9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalȘedinţă comună a Guvernelor României şi Republicii Moldova, la Chișinău

Ședinţă comună a Guvernelor României şi Republicii Moldova, la Chișinău

O şedinţă comună a Guvernelor României şi Republicii Moldova este programată, vineri, la Chişinău.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că vor fi semnate acorduri de către miniştrii celor două state, vizând diverse domenii, între care infrastructura de transport sau domeniul energiei.

Totodată, a spus Ciucă, vor fi semnate acorduri şi între ministrul Apărării din România şi R. Moldova, acestea vizând programe de asistenţă, de consiliere, activităţi de instruire în comun, sprijin privind partea de dezvoltare a capacităţilor de securitate cibernetică.

Acorduri

Premierul Nicolae Ciucă, însoţit de o serie de miniştri din Guvern, s-a deplasat la Chişinău pentru prima şedinţă comună a Guvernelor celor două state. Prim-ministrul va avea convorbiri cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu premierul Natalia Gavriliţa şi cu Igor Grosu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova.

„Prin şedinţa comună care va avea loc la Chişinău vom avea o serie întreagă de acorduri care vor fi semnate de către miniştrii de linie”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, joi seară.

Potrivit acestuia, subiectele de discuţie, ale căror detalii vor fi stabilite de către ministerele de specialitate din cele două ţări, se referă la interconectarea infrastructurii rutiere peste Prut prin realizarea unui pod la Ungheni și reabilitarea altor poduri peste Prut existente. Alte priorităţi se referă, potrivit premierului român, la interconectarea în domeniul gazelor şi energiei electrice a celor două state, creşterea capacităţii de exploatare a gazelor în România, pentru a furniza inclusiv Republicii Moldova.Premierul a menţionat şi asistenţa financiară nerambursabilă pe care România o asigură Republicii Moldova.

În cadrul şedinţei de guvern de joi, Executivul român a adoptat o serie de decizii premergătoare şedinţei comune a celor două Guverne, având în vedere că vor fi semnate o serie de documente bilaterale în domenii precum energie, securitate energetică, comunicaţii, cercetare şi digitalizare, educaţie, infrastructură.

Cooperare în domeniile comunicațiilor

Astfel, Guvernul a luat act de Nota de informare privind semnarea a trei documente de cooperare bilaterală România – Republica Moldova în domeniile comunicaţiilor, cercetării şi digitalizării, în perspectiva şedinţei comune cu Guvernul Republicii Moldova, care va avea loc mâine, la Chişinău.

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării propune, prin această notă, semnarea unui Acord între Guvernul României şi Republicii Moldova privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internaţional şi a celor de apeluri internaţionale între două state

România se angajează prin acest Acord să sprijine Republica Moldova pentru elaborarea şi punerea în aplicare a cadrului normativ necesar şi a măsurilor de reglementare în domeniu, pentru armonizarea cadrului de reglementare din UngheniMoldova cu cel aplicabil la nivel european, cel puţin în relaţia cu România.

În condiţiile unor tarife rezonabile în domeniu, comunicarea prin mijloace electronice între cetăţeni, mediul de afaceri şi instituţiile din cele două state se va putea dezvolta firesc, cu efecte şi asupra altor sectoare.

Semnarea unui Memorandum de înţelegere între Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării din România şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova, în domeniul cercetării, dezvoltării şi inovării, prin care părţile vor putea lansa competiţii de proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare în domenii de interes comun, cu implicarea cercetătorilor din ambele ţări.

Înţelegere în domeniul transformării digital

Semnarea unui Memorandum de înţelegere în domeniul transformării digitale între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova. Acest Memorandum reprezintă cadrul general de colaborare între România şi Republica Moldova pentru mobilizarea resurselor tehnice, financiare şi umane în vederea dezvoltării spaţiului digital comun şi transformării digitale.

De asemenea, s-a aprobat memorandumul pentru aprobarea semnării Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice referitoare Ia construirea, exploatarea, întreţinerea şi repararea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, între localităţile Ungheni (România) – Ungheni (Republica Moldova)

Actul normativ, care vizează aprobarea unui acord bilateral privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice referitoare la construirea, exploatarea, întreţinerea şi repararea podului rutier de frontieră de peste Prut, de la Ungheni, va fi înscris pe agenda şedinţei comune a Guvernelor României şi Republicii Moldova.

Podul de peste Prut de la Ungheni figurează printre proiectele prioritare de cooperare dintre România şi Republica Moldova incluse în Foaia actualizată de parcurs semnată în data de 23 noiembrie 2021.

În cazul României, construcţia podului de la Ungheni face parte din lucrările la autostrada Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, lucrări cuprinse în Master Planul General de Transport al României eligibile pentru finanţare din fonduri europene 2014-2020, dacă se activează clauza de reformă structurală.

Securitatea energetică

Guvernul a aprobat Memorandumul de înţelegere dintre Ministerul Energiei din România şi Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, privind cooperarea în domeniul securităţii energetice, precum şi a semnării acestuia de către ministrul energiei

Prin actul normativ se aprobă semnarea Memorandumului de înţelegere dintre Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Republica Moldova şi Ministerul Energiei din România privind cooperarea în domeniul securităţii energetice. Din partea României, Memorandumul va fi semnat de ministrul Energiei, Virgil Popescu, cu ocazia şedinţei comune a Guvernelor României şi Republicii Moldova, desfăşurată la Chişinău în data de 11 februarie 2022.

De asemenea s-a adoptat proiectul pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice, semnat la Bucureşti, la 23 noiembrie 2021

Proiectul de lege vizează ratificarea noului Acord dintre Guvernele României şi Republicii Moldova privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice, semnat la Bucureşti, la 23 noiembrie 2021. Faţă de prevederile acordului în vigoare, noul document prevede recunoaşterea anumitor diplome şi certificate de nivel preuniversitar din Republica Moldova care nu intră în domeniul de aplicare ratione materiae al Acordului în vigoare şi a căror recunoaştere a fost solicitată în România. Este vorba despre diploma de absolvire a liceului, diploma de absolvire a învăţământului mediu general, diplomele de absolvire a colegiilor şi a şcolilor medicale de bază cu o durată de minimum 3 ani de studiu, după absolvirea şcolii generale de 9 ani de studiu.

De asemenea, vor fi recunoscute atestatele de studii medii de cultură generală din Republica Moldova eliberate înainte şi după 2011, studiile universitare de scurtă durată cu studii din învăţământul terţiar non-universitar, precum şi diplomele şi certificatele obţinute la absolvirea studiilor postuniversitare, a studiilor de specializare postuniversitare şi a cursurilor de perfecţionare de nivel postuniversitar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS