21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCentru de Excelenţă în Râmnicu Vâlcea

Centru de Excelenţă în Râmnicu Vâlcea

De la 1 noiembrie, Centrul de Excelenţă funcţionează şi în Râmnicu Vâlcea, cu toate aprobările necesare. După Cluj-Na-poca şi Oradea, în acest an, cu ajutorul Svetlanei Preoteasa, se-cretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, s-a înfiinţat al treilea Centru de Excelenţă din ţară, în municipiul reşedinţă de judeţ din Vâlcea. Până acum s-au primit fonduri de la minister în valoare de 200.000 de lei, bani ce vor fi folosiţi pentru dotare didactică.

De asemenea, ministerul a aprobat şi un microbuz, acesta trebuind să ajungă în perioada 1-6 decembrie. Sălile pentru matematică, fizică şi chimie sunt amenajate în cadrul internatului Grupului Şcolar Oltchim, informatica şi limba şi literatura română la Liceul „Matei Basarab“ din Râmnicu Vâlcea, iar istoria la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“. „Din 1994, lucrul cu elevii inteligenţi a fost o muncă voluntară sâmbăta şi duminica. Profesorii, în urma acestor zile pierdute, nu aveau nici un avantaj material. Acum am reuşit să obţinem 30 de norme, dintre care 18 pe matematică. Profesorii vor fi plătiţi cu ora, dar această plată este mai mică decât salariul normal. La nivel de ţară, avem marea satisfacţie de a ne mândri, deoarece, din 1984, la matematică, Bucureştiul a fost numărul unu, însă anul acesta am reuşit să-i detronăm. Avem 33 de calificaţi pentru Olimpiada de anul viitor, pe când Bucureştiul este pe locul doi cu 21“, a declarat Florin Smeureanu, inspector şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vâlcea.

Anul trecut, Vâlcea a ieşit pe primele locuri la mai toate olimpiadele l-a care a participat. De exemplu, Ingrid Vrejea a obţinut medalia de aur la Olimpiada Internaţională de chimie din Rusia; Patricia Anghel şi Andrei Giurgiu au fost laureaţi cu me-dalia de aur la Olimpiada Inter-naţională de matematică la clasa a VIII-a; Ruxandra Nechifor – medalia de aur la limba germană; la liceu, la Olimpiada Naţi-onală la matematică, s-au obţinut medalii de argint la clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a.

Inspectorul şcolar general adjunct mulţumeşte elevilor, dar şi profesorilor care au ajutat la aceste reuşite extraordinare: Ştefan Smărăndoiu (inspector la Centrul de Excelenţă pe ştiinţe exacte), Marius Giurgiu, Maria Arnăutu, Elena Dolau, Constantin Popescu, Cătălin Badea, Constantin Drugan, Cătălin Pană, Simona Pozănărea, Constatin Saraolu, Vasile Gorgotă, Marcel Neferu, Anca Pâslaru, Adrian Burlan, Daniel Dinu şi Tiberiu Vătafu. Deschiderea oficială a Centrului de Excelenţă din Râmnicu Vâlcea va avea loc săptămâna viitoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS