30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCaldura ne poate lasa fara fructe

Caldura ne poate lasa fara fructe

In plina iarna, mercurul termometrelor urca, in unele localitati, pâna la 20 de grade. Daca va fi urmata de ger, vremea calda din ultima perioada poate avea insa efecte negative asupra pomilor.


Vremea neobisnuit de calda pentru aceasta perioada, precum si lipsa zapezii pot avea efecte pozitive asupra fructelor. Conform specialistilor, daca se mentin temperaturi ridicate pâna la sfârsitul iernii si nu da inghetul, nu e exclus ca anul acesta sa avem fructe mai devreme decât de obicei. „Daca nu da inghetul, unele fructe autohtone (cirese, caise si mere timpurii) ar putea aparea mai devreme pe piata“, a declarat Valentin Bulumaci, directorul executiv adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj. Potrivit acestuia, daca in urmatoarea perioada va da inghetul, dar vom avea parte de temperaturi mai mici de 0 grade Celsius doar câteva zile, e posibil ca productia de fructe de anul acesta a judetului sa nu fie afectata prea tare. „Nu toti mugurii plesnesc in acelasi timp, astfel ca nu toti sunt afectati“, a adaugat Bulumaci.


Gerul afecteaza productia de fructe


Totusi, daca dupa ce pomii vor imbumbi si inflori oltenii se vor confrunta cu temperaturi mai mici de zero grade, acestea vor avea repercusiuni negative asupra productiei de fructe, mugurii degerând. Situatia este cu atât mai grava cu cât, potrivit specialistilor, pomii nu infloresc decât o singura data in an. Cei mai afectati vor fi ciresii, caisii si merii timpurii, adica acei pomi care rodesc in primavara. „In acest moment, suprafata pomicola totala din judet este de aproximativ 8.000 de hectare. Dintre acestea, peste 6.100 de hectare sunt deja pe rod“, a spus Valentin Bulumaci. Aproape 800 de hectare sunt ocupate cu caisi si zarzari, iar aproximativ 300 de hectare cu ciresi si visini. Merii roditori ocupa o suprafata de peste 1.500 de hectare.


„Anul trecut, productia nu a fost afectata“


Anul trecut, la nivel national, cele mai scazute valori sub limitele biologice critice s-au semnalat indeosebi in intervalul 23 – 29 ianuarie si 6 – 16 februarie. Potrivit www.agriplus.ro, in 2006, scaderea temperaturilor din aer sub -15 sau -20 de grade Celsius a afectat cel mai mult viabilitatea mugurilor de rod la pomii fructiferi. Astfel, la speciile pomicole pierderile de productie au fost in proportie de 8 – 16% in Moldova si 20 – 26% in Muntenia. „In Dolj, anul trecut, productia de fructe nu a fost afectata“, a declarat Valentin Bulumaci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS