6.4 C
Craiova
luni, 4 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaBerlinul anunță că Zelenski și Steinmeier s-au împăcat. Președintele Germaniei a fost invitat la Kiev

Berlinul anunță că Zelenski și Steinmeier s-au împăcat. Președintele Germaniei a fost invitat la Kiev

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a discutat telefonic cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cei doi şefi de stat au rezolvat o dispută privind o vizită a primului la Kiev care fusese refuzată, a anunţat joi biroul prezidenţial de la Berlin, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Steinmeier intenţiona să efectueze o vizită în capitala Ucrainei împreună cu şefii de stat din Polonia, Letonia, Estonia şi Lituania la jumătatea lui aprilie, dar i s-a spus cu puţin timp înainte de plecare să nu mai vină.

Decizia Kievului a venit în contextul criticilor faţă de legăturile lui Steinmeier cu Rusia şi a eşecului său în perioada sa ca ministru de externe de a ţine cont de avertismentul statelor est-europene privind pericolul unei agresiuni ruse, notează dpa.

Ambii şefi de stat au descris discuţia drept „foarte importantă” şi „foarte bună”

Steinmeier şi-a exprimat „solidaritatea, respectul şi sprijinul pentru lupta curajoasă a poporului ucrainean împotriva agresorului rus” în conversaţia cu Zelenski şi ambii şefi de stat au descris discuţia drept „foarte importantă” şi „foarte bună”, a comunicat biroul prezidenţial.

Atât Steinmeier, cât şi cancelarul Olaf Scholz au fost invitaţi la Kiev

Aceasta a adăugat că atât Steinmeier, cât şi cancelarul Olaf Scholz au fost invitaţi la Kiev.

Scholz, care a fost acuzat de Zelenski că nu face suficient pentru a sprijini lupta Ucrainei împotriva Rusiei, a refuzat în mod repetat invitaţiile conducerii de la Kiev, afirmând că problema creată de vizita refuzată a lui Steinmeier îl împiedică să dea curs invitaţiei.

Această situaţie a creat o oportunitate pentru liderul conservator al opoziţiei Friedrich Merz, care a devenit în această săptămână primul politician german de prim-rang care s-a deplasat la Kiev.

Alţii, printre care ministrul de externe Annalena Baerbock şi preşedinta Bundestag, Bärbel Bas, şi-au anunţat, de asemenea, intenţia de a merge la Kiev.

O purtătoare de cuvânt a declarat pentru dpa joi că Bärbel Bas intenţionează să călătorească în Ucraina la invitaţia omologului ucrainean, Ruslan Stefanciuk, pentru a discuta despre comemorarea comună a victimelor celui de Al Doilea Război Mondial.

În calitate de preşedintă a Budenstag, Bas deţine a doua cea mai importantă funcţie din Germania după Steinmeier. Comemorarea victimelor din Al Doilea Război Mondial are loc în Ucraina pe 8 mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS