13.1 C
Craiova
joi, 22 februarie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaArmata rusă s-a retras de pe Insula Șerpilor

Armata rusă s-a retras de pe Insula Șerpilor

Armata rusă s-a retras de pe Insula Șerpilor ca o demonstrație că Rusia nu împiedică exportul de cereale și produse agricole din Ucraina, a declarat Igor Konașenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, potrivit agenției Interfax.

„La 30 iunie, ca un pas de bunăvoință, Forțele Armate ale Federației Ruse și-au finalizat sarcinile atribuite pe Insula Șerpilor și au retras garnizoana staționată acolo”, a declarat Konashenkov în cadrul unui briefing joi.

„Astfel, a fost demonstrat comunității mondiale că Federația Rusă nu interferează cu eforturile ONU de a organiza un coridor umanitar pentru exportul de produse agricole de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării.

Potrivit acestuia, această decizie „nu va permite Kievului să speculeze pe tema iminentei crize alimentare, referindu-se la imposibilitatea de a exporta cereale din cauza controlului total al Rusiei asupra părții de nord-vest a Mării Negre”.

„Acum, cuvântul revine părții ucrainene, care nu a eliberat încă coasta Mării Negre în apropierea țărmurilor sale, inclusiv apele portuare”, a declarat Konashenkov.

Vladimir Putin a declarat că isteria în jurul exportului de cereale ucrainene prin porturile din Marea Neagră este umflată artificial

La 24 iunie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că isteria în jurul exportului de cereale ucrainene prin porturile din Marea Neagră este umflată artificial, Rusia fiind pregătită să asigure trecerea liberă a navelor cu cereale.

„Isteria este umflată în mod artificial în legătură cu încetarea transportului, să zicem, prin porturile din Marea Neagră”, a declarat Putin, vorbind la reuniunea BRICS Plus prin videoconferință.

„Am declarat deja în mod public de mai multe ori și vreau să subliniez încă o dată că Rusia nu împiedică exportul de cereale ucrainene de pe teritoriul acestei țări și este gata să asigure trecerea liberă a navelor cu cereale în apele internaționale, dacă, desigur, armata ucraineană îndepărtează minele din porturile de expediere și din zona de apă din apropiere” – a declarat șeful statului rus.

Putin a adăugat: „În plus, avem o înțelegere corespunzătoare cu reprezentanții Secretariatului ONU, dar lipsește încă un lucru – o abordare constructivă din partea autorităților de astăzi de la Kiev”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS