21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInculpatii din dosarul privatizarilor ramân in arest

Inculpatii din dosarul privatizarilor ramân in arest

Curtea Suprema de Justitie a judecat, sâmbata, recursul celor patru arestati preventiv in dosarul privatizarilor din energie. Functionarii ministeriali Mihai Donciu si Dorinel Mucea si consultantii internationali Stamen Stancev si Vadim Benyatov Don fusesera arestati pentru 20 de zile pe 28 noiembrie. Instanta a decis, sâmbata seara, ca ei sa ramâna in arest. Acestia sunt acuzati de tradare prin transmiterea de secrete de stat si de spionaj in dosarul privatizarilor strategice. Avocatii apararii au sustinut ca clientii lor nu pot fi arestati pentru 20 de zile, pentru ca pe numele lor exista deja interdictia de a parasi Capitala. In plus, potrivit aparatorilor, nu exista probe suficiente la dosar. De cealalta parte, anchetatorii au spus ca la dosar au aparut probe noi, dupa perchezitia domiciliilor celor patru.


Stancev a incercat sa obtina pentru Petrom si semnatura lui Seculici


Printre alti demnitari si inalti functionari mentionati in referatul cu propunerea de arestare a celor patru inculpati din dosarul privatizarilor apare si numele fostului vicepremier PD Gheorghe Seculici. Potrivit NewsIn, Stamen Stancev ar fi incercat sa intervina la acesta, prin intermediul sefului sau de cabinet si al altor inalti functionari, pentru a obtine o sustinere in Guvernul României, astfel incât ordonanta lui Codrut Seres sa fie aprobata asa cum stabilise grupul de interese al lui Stancev si cel al lui Liviu Luca, liderul salariatilor Petrom. Potrivit acelei forme, cele 8% din actiunile Petrom destinate angajatilor urma sa fie vândute prin PAS, pe banii ce ar fi trebuit sa vina de la o banca din strainatate, si nu fiecarui salariat. Pe 9 iunie 2005, SRI intercepteaza o convorbire telefonica purtata intre Stamen Stancev si Michal Susak (amândoi reprezentanti ai Credit Suisse First Bank, la vremea aceea), in care primul ii spune celui de-al doilea ca a gasit „o posibilitate de a avea acces la ministrul de stat Gheorghe Seculici, in vederea obtinerii semnaturii acestuia pe proiectul de ordonanta de urgenta, prin intermediul sefului de cabinet al acestuia (…) si prin intermediul unui alt demnitar, precum si alte persoane“. Anul trecut, in luna august, la doua luni dupa convorbirea din 9 iunie in care aparea numele lui Seculici, presedintele Traian Basescu lansa celebra sintagma a „grupurilor de interese“ din energie si avertiza ca „mafia a ajuns pe masa guvernului“.


Au parasit România


DIICOT mai investigheaza activitatea lui Michal Susak, consultant international, acuzat de infractiuni care aduc atingere securitatii nationale, si a lui Flore Mircea Calin, reprezentant permanent in România al unei societati de consultanta bancara. Ei nu se afla insa in România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS