28.4 C
Craiova
duminică, 2 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarii isi pun sperante in locuintele modulare

Primarii isi pun sperante in locuintele modulare

Locuintele modulare repartizate de guvern pentru sinistratii din Dolj ar putea ajunge in curând la oameni. In timp ce primarii spun ca li s-a comunicat cifra exacta a locuintelor, prefectul Nicolae Giugea declara ca se va consulta cu edilii in privinta numarului de locuinte pe care le va primi fiecare comuna.


Desi prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, sustine ca inca nu s-au purtat discutii cu primarii comunelor afectate de inundatii pentru a afla numarul locuintelor modulare de care au nevoie familiile evacuate din fiecare localitate, mai multi edili au recunoscut ca de la Prefectura Dolj li s-a comunicat cifra exacta a locuintelor pe care le vor primi. „Nu stiu exact când vor veni locuintele modulare, iar locul unde le vom amplasa si numarul care ii va reveni fiecarei localitati le vom stabili impreuna cu primarii“, a spus prefectul Giugea.


Desi prefectul sustine ca problema repartizarii locuintelor nu a fost inca pusa, primarii din comunele Rast, Negoi, Bistret, Cârna si Bechet au declarat ca au fost purtate discutii in acest sens cu reprezentantii institutiei prefectului, unele ramânând la stadiul de promisiuni. Sorin Voinea, primarul comunei Negoi, a declarat ca a primit chiar asigurari de la Prefectura Dolj ca in comuna vor sosi 100 de locuinte modulare.


„Am primit un telefon de la Olimpia Baloi (director al Directiei de Integrare din Prefectura Dolj – n.r.), si mi-a spus ca vom primi 100 de locuinte de la guvern. Ne-am gândit bine si le vom amplasa pe locul unde este acum tabara militara“, a spus edilul din Negoi. Acelasi numar de locuinte li s-a comunicat si edililor din comuna Cârna unde, in prezent, 230 de case sunt distruse in totalitate. Olimpia Baloi a recunoscut ca s-au purtat discutii neoficiale cu primarii in privinta numarului de locuinte modulare, dar a precizat ca repartizarea se va face atunci când acestea vor sosi in judet.


430 la Rast, 20 la Bistret…


Cea mai mare parte din cele 700 de locuinte solicitate de Prefectura Dolj de la Ministerul Administratiei si Internelor va ajunge in comuna Rast, dupa cum sustine primarul Iulian Silisteanu. Acesta a declarat ca prefectura a repartizat pentru comuna 430 de constructii usoare din elemente modulate. „Azi-dimineata (ieri – n.r.) ne-au spus de la prefectura ca vom primi 430 de locuinte pentru sinistrati. Cred ca le vom amplasa pe locul unde sunt acum corturile“, a spus Silisteanu. Si primarul comunei Bistret, Constantin Raicea, a precizat ca in comuna vor sosi 18-20 de locuinte care vor fi amplasate in satul Brândusa. „Am primit telefon de la prefectura si mi-au spus ca vor veni aici pentru cetatenii evacuati din satul Plosca 18-20 de module pe care am hotarât sa le amplasam in satul Brândusa, pe fostul teren de fotbal, astfel incât acestea sa poata fi racordate la reteaua de electricitate“, a mentionat Raicea. Ca in oras vor sosi locuinte modulare a primit promisiuni si primarul din Bechet, Constantin Oclei, care a declarat ca numarul acestora este estimat la 30. „Nu am primit nici o asigurare in acest sens, insa am discutat problema cu cei de la prefectura si am primit promisiunea ca vor veni 25-30 de module pentru sinistrati“, a spus primarul Oclei. Singurul primar al unei comune devastate de inundatii care a declarat ca nu a purtat discutii cu reprezentantii prefecturii este cel din Macesu de Jos.


Ajutoare de la guvern


Guvernul a decis joi acordarea de ajutoare umanitare de urgenta de 4,78 miliarde de lei vechi pentru populatia din Dolj afectata de inundatiile produse in ultima perioada. Ajutorul consta in alimente, paturi si combustibili. Distribuirea produselor se va face de prefectura. România va primi 24,6 milioane de euro prin intermediul programului Phare 2005, pentru acoperirea pagubelor produse de inundatii, acord semnat joi la Bucuresti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS