23.4 C
Craiova
duminică, 2 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOrsova, orasul sobelor

Orsova, orasul sobelor

Municipiul Orsova este cel mai nou oras aparut pe harta României, frumoasa asezare de lânga Dunare având doar 30 de ani. Cu toate acestea, este singurul din tara in care locuitorii se incalzesc cu sobe pe lemne. Din anul 2002, locatarii blocurilor din municipiu au luat decizia de a se debransa de la centralele care le asigurau caldura si apa calda, din cauza sumelor mari pe care erau obligati sa le plateasca catre distribuitorii de agent termic. „Plateam de ne apucau damblalele, iar caloriferele erau tot reci. Ţevile nu erau izolate si caldura se pierdea“, a declarat Misu Pantelie, un cetatean.


In Orsova, sistemul de termoficare a fost conceput cu centrale termice de cartier, insa cele opt centrale au fost dezafectate in urma cu trei ani. „Orsova este orasul care nu are nici un abonat la caldura si apa calda. Este singurul din România care nu are agent termic. Putem noi sa construim porturi turistice la Dunare, pensiuni, locuri turistice, dar daca nu vom incerca sa le asiguram orsovenilor conditii de trai ca la oras, inseamna ca nu am realizat nimic“, a declarat Constantin Negulescu, primarul orasului.


Populatia utilizeaza in prezent pentru incalzire sobe de teracota, centrale termice de apartament, radiatoare electrice, fapt ce afecteaza imaginea orasului, cosurile de fum fiind inestetice si poluând mediul inconjurator. „Nu au mai fost caloriferele calde de ani buni si nici nu avem impresia ca locuim la bloc. Apa calda nu avem si ne spalam in postava, cu apa incalzita in oale pe aragaz. Conditiile sunt sub orice critica, fum, gunoi si disconfort provocat de caratul lemnelor si depozitarea acestora“, a declarat Nicola Adrian, alt cetatean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU