24 C
Craiova
marți, 14 iulie, 2020
Știri de ultima oră Politica National Ana Birchall: Voi convoca în regim de urgenţă Comisia MCV

Ana Birchall: Voi convoca în regim de urgenţă Comisia MCV

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat marţi că va convoca în regim de urgenţă Comisia MCV pentru a concepe un plan de acţiune în vederea implementării recomandărilor cuprinse în Raportul Comisiei Europene. Una dintre recomadări vizează „în mod explicit” desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

„Am decis să convoc în regim de urgenţă Comisia MCV, în care sunt reprezentate toate instituţiile care au un cuvânt de spus în ceea ce priveşte buna funcţionare a Justiţiei din România. Fac apel să se răspundă pozitiv la invitaţia pe care o voi transmite. Va fi cea mai extinsă şi reprezentativă reuniune de până acum a Comisiei MCV. Este momentul să concepem un plan de acţiune cu termene strânse pentru implementarea recomandărilor, pe care apoi să îl discutăm cu Comisia Europeană şi de care să ne ţinem. Deşi urmează un an electoral intens, sunt de părere că interesul României este mai presus decât cel electoral şi că împreună, cu toţii, la aceeaşi masă, putem şi trebuie să stabilim ce avem de făcut”, a afirmat Birchall.

Comisia va fi compusă din reprezentanți ai instituțiilor care au un rol în privința funcționării sistemului judiciar din România. Comisia va discuta un plan pentru a pune în practică recomandările Comisiei Europene în privința sistemului judiciar.

Birchall: Oficialii europeni remarcă într-o manieră pozitivă demersurile pe care le-am promovat

Ana Birchall a declarat că raportul MCV o „amărăște”, însă a adăugat că, din punct de vedere al activității Ministerului Justiției, în mandatul său oficialii europeni remarcă „într-o manieră pozitivă” demersurile pe care le-a promovat.
Ministrul a mai spus că Guvernul României, prin Ministerul Justiției, a prezentat la nivel „tehnic, obiectiv si cuprinzător” Comisiei Europene progresele din ultimul an.
„Sigur că ne-am fi dorit cu toții un raport mai bun”, a mai spus Ana Birchall.
Publicat în cadrul așa-zisului Mecanism de Cooperare și Verificare a sistemului judiciar, raportul spune că Bucureștiul a făcut pași înapoi în ceea ce privește independența justiției și lupta anticorupție.

Vom pune destinul european al României deasupra oricăror interese

În privința Consiliului Superior al Magistraturii, Ana Birchall s-a declarat „îngrijorată profund” că activitatea din ultimul an a instituției a determinat o evaluare negativă din partea Comisiei, pornind de la afirmațiile sau acțiunile unor membri CSM și, mai grav, ale președintelui, menționat în mod expres în raport.

„Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cît reflectă un regres vădit față de evaluările anterioare ale Comisiei privind modul în care CSM și-a îndeplinit menirea constituțională de garant al independenței justiției. Sunt convinsă că CSM, ca de altfel fiecare instituție vizată de raport, își va face propria analiză a acțiunilor sau inacțiunilor sale din ultimul an, astfel cum sunt reflectate în Raportul MCV”, a spus ministrul.
Mecanismul va fi ridicat numai dacă toți actorii implicați din România se vor alătura eforturilor Ministerului Justiției și „vor pune destinul european al României deasupra oricăror interese”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

15.000 de oameni, concediaţi de una dintre cele mai...

Iniţial, Daimler a anunțat că va renunța la 15.000 de angajați. Acest număr ar putea fi, însă, mai mare, a declarat șeful...

Gorj: Acuzat că și-a ucis prin ștrangulare mama nevăzătoare

Un bărbat, de 39 de ani, din Licurici, Gorj, este acuzat de procurorii gorjeni că și-ar fi ucis prin ștrangulare mama nevăzătoare....

Dimitrov a scăpat de emoţii. Bulgarul, testat negativ

Tenismanul bulgar Grigor Dimitrov, unul dintre jucătorii infectaţi cu Covid-19, a anunţat că ultimul test pe care l-a efectuat, la Monte Carlo,...

Mehedinți: Cercetați pentru contrabandă cu țigări

Polițiștii din cadrul Posturilor Butoiești și Breznita Motru au depistat, în trafic, pe DC 81, doi bărbați care transportau țigări de contrabandă....

Marcel Ciolacu pentru Klaus Iohannis: Nu vom ceda șantajului!

Liderul interimar PSD, Marcel Ciolacu, îl acuză marți pe președintele Iohannis că șantajează Parlamentul, după ce șeful statului a acuzat la rândul lui...
00:05:39

Iohannis: PSD va fi vinovat de morții de...

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că PSD "tergiversează" legea carantinării şi izolării şi a făcut apel la parlamentari să finalizeze discuţiile...