10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalRomânia va achiziţiona 5 avioane F-16A din Portugalia

România va achiziţiona 5 avioane F-16A din Portugalia

România va achiziţiona cinci noi avioane F-16A din Portugaşia, potrivit unui proiect de lege avizat, joi, de Guvern, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

Guvernul României a avizat, în şedinţa de joi, proiectul de lege pentru continuarea dezvoltării capabilităţii operaţionale aeriene cuprinse în etapa de tranziţie iniţială a concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Propunerea legislativă va fi transmisă Parlamentului, cu solicitarea de a fi dezbătută şi adoptată în procedură de urgenţă, informează Agerpres.

Oficialii MApN susţin că cele cinci aeronave vor avea aceeaşi configuraţie cu cele 12 aflate deja în dotarea Forţelor Aeriene Române, respectiv M.5.2R, iar pachetul de bunuri şi servicii include şi modernizarea tuturor avioanelor F -16 ale Armatei României la o configuraţie superioară, respectiv M.6.X.

Totodată, MApN arată că “implementarea contractelor prevăzute în proiectul de lege va permite creşterea nivelului de instruire a personalului tehnic ingineresc şi crearea, la nivelul Forţelor Aeriene Române, a capabilităţii de reparaţii capitale pentru motoarele ce echipează aeronavelor F-16, ceea ce va conduce la creşterea disponibilităţii flotei, precum şi la scăderea costurilor de mentenanţă”.

Din lotul de cinci aeronave, primele patru vor sosi în anul 2020, iar ultimul în anul 2021. Cele cinci aeronave F-16 se vor alătura celor 12 care execută deja serviciul de poliţie aeriană naţional şi NATO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS