plantat un copac. Numai împreună putem înfrunzi Craiova!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII