20.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSolomon ii albeste afacerile lui Staicu

Solomon ii albeste afacerile lui Staicu

Primarul Antonie Solomon l-a ajutat inca o data pe controversatul Dinel Staicu pe care l-a scapat de haituiala statului si a creditorilor defunctei Banci Internationale a Religiilor, carora fostul patron al Universitatii Craiova le datora aproximativ 600 de miliarde de lei. Interpretând in maniera proprie Legea nr.10/2001 de retrocedare a bunurilor confiscate de regimul comunist, Primaria Craiovei a pus umarul la salvarea Frigorifer, societate controlata de Staicu.


Dupa aparitia Legii nr.10, Constantin Trica din Craiova a depus la Primaria Craiova notificarea nr. 1.181, prin care solicita „acordarea de masuri reparatorii in echivalent conform art. 11, alin. 8 pentru imobilul situat in municipiul Craiova, strada Dezrobirii, nr. 228“.


De fapt, Trica solicita masuri reparatorii pentru 10.000 mp, deoarece acesta credea ca sunt in curtea Antrepozitului Frigorifer. Solicitantul si-a probat dreptul de proprietate cu mai multe documente din care nu rezulta ca ar fi fost proprietar in 1945, anul de referinta luat in calcul la retrocedare.


Cu toate acestea, pe 25 ianuarie 2002 Directia Juridica a primariei a emis un referat cu propunere de acordare de despagubiri, pe baza caruia primarul Vasile Bulucea a emis in februrie dispozitia nr.1.423, care propunerea prefecturii acordarea masurilor reparatorii in valoare de un miliard de lei. Parea ca notificarea depusa de Constantin Trica era rezolvata, iar omul astepta sa intre in posesia banilor sau a titlurilor de valoare.


A primit ce n-a cerut


In vara anului 2004, notificarea depusa de Trica in 2001 a fost scoasa de la naftalina de angajatii primariei si reanalizata de comisia de aplicare a Legii nr.10, ca si când ea nu ar fi fost rezolvata niciodata.


Dosarul de notificare a zacut un an in birourile primariei si a fost repus in discutie pe 1 aprilie 2005, perioada in care Dinel Staicu avea mari probleme in instanta cu dosarul de faliment al SC Reconversia SA, patronata de mai multe asociatii, reprezentate chiar de el. Falimentul a fost cerut de lichidatorul judiciar al fostei Banci Internationale a Religiilor, deoarece SC Reconversia SA este societatea care a „inghitit“ firmele beneficiare ale creditelor si cesiunilor de creante de la BIR.


In notificare, Trica sustinea ca toti cei 10.000 mp solicitati se gaseau in curtea Antrepozitului Frigorifer Craiova, devenit intre timp Frigorifer SA, societate absorbita, de asemenea, de falimentara Reconversia SA. Pe activele Frigorifer avea sechestru pus si Directia Generala a Finantelor Publice Dolj, care le-a scos de mai multe ori la licitatie pentru datorii de zeci de miliarde lei la bugetul statului. Desi situatia lui Trica fusese rezolvata din 2002, primaria a decis sa-si trimita oamenii pentru identificarea terenului, pe care de fapt Trica nu l-a solicitat niciodata in natura. De ziua pacalelilor, 1 aprilie 2005, Serviciul gestiune al localitatii si teritoriului a intocmit un proces-verbal privind starea imobilului din strada Dezrobirii, nr. 228, fara sa dispuna de un plan cu zona respectiva. Functionarul a mentionat ca suprafata de 10.000 mp este detinuta de Frigorifer si Vinalcool, bazându-se pe declaratia lui Trica si pe doua documente emise in anii 1955 si 1962.


Primaria s-a incurcat in articole de lege


Cele doua documente aduse ca dovada a proprietatii celor 10.000 mp solicitati sunt de fapt acte prin care familia lui Trica a primit in schimbul a 8.664 mp suma de 23.506 lei in anul 1955, iar pentru suprafata de 1.443 mp a primit, la schimb, 443,13 mp in cartierul Nisipuri din Craiova. Cu alte cuvinte, statul s-a achitat de obligatiile pe care le prevedea legea la acea data.


Serviciul de Urbanism si Amenajarea Teritoriului din cadrul primariei a mentionat pe procesul-verbal ca terenul nu poate fi identificat. Trecând peste aceasta mentiune, Comisia de aplicare a prevederilor Legii nr.10/2001 a propus sa inainteze dosarul de notificare catre SC Carnexpod SA si SC Bahus SA ca persoane juridice detinatoare ale terenului pe motiv ca din procesul-verbal de constatare a starii terenului rezulta acest lucru. In realitate, terenul fusese neidentificat.


Primarul Antonie Solomon, pe baza referatului, a semnat in iunie 2005 o dispozitie prin care inainta „spre competenta solutionare catre SC Carnexpod SA cu sediul in Craiova, strada Câmpului, nr. 2, ca fiind persoana juridica detinatoare conform procesului-verbal privind starea de fapt a imobilului(…) notificarea formulata de Trica Constantin (…) pentru suprafata de teren de 8.664 mp, situat in Craiova, str. Dezrobirii, nr 228“.


Primarul si-a intemeiat dispozitia pe art. 3, coroborat cu art. 25 din Legea nr. 10/2001, care se refera la cererile in natura care ar fi putut fi rezolvate de unitatile cu capital de stat fara sa ia in calcul art. 29 din aceeasi lege, care spune ca persoanele indreptatite au dreptul la despagubiri pentru imobilele evidentiate in patrimoniul unor societati comerciale privatizate, altele decât cele la care statul mai este actionar. Conform acestui articol din lege Trica ar fi trebuit sa primeasca bunuri, servicii sau despagubiri propuse de primar si nu restituire in natura pe care de altfel acesta nici nu o ceruse. Prin decizia luata, primarul l-a invitat pe Dinel Staicu sa faca improprietariri din terenul Frigoriferului aflat sub ipoteca si sechestru, lucru pe care SC Carnexpod l-a si facut, emitând in iulie 2005 o decizie prin care il improprietarea pe Trica cu 8.664 mp.


Afaceri albite cu ajutorul primariei


Chiar daca lucrurile par incurcate la prima vedere, in realitate ele sunt foarte simple. Staicu avea nevoie de o legalitate aparenta pentru a scoate de sub ipoteca si sechestru o parte din terenul Frigoriferului, pentru a intârzia sau impiedica vânzarea activelor construite pe el si a reusit cu ajutorul primariei care a incurcat articolele din Legea nr. 10. In situatia in care BIR sau statul ar fi scos la vânzare activele de la Frigorifer pentru recuperarea datoriilor, nimeni nu s-ar fi incumetat sa le cumpere atâta timp cât terenul era la oamenii lui Staicu. Mai mult, ca detinator al terenului, prin interpusi, ar fi putut sa rascumpere la licitatie activele la pretul impus de el.


Tinând cont de faptul ca Trica l-a luat procurator pe Bogdan Firuleasa, avocatul de casa al lui Staicu, este usor de presupus ca Dinel a cumparat sau urmeaza sa cumpere respectiva suprafata de teren. In acest fel, 10.000 mp din cei 22.000 mp detinuti de Frigorifer si „urmariti“ de creditori s-ar fi albit si ar fi trecut in proprietatea unei persoane care nu avea nici o datorie la stat. Dupa ce s-a vazut improprietarit de firma lui Staicu, lui Trica i-au crescut pretentiile si a dat in judecata prin procuratorul Firuleasa Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Dolj (OCPI), SC Reconversia SA, Banca Internationala a Religiilor si SC Carnexpod SA. Acesta cere instantei sa oblige OCPI sa radieze toate sarcinile inscrise in Cartea Funciara cu privire la cei 8.664 mp de pe strada Dezrobirii 228, identificând terenul cu vecinii unui alt teren de 447 mp situat, de fapt, in cartierul Nisipuri. Primarul Solomon se detaseaza de intreaga inginerie, punând aceeasi placa cum ca a semnat documente pe care i le-au vârât sub nas juristii primariei. „Inainte de semnatura mea este cea a juristilor care raspund pentru legalitatea actelor emise din primarie“, s-a disculpat Solomon. Greu de crezut ca lucrurile stau asa deoarece primarul Craiovei i-a mai dat in proprietate lui Staicu un teren de sub benzinaria din fata Parcului „Nicolae Romanescu“, motivând ca nu vrea sa fie asociat in afaceri cu Dinel.


La fel de detasata s-a aratat si Camelia Nicola, director al Directiei juridice a primariei, care a semnat referatul prin care propunea primarului ca notificarea lui Trica sa fie rezolvata de Carnexpod: „Nu este in competenta noastra sa verificam documentele din dosar din moment ce le-am trimis la Carnexpod. Este treaba lor daca l-au improprietarit pe Trica“.


Nimeni nu sufla insa o vorba despre faptul ca „specialistii“ primariei au solutionat de doua ori in feluri diferite aceeasi notificare. O data, in 2002, când i-au acordat lui Trica despagubiri de un miliard de lei, decizie ramasa si azi in vigoare, si a doua oara in 2005, când pe aceeasi notificare Trica a primit in natura… de la nasu’ fara numar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII