10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalZiua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor

Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor

Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor a fost iniţiată în 1989, după convocarea Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în vederea promovării unei culturi globale de conştientizare a riscurilor şi de reducere a dezastrelor, scrie Agerpres, citând www.un.org.

Marcată în fiecare an la 13 octombrie, ziua sărbătoreşte modul în care oamenii şi comunităţile din întreaga lume îşi reduc expunerea la dezastre şi înţeleg importanţa controlului asupra riscurilor cu care se confruntă.

Potrivit ONU, ediţia din 2019 a evenimentului continuă ca parte a campaniei „Sendai Seven”, centrată pe cele şapte obiective ale Cadrului Sendai, adoptat la Conferinţa mondială a ONU, de la Sendai, Japonia.

Anul acesta tema Zilei internaţionale pentru reducerea riscului dezastrelor, „Reducerea daunelor provocate de dezastre la infrastructura critică şi întreruperea serviciilor de bază”, se va concentra asupra obiectivului D din Cadrul Sendai: „Reduceţi substanţial daunele în caz de dezastru la infrastructura critică şi întreruperea serviciilor de bază”.

Având în vedere numărul mare de decese, în special în timpul cutremurelor şi al valurilor tsunami, este deosebit de important să se acorde o atenţie deosebită rezistenţei clădirilor şcolilor şi spitalelor, asigurându-se că regulile de planificare şi codurile de construcţie sunt corespunzătoare pericolului.

Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor a fost desemnată prin rezoluţia 64/200 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care a decis în 2009, marcarea acestei zile în fiecare an la 13 octombrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS