6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaBode: România va solicita astăzi un singur lucru - respect

Bode: România va solicita astăzi un singur lucru – respect

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, joi dimineaţa, înainte de începerea reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care are loc la Bruxelles, că România va solicita astăzi un singur lucru – respect. Astăzi reuniunea JAI are pe agendă aderarea ţării noastre la Schengen.

„România va solicita un singur lucru – respect. Merg să cer respect pentru ţara noastră, pentru că România respectată în Uniunea Europeană este suma respectului câştigat de fiecare român din partea Uniunii Europene. (…) Azi, mandatul meu este unul foarte clar: voi solicita dezbatere şi vot pentru aderarea României la Schengen. (…) Argumentele României sunt arhicunoscute şi sunt susţinute de Preşedinţia cehă, de Comisia Europeană şi majoritatea statelor membre, cu excepţia Austriei. (…) Sunt încrezător într-un rezultat pozitiv pentru România – un vot pentru aderare azi şi ridicarea controalelor de la frontieră de la 1 ianuarie 2023”, a precizat Lucian Bode.

El a spus că va încerca să aibă o discuţie cu omologul austriac înainte de reuniune.

„Este un eveniment pe care îl aşteptăm de 15 ani, de la momentul aderării la Uniunea Europeană, de 11 ani de când îndeplinim absolut toate condiţiile impuse de acquis-ul Schengen. Practic, România se comportă ca un stat Schengen de 11 de ani, investind în resurse umane, în echipamente, în tehnologii. Din păcate, în aceşti 11 ani România nu a beneficiat şi de drepturile care i se cuveneau ca stat membru Schengen. Practic, pierderile în aceşti 11 ani sunt incomensurabile”, a explicat ministrul.

Lucian Bode a subliniat că votul de joi este un moment de cotitură în istoria României şi chiar în istoria Uniunii Europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS