12 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropa(VIDEO) Iohannis: Summitul NATO de la Vilnius are mize importante

(VIDEO) Iohannis: Summitul NATO de la Vilnius are mize importante

-

Preşedintele Klaus Iohannis, a anunţat la Summitul NATO de la Vilnius că va susţine adoptarea de măsuri suplimentare pentru consolidarea Flancului estic pe toate componentele operaţionale.
„În ceea ce priveşte obiectivele prioritare pentru România, acest summit are mize importante, care ţin de priorităţile noastre de politică externă şi de securitate. Obiectivele noastre sunt, în primul rând, cele care ţin de noua postură de descurajare şi apărare a Alianţei, care se bazează pe conceptul de Apărare Înaintată. Acest concept a fost anunţat la Madrid, adică o prezenţă NATO consolidată din toate punctele de vedere. Voi susţine adoptarea de măsuri suplimentare pentru consolidarea Flancului estic pe toate componentele operaţionale”, a afirmat Iohannis.

Scurtarea timpului de intrare a Ucrainei în NATO

Președintele Klaus Iohannis susține renunțarea la planul de acțiune pentru Ucraina în vederea eventualei scurtări a timpului până la care poate deveni membru NATO. Întrebat dacă România susține renunțarea la planul de acțiune pentru Ucraina în vederea eventualei scurtări a timpului până la care poate deveni membru NATO, dacă va fi să fie, Iohannis a răspuns: „da, eu susțin renunțarea la acest plan de acțiune”.

„Am discutat chestiunea și cu secretarul general, am avut discuții și întâlniri informale și majoritatea suntem de acord să simplificăm procedura în cazul Ucrainei”, a adăugat președintele.

Întrebat dacă va exista un anunț la summitul de la Vilnius, Iohannis a răspuns: „eu mă aștept ca această chestiune să fie tranșată la summit”.

Klaus Iohannis, despre azilele groazei

E o rușine națională, transmite președintele României, în cazul azilelor în care oamenii în vârstă erau torturați.

„Chestiunea cu azilele groazei este una foarte complicată. E o rușine națională!

Măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină. E evident că aici sunt mulți vinovați. Dar nu toți pot fi încadrați la fel. Sunt cei care i-au supus la rele tratamente pe acei oamnei. E foarte problematic. Trebuie sancționate conform legii.

Dar mai sunt și alții… Cine a știut și nu a reacționat trebuie tras la răspundere. Lucrurile vor merge mai departe, fiindcă vinovați sunt toți care au știut și nu au acționat, indifernet că vorbim de o vinovăție în exercițiul funcției – politică sau morală. Până când nu o să fie trași la răspundere, lucrurile nu o să se îndrepte.

Nu știu cine se face vinovat politic. Asta se va vedea”, a spus Klaus Iohannis.

„Avem o puzderie de structuri și ne întrebăm ce au verificat. Aici sunt oameni vinovați cu nume și prenume. Sistemul nu e în colaps. Este revoltător ca persoane în vârstă care vor să meargă undeva să stea liniștite sunt tratate cu dispreț sau chiar mai rău”, a mai adăugat Iohannis.

Citește și: (VIDEO) O persoană cu handicap obligată să facă videochat

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Un șofer a murit după ce s-a răsturnat cu...

O cisternă cu etanol înmatriculată în Republica Moldova s-a...

ȘTIRI GdS