12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSecretarul american al apărării, la București: SUA sunt recunoscătoare pentru contribuța majoră a României în NATO

Secretarul american al apărării, la București: SUA sunt recunoscătoare pentru contribuța majoră a României în NATO

Secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin, a transmis ”recunoștința SUA față de contribuția majoră a României în cadrul NATO”, în cadrul întrevederii cu președintele Klaus Iohannis care a avut loc miercuri, la Cotroceni, informează Administrația Prezidențială.

Oficialul american a punctat importanța cooperării dintre forțele armate române și americane, în cei aproape 20 de ani în teatrul de operații din Afganistan.

Totodată, a adus un omagiu militarilor români care au fost în misiune în Afganistan alături de trupele SUA.

„Domnule ministru, vă mulţumesc în mod personal pentru misiunile dumneavoastră din Afganistan şi Irak. Cred că sunteţi pentru alţii un exemplu desăvârşit de serviciu altruist. În calitate de veteran al războiului din Afganistan, sunt profund recunoscător pentru tot ce aţi făcut şi gândurile mele sunt alături de cei care au murit în misiune şi de familiile lor”, a arătat înaltul oficial american.

„În ceea ce priveşte Apărarea, România a făcut paşi importanţi“

El a apreciat că, „în ceea ce priveşte Apărarea, România a făcut paşi importanţi. Şi-a înlocuit vechiul echipament militar, şi-a axat eforturile pe interoperabilitatea NATO şi şi-a consolidat instituţiile de apărare, infrastructura militară, întărind cybersecuritatea şi aprofundând cooperarea în domeniul intelligence”.

Totodată a vorbit şi de apărarea din domeniul cyber.

„Aş vrea să recunosc rolul României de lider în regiune în ceea ce priveşte securizarea infrastructurii sale critice în faţa actorilor maligni, mai ales legea dumneavoastră privind 5G. Aceasta nu doar protejează România, ci şi întăreşte apărarea noastră colectivă”, a spus Lloyd J. Austin III.

„Aduc un omagiu celor care şi-au pierdut viaţa în Afganistan“

La rândul său, ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă, a afirmat: „Încrederea şi respectul reciproc între militarii noştri s-au dezvoltat şi consolidat în cei 19 ani de acţiuni în comun în Afganistan şi folosesc acest prilej pentru a le mulţumi militarilor români şi americani pentru modul în care şi-au îndeplinit misiunile în acest teatru de operaţii”.

„Aduc un omagiu celor care şi-au pierdut viaţa în Afganistan şi exprim recunoştinţă familiilor acestora”, a spus Ciucă.

El a menţionat că a discutat cu omologul său despre „aprofundarea cooperării la Marea Neagră în domeniile terestru, maritim şi aerian, continuarea rotaţiei forţelor SUA în regiune în sprijinul descurajării şi apărării pe Flancul estic” şi a reiterat că „Marea Neagră este şi va continua să fie un centru de greutate extrem de important pentru securitatea europeană şi euroatlantică”.

Lloyd J. Austin III a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni

Lloyd J. Austin III a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni şi are pe agendă o vizită la baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

Vizita oficială în România a secretarului american al Apărării face parte dintr-un turneu care mai include Georgia şi Ucraina, înainte de participarea la reuniunea NATO de la Bruxelles, care începe joi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS