10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalDosarul "Revoluției", redeschis. Petre Roman, urmărit penal

Dosarul „Revoluției”, redeschis. Petre Roman, urmărit penal

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cer redeschiderea dosarului „Revoluţiei”. Asfel se redeschide urmărirea penală pe numele lui Petre Roman și al lui Teodor Brateș, cu privire la infracțiuni contra umanității.
Procurorii au dispus:

  • infirmarea, ca netemeinice, a soluțiilor de clasare dispuse față de numiții Roman Petre – fost membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale și prim-ministru al Guvernului României; Brateș Teodor – fost redactor-șef la Televiziunea Română, cu privire la infracțiunile contra umanității.
  • infirmarea, ca nelegală și netemeinică, a soluției de clasare dispusă cu privire la infracţiunile de: omor, omor calificat, genocid, infracţiuni de război contra operaţiunilor umanitare şi emblemelor, utilizarea de metode interzise în operaţiunile de luptă, şi redeschiderea urmăririi penale în cauză;
  • infirmarea, ca nelegală și netemeinică, a soluţiei de clasare dată cu privire la plângerile formulate de un număr de 672 de persoane având ca obiect săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii şi redeschiderea urmăririi penale în cauză.

Clasările din dosarul Revoluției au fost dispuse de procurori în luna aprilie a acestui an, aceștia motivând că decizia de închidere a cauzei vine după ce fie a survenit decesul părților, fie (așa cum e cazul fostului premier Petre Roman și al fostului redactor șef al TVR Teodor Brateș) nu au fost probe concludente privind implicarea lor în săvârșirea de infracțiuni contra umanității.

Rechizitoriul care a fost înaintat instanței supreme avea 12 volume și 3,280 de file.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS