28.4 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePerchezitia in Zambaccian, decisa astazi de Camera

Perchezitia in Zambaccian, decisa astazi de Camera

Camera Deputatilor decide astazi daca va permite sau nu procurorilor perchezitionarea imobilelor lui Adrian Nastase. In Biroul Permanent de ieri s-a decis ca subiectul sa intre in dezbaterea plenului azi, la ora 11.00. Astfel, BP a indeplinit dorinta PSD ca subiectul perchezitiei sa fie clarificat in cel mai scurt timp. Divergente au aparut atunci când s-a discutat despre modalitatea in care deputatii se vor pronunta: prin vot secret sau prin vot deschis, uninominal.


Reprezentantii PSD din Birou au cerut ca votul sa fie secret, in timp ce pentru vot deschis s-au pronuntat cei de la Partidul Democrat. Discutiile pe aceasta tema nu au durat mult, pentru ca decizia asupra modalitatii de votare o va lua tot plenul. Spre deosebire de dezbaterea din Comisia Juridica, unde regulamentul prevede expres votul secret, in plen procedura de vot se decide pe loc.


Adrian Nastase a spus ca „pâna acum, practica pentru asemenea decizii a fost votul secret, inclusiv pentru statutul parlamentarilor“. Fiind in conflict de interese, Adrian Nastase nu va prezida sedinta de astazi. In locul sau, Lucian Bolcas va prelua pentru scurt timp exercitiul functiei de presedinte al Camerei inferioare.


Pâna acum, cererea de perchezitie inaintata de Ministerul Justitiei a fost respinsa de trei ori. O data de Biroul Permanent, care a solicitat ca aceasta cerere sa fie contrasemnata de procurorul general. A doua tentativa a ministrului Monica Macovei de a informa plenul referitor la cerere a reusit, insa aceasta a primit un aviz negativ la Comisia Juridica si de Imunitati. In al treilea rând, deputatii social-democrati au respins si ei solicitarea DNA. Desi solicitarea avizului Comisiei Juridice si a grupului parlamentar din care face parte cel in cauza este obligatorie, votul acestora este consultativ. Decizia finala si irevocabila asupra perchezitiei la casele lui Nastase urmeaza sa o adopte deputatii in plen, prin votul majoritatii simple a acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS